Hlavní obsah

Dvojí tvář ODS: Pečlivá image, která se hroutí pod náporem korupce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Image by Pixabay

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) vyzval k čistce v pražském dopravním podniku a k rezignaci radního Zdeňka Hřiba (Piráti) kvůli probíhajícímu vyšetřování korupční kauzy.

Článek

Ironií osudu je, že právě Svoboda i jeho strana jsou spojeni s řadou korupčních afér, včetně nechvalně známé kauzy Opencard, která hlavní město připravila o miliony. Čelíme tak paradoxní situaci, kdy politická strana se skoro až neuvěřitelnou historií politických skandálů volá po očistě a odpovědnosti. Tento článek se zamýšlí na tím, proč je kritika od ODS jen další ukázkou pokrytectví.

Svobodova ultimáta

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) nedávno vystoupil na tiskové konferenci, kde požadoval rezignaci několika členů vedení pražského dopravního podniku (DPP) a zároveň vyzval Zdeňka Hřiba, radního pro dopravu a předsedu dozorčí rady DPP, aby převzal odpovědnost za aktuální situaci v podniku. Jeho kritika se soustředila na korupční kauzu Dozimetr, která se stále šíří jako stín nad pražskou politikou.

Svoboda uvedl, že Piráti, konkrétně Hřib, nezvládají plnit své povinnosti v dozorčích orgánech podniku a odmítají přijmout zodpovědnost za situaci. „Věřil jsem, že budou činnost DPP kontrolovat a dbát na to, aby klientelistické vazby nefungovaly,“ prohlásil Svoboda, a tím opět otevřel otázku, kdo nese odpovědnost za dlouhodobé problémy DPP. Hřib ani Piráti to rozhodně nejsou.

Svoboda a jeho minulost: Kauza Opencard

Svoboda sám má však dlouhou historii, která by měla vzbuzovat otázky o jeho morálním právu vyžadovat čistky a vyvolávat ultimáta. Jako bývalý primátor Prahy byl ústřední postavou kauzy Opencard, která připravila hlavní město o stamiliony korun. Tento projekt elektronické karty pro pražskou MHD se stal jedním z největších symbolů neprůhledného zadávání veřejných zakázek a propojení politických zájmů s pochybnými obchodními praktikami.

Kauza Opencard, ve které Svoboda stanul před soudem, je i nadále připomínána jako jeden z největších politických skandálů spojených s ODS v Praze. Přestože byl nakonec v roce 2022 zproštěn obvinění, otázky o jeho kompetenci a roli v celém procesu zůstávají.

ODS: Strana s dlouhou historií korupčních skandálů

Svobodovo moralizování navíc vyvolává otázku, jak si ODS vedla v oblasti korupce v minulosti. Strana má na kontě tak dlouhou řadu kauz, které otřásly nejen Prahou, ale i celou Českou republikou, že nebýt toho, že jsou její aktéři zřejmě z teflonu, už by se sama dávno rozpustila. Kauzy jako Opencard, korupční vazby v Dopravním podniku, privatizace bytového fondu Prahy, ProMoPro, ROP Severozápad a především kauza Dozimetr, jsou jen vrcholem ledovce.

ODS po desetiletí využívala své dominantní postavení a nejen v pražské politice k budování klientelistických sítí, které umožňovaly neprůhledné zadávání veřejných zakázek a ovládání klíčových podniků v daném regionu. Tyto sítě přetrvaly i přes změny ve vedení města a opakované sliby o transparentnosti. Paradoxně, právě nyní Svoboda kritizuje Hřiba za to, že „nezvládá dohlížet“ na stejný podnik, který ODS po léta ovládala.

Dvojí metr: ODS jako morální arbitři?

Když Svoboda kritizuje Piráty za korupci, nabízí se otázka: proč se podobně hlasitě neozýval, když se korupční skandály týkaly jeho strany? ODS dlouhodobě hrála roli hlavního politického hráče v Praze, a přestože mnohé z jejich afér skončily před soudem, politická odpovědnost byla často ignorována nebo přehazována na jiné.

Tato strategie nyní pokračuje v podobě útoků na Piráty, kteří jsou největším politickým konkurentem ODS v nadcházejících volbách. Svobodova kritika je tak spíše než pokusem o skutečné řešení situace součástí širšího politického boje. ODS potřebuje znevěrohodnit své protivníky, aby si udržela svou pozici ve vedení města. Koho vám tyhle praktiky připomínají?

Hřibova reakce a reálná odpovědnost Pirátů

Zdeněk Hřib se k situaci postavil čelem a veřejně podpořil vyhlášení výběrového řízení na nového ředitele Dopravního podniku, což bylo mimochodem požadavkem Pirátů již od roku 2018 a bylo to blokováno koalicí Spolu. Přestože se Svoboda snaží přesunout zodpovědnost na něj, Hřib zdůrazňuje, že žádný z členů Pirátů není v kauze Dozimetr obviněn.

Hřib proto také vyzval k rezignaci členy dozorčí rady, kteří byli do svých funkcí nominováni za jiné koaliční partnery, což jen ukazuje na to, jak složitý je politický a klientelistický systém v Praze.

Proč je ODS skutečným strůjcem korupce v Praze a nejen tam?

Svoboda i jeho ODS mají dlouhou historii korupčních skandálů, které výrazně poznamenaly politickou scénu v Praze. A přestože dnes volají po odpovědnosti a čistkách, jejich vlastní korupční minulost by neměla být zapomenuta. Svoboda hází kamenem, ale zapomíná, že jeho vlastní skleněný politický dům by mohl být tím prvním, co se zhroutí pod tíhou pravdy o zneužívání moci v ČR.

Zatímco ODS moralizuje a útočí na své politické soupeře, reálná odpovědnost za stav, ve kterém se Praha nyní nachází, spočívá právě na nich. Místo vyvolávání falešných morálních kampaní by bylo lepší, kdyby se ODS zaměřila na řešení problémů, které sama způsobila. A to mluvíme jen o těch, které se podařilo odkrýt.

Ti, kdož jsou bez viny, ať hodí kamenem… Jen se mi zdá, že si ho teď všichni politici ODS půjčují navzájem.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz