Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak dobít baterky, když vám dochází šťáva

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Cítíte se vyčerpaní a bez energie? Nechte se inspirovat dětskou hravostí a objevte znovu kouzlo každodenních zázraků. Podívejte se, jak pomocí jednoduchých triků znovu nastartovat svou vnitřní baterii a vrátit do života radost a nadšení.

Článek

Znáte ten pocit, kdy se vám nechce ani vstát z postele a celý svět se zdá šedivý a nudný? Každý z nás občas zažije období, kdy mu dojde energie a motivace. Ale nebojte, existuje jednoduchý recept na to, jak se znovu nabít a vrátit do života jiskru. Tajemství spočívá v tom, že je třeba naučit se dívat na svět dětskýma očima.

1. Probuďte v sobě dětskou zvědavost

Vzpomeňte si, jak jste jako děti dokázali žasnout nad každou maličkostí. Obyčejný mravenec byl fascinující, každá louže stála za prozkoumání. Zkuste se na chvíli zastavit a všímat si detailů kolem sebe. Pozorujte, jak se mění barvy listí na stromech, poslouchejte zpěv ptáků nebo se jen tak zadívejte na oblohu. Uvidíte, že svět je plný malých zázraků, které jsme v dospělosti přestali vnímat.

2. Dopřejte si „awe walk

Zkuste si do svého diáře zařadit pravidelné „procházky úžasu“. Jde o to, že se vydáte na krátkou procházku s cílem najít něco, co vás ohromí nebo překvapí. Může to být krásný strom, zajímavá architektura nebo třeba jen neobvyklý tvar mraku. Důležité je zpomalit, dívat se kolem sebe a nechat se unášet krásou obyčejných věcí.

3. Hrajte si!

Dospělí často zapomínají, jak důležitá je hra. Přitom právě hravost nám může dodat spoustu energie. Zkuste si zaskákat panáka, postavit si hrad z polštářů nebo si jen tak zatancovat na oblíbenou písničku. Nebojte se přitom vypadat směšně - smích je totiž skvělým zdrojem energie!

4. Objevujte nové věci

Náš mozek miluje nové podněty. Zkuste každý týden vyzkoušet něco nového - může to být nová cesta do práce, neznámá restaurace, kam zajdete na malou svačinu nebo třeba lekce žonglování. Překvapíte se, kolik energie vám to dodá.

5. Obklopte se pozitivními lidmi

Energie je nakažlivá. Trávíte-li čas s nadšenými a pozitivními lidmi, jejich energie se přenese i na vás. Hledejte přátele, kteří dokážou ocenit krásu života a umí se radovat z maličkostí. Jděte na procházku úžasu s někým podobným a uvidíte, co všechno spolu objevíte.

6. Buďte vděční

Každý večer si zapište tři věci, za které jste ten den vděční. Mohou to být i zdánlivé maličkosti jako dobrá káva nebo úsměv od cizího člověka. Postupně tak zjistíte, že váš život je plný důvodů k radosti. A mnohdy jsou ty nejmenší zážitky tou největší studnou, z níž se dá čerpat.

7. Dopřejte si „digitální detox

Sociální sítě a neustálé bombardování informacemi nás často vyčerpávají. Zkuste si alespoň na den vypnout telefon a místo scrollování Instagramem se projděte v přírodě nebo si přečtěte knihu.

Pamatujte, že obnova energie není o velkých gestech. Jde o to, abychom se naučili znovu vnímat krásu světa kolem nás a radovat se z maličkostí. Jak řekl Albert Einstein: „Existují jen dva způsoby, jak žít. Jedním je žít tak, jako by nic nebylo zázrak. Druhým je žít tak, jako by zázrakem bylo všechno.“

Tak co, připraveni znovu objevit zázraky každodenního života? Začněte třeba hned teď - rozhlédněte se kolem sebe a najděte něco, co vás překvapí nebo potěší. A nezapomeňte se o své zážitky podělit v komentářích. Možná tím inspirujete i ostatní čtenáře k tomu, aby v sobě znovu probudili dětskou radost a zvědavost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz