Hlavní obsah
Seberozvoj

Karma není zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

„Každý čin, ať dobrý, nebo zlý, každá myšlenka, slovo, vyzáří do prostoru, opíše kruh a vrací se zpátky do bodu, odkud vyšel. Toť karma.“ - František Drtikol

Článek

Karma (sanskrt) nebo kamma (pálí) označuje etický přírodní zákon příčiny a následku, čin vykonaný se záměrem nebo vědomým motivem a odpovídající následek tohoto činu, postihující zpětně aktéra samotného. Zjednodušeně řečeno podle této doktríny egoistické jednání způsobuje utrpení, zatímco nesobecké jednání přináší štěstí.

Zkusme se na to podívat fyzikou. Pokud se energie vydá na cestu, a to jakýmkoliv směrem, vždy se jednou vrátí do bodu, z něj původně vyšla. Vrátí se sama k sobě. V tom pohledu, co známe, platí, že když vyjde jako dobrá, vrátí se jako dobrá. Když jako zlá, vytvoří při návratu ještě více zla a zmatku.

Tyhle následky se mohou objevit během minut anebo po delším období, možná jde dokonce o karmu někoho z vašeho rodu, vyslanou z doby před tisíci lety. Problém je v tom, že tohle není celý příběh.

Zkusme tomu říkat spíše zákon návratu. Energie mění formy, jak cestuje časem a prostorem. A na konci se ukáže. Jak?

No jakýkoliv čin má dvě polarity. V jinovém cyklu se energie pohybuje směrem k něčemu nebo je něčím absorbována. V jangovém cyklu energie vytéká nebo se pohybuje směrem od něčeho a je od něj odtlačována, odtrhována.

Na počátku cesty energie je to, že jsme vykonali čin – vyslali jsme energii pryč. Je to jako když jste coby malí špunti házeli s tenisovým míčkem o zeď. Pamatujete se? Vracel se vám, že? Skočil vám do ruky skoro sám, odražen od zdi. To je ta snazší varianta, to, když jde vše hladce. A vaše ruka představovala poslední část cesty míčku – absorpci – tu část, která jej pohltila.

Ale, co když najednou zafoukal vítr a míček z ničeho nic uhne stranou? Nebo při dopadu spadne na kamínek, který mění jeho trajektorii? Do vaší ruky prostě nedoskákal. Zůstal ležet stranou.

Chci tím říci, že pokud se energie každého bodu pohybuje spirálovitě v cyklu vesmírem, potkává přitom mnoho vlivů, které se sní mohou střetnout a potkat. Vesmír není a nikdy nebyl prázdný.

A proto je zavádějící informace, když vám někdo tvrdí, že to, co děláte, je vždy a navždy, výsledkem jen vašeho karmického cyklu. Lidé, pokud hovoří o karmě, tak vás vlastně hodnotí. Přiřazují vám tzv. dobré a špatné polarity. A drží vás v zajetí toho, co je dobře a špatně. Zkušenost mě naučila, že to takhle není. Naučila mě, že nic není dobře ani špatně. Prostě to tak je.

A co když se ta vaše karma na své cestě potkala s nějakou částí jiného energetického konání, s kterou se dokázala prolnout? A ejhle, vy a vaše energie se najednou může stát součástí cyklu, který mohl existovat ještě dávno předtím, nežli si Bůh odkašlal a řekl: „Budiž Země“.

Energie jdoucí ven se vždy vrací do bodů původu, ale ne v téže formě anebo časovém rámci, v kterém vychází ven a když je pohlcována, může být kontaminována i něčím, s čím nikdo nepočítal, když ji vysílal. Zvláště, když si sousedi na dvorku neuklidí po pejskovi exkrement, toto potom v dlani krásně klouže. A smrdí.

A tak taky ne vše, co se vám nyní děje, je skutečně přímý následek vašich vlastních „špatných“ činů nebo charakteru. To, co se děje, je možná výsledek práce vaší rodiny nebo národa, z kterého pocházíte, to jistě. Anebo někoho z druhé strany galaxie.

Vy a vaše tělo jste možná jen naprosto nestranným energetickým katalyzátorem pro to, aby se mohl ukázat daleko větší tok (proud) událostí. Takže až vám zase bude nějaký ezoterní „kuklík nakukávat“, že to vše je výsledkem vašich špatných a nemravných činů, ať si to schová.

Vzbudit tímhle vědomí viny a použít ji k vaší manipulaci jde u křesťanů skoro samo, vy tomu však nevěřte. Pocit viny nás provází od narození, velmi často je nám vštěpován výchovou a nevíme ani proč. Asi, aby to s námi měli rodiče a společnost při výchově jednodušší, co? Jde přeci o poslušnost, že?

To, co se tedy manifestuje jako karma skrze vás, je jen energie. Karma je okamžik, kdy je s vámi určitým způsobem další energie svázána, tudíž je zablokována a navázána na vaše tělo jako na váš základní energetický vzorec. Něco jako ozdoba na vánočním stromečku.

Visí si tam a nemůže dál. Pokoušet se dnes vyřešit, proč je energie v jakémkoliv těle blokována nebo proč se něco stalo nebo nestalo, je naprostá ztráta času. To nechme na jindy. Je vám totiž naprosto na PRD, když znáte důvod proč. Jen důvod sám totiž nikdy vaši energii neuvolní. Na to je třeba práce.

Protože, když vám ten míček kdysi spadl na zem, skočil vám z místa, kde se zastavil, jen tak sám do rukou? Nebo jste najednou museli zkusit rukou uhnout ve směru nové dráhy jeho letu? Anebo jste museli „hejbnout zadkem“ a dojít si pro něj? A zvednout ho, aby hra mohla POKRAČOVAT?

Nacházet proč bez toho jak, znamená ŽIVIT svou pozorností onu blokaci, a ne se jí zbavovat. Osvobodit se od karmy znamená jít k jádru toho, kdo jste jakožto člověk, ať už jsou okolnosti ve vašem životě jakékoliv. Tedy ať už jste dobrý člověk nebo hajzlík. Pořád jste to vy. Nehodnoťme to.

Vím, že to někdy na člověka sedne. Depky, samota a nenaplnění. A my se tak rádi uchylujeme tam, kde pro nás mají snadné vysvětlení, proč to vše je tak, co? Což umí některé metody cvičení, relaxace a taky především náboženské systémy. Pokud se jimi chcete nechat zmanipulovat a vyvanout do nicoty či přijít rychle do ráje, prosím, je to čistě vaše věc.

Ale

Řekl vám váš guru, kněz či duchovní, že tím pádem poškozujete všechny ve svém rodu dost velkou, řekněme - kletbou, odpovědností, nechtěným dědictvím? Lidský život, který vede k poznání a pochopení sebe sama, vede člověka k tomu, aby tuhle energetickou stopu sám po sobě VYČISTIL (pochytal všechny své míčky), a ne sám sebe ROZPUSTIL!!! , tj. odešel ze hry a míček nechal bez povšimnutí ležet na dvorku.

Žádná nirvána, ráj či tisíce odalisek za vás nevyřeší to, že tu po vás bude dále existovat stopa energie, s kterou jste mohli a měli něco udělat. Zůstal po vás míček, bordel, stopa, bod, říkejte si tomu, jak chcete. Ta stopa jste vy. Váš život. VY. Co s ní uděláte než ji najde někdy další a hodí?

PS: Tím totiž veškerou odpovědnost za to, jak naložíte se svou karmou, předáváte na všechny další ve svém rodu a věřte mi, neděláte jim život zrovna lepší. Naopak. Pokud dokážete zjistit, kdo jste, dosáhnete tak své podstaty. A v ní pochopíte, jak to s tou energií vlastně funguje. Jednoduše. Tak, že zjistíte, že máte za svůj život svou zodpovědnost. A dál je to na vás. Takže karma fakt není zdarma. Je to dřina. Úžasná dřina. Vyžadující vaší celou lásku a pozornost.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz