Hlavní obsah
Názory a úvahy

Komu zvoní hrana?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Aneb jak stav práva LGBT+ menšin ukazuje i na stav celé společnosti.

Článek

Když v roce 1977 definovali zákonodárci státu Wyoming manželství jako občanskou smlouvu mezi mužem a ženou, zasadilo to těm, kdo usilovali o narovnání vztahů pro LGBT+, velkou ránu.

Ale nic netrvá věčně, že? Ministerstvo školství USA v tomto roce oznámilo, že navrhne změnu zákona, podle níž bude nezákonné, aby školy zakazovaly transgender studentům soutěžit ve školních sportovních týmech jen kvůli tomu, kým jsou. Pokud tento návrh zákona projde, bude to obrovská úleva a podpora pro mnoho transgender sportovců.

Povedlo se zastavit návrh právě Wyomingských zákonodárců, kteří zvažovali několik právních předpisů, které by omezily přístup transsexuálů k zdravotní péči, která je však dle mínění odborníků nezbytná.

Pravda je, že když už si bereme na paškál stát Wyoming, tak je dobré říct i to, že společně s tím, co schválili v roce 1977, byla v témže roce odstraněna i právní úprava trestající sodomii. A v roce 1982 zrušil tento stát ustanovení, které bylo namířené proti sexuálním aktivitám mezi souhlasícími dospělými.

Neznamená to však, že nepřetrvávají další problémy. Jedním z nich jsou např. zločiny z nenávisti. Ve státu Wyoming se bohužel díky místním zákonodárcům nepodařilo do legislativy tuto problematiku zapsat, a tak patří k posledním státům USA, který ji ve svých zákonech zcela opomíjí.

V letošním roce 2023, podle analýzy listu Washington Post, nastal špatný zlom. Byl zaznamenán historický největší nárůst návrhů zákonů zaměřených proti transgenderovým právům komunity LGBT+.

Mnohé soukromé školy ve státu Wisconsin mají například politiku zaměřenou silně proti LGBT+, často ospravedlňovanou křesťanskou vírou. A stát s tím nemůže nic dělat. Mezi nejznámější případy patřilo v r. 2019 zrušení školního proslovu studenta Nata Wertha. Ten mu radní sheboyganské luteránské střední školy zrušili poté, co v něm chtěl vystoupit coby gay.

Nepomohlo ani to, že v době, kdy na škole studoval, byla o genderu v školní příručce sotva jedna věta. Současná verze věnuje přes tisíc slov textu, který zneužívá biblické učení jako základ pro svou anti-transgenderovou politiku.

Stát Iowa zase zakázal svým transgender atletkám účastnit se středoškolských a vysokoškolských sportovních soutěží spolu s ostatními sportovci. Na což právě reaguje ministerstvo školství USA zmíněné v úvodu článku svou novelou. Stát Utah zase zakázal transgenderové mládeži měnit své genderové označení na identifikačních průkazech a rodných listech. |A tak dále.

Jde celkem o 29 návrhů zákonů zaměřujících se na práva LGBT+, které se ve 14 případech již zákony staly. A všechny byly podepsány republikánskými guvernéry nebo uzákoněny zákonodárnými sbory republikánů (konzervativců), které přehlasovaly veto demokratických guvernérů.

Jde o čistý „trumpismus.

Směr populistické politiky pocházející právě z konzervativních kruhů, který se přelévá všude po světě. Populismus nejhrubšího zrna, politický hyenismus, těžící z lidských obav.

V němž se se „vůdci“ Trump, Orbán, Putin a další po světě pasují za jediné skutečné zástupce lidu. Oni jediní mu rozumějí a v boji se zkorumpovanou elitou vyřeší jejich problémy. Aneb zcela přený popis toho, jak se v 30-tých letech dostal skrze stranu NSDAP k moci v Německu Adolf Hitler. Sliboval a sliboval. Historie se nám tak stále opakuje.

Nejčastějším bylo tehdy i dnes zneužívaní hlubokých obav a s nimi spojených emocí, které v sobě všichni lidé mají. Zlost, strach a nenávist. Jde jen o to, kam je dokážete namířit. Mimochodem všimli jste si, jak původně levicově smýšlející hnutí ANO začalo v poslední době razit úplně stejnou populistickou politiku?

A nejčastěji používanými argumenty republikánů v USA je v současnosti to, že návrhy jejich zákonů chrání vývoj dětí nebo opravují příliš širokou ochranu menšiny transsexuálů proti většině národa. A kdyby tohle nestačilo, vždy vám ještě zbyde téma „migrantů“.

Američtí aktivisté i novináři píšou o tom, že za pozoruhodným úspěchem návrhů zákonů stojí síť konzervativních náboženských skupin. Tyto skupiny spolu koordinovaly právě navrhování těchto zákonů a lobbovaly u politiků s výslovným cílem zvrátit práva, která LGBT+ američané získali v posledních deseti letech.

Co by nám to tak mohlo připomínat?

Českou Alianci pro rodinu a jejich polské kamarády z hnutí Ordo Iuris? S jejich cílem zdravé Polsko jen pro ty správné Poláky?

A pak je to jen velmi malý krůček k tomu myslet si, že rasy si nejsou rovné, demokracie a jeho rovnost, volnost, bratrství - liberálního politického stylu je židovským vynálezem a že rovnost spočívá především „ve formě, jakou jednotlivec plní své povinnosti“ vůči státu. A heslem: „Maul halten und weiter dienen!“ (česky = Držet hubu a dál sloužit!)

Aspoň takhle to svým nacistickým spolustraníkům předkládal kdysi sám Adolf Hitler. O jeho vztahu ke genderu se v rámci zachování duševního zdraví zmiňovat raději nebudu. Stačí navštívit Osvětim nebo kterýkoliv jiný nacistický vyhlazovací tábor.

Naštěstí jsou i v tomto chaosu jiskřičky dobrých zpráv. Jako třeba, když radnice města Chicago chystá mít „nejteplejší městskou radu“ v zemi. Lesby, gayové a bisexuálové jsou tam nyní pětinou městské rady a jsou průřezově ze všech městských částí a tak nám toto město potvrzuje pověst jednoho z nejvíce gender otevřených měst na světě.

A stejně tak i parlamentu státu Minnesota, kam bylo zvoleno nově 11 minnesotských zákonodárců patřících k LGBT+. Jsou to sice jen střípky, ale moc potěší. Možná, že už aspoň tam pochopili, že jsme všichni obyčejní lidé, kteří chceme společně dobře žít vedle sebe, a to bez zášti a nenávisti.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz