Hlavní obsah

Objímej, miluj, odpouštěj: Láska ve stínu špaget

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Vydáme-li se na cestu sebepoznání a vzájemného respektu, můžeme otevřít dveře k vztahu, kde vládne oddanost a láska. Práce na sobě a schopnost odpouštět jsou základem pro sdílení života plného radosti a společných snů.

Článek

Vztahy jsou jako tanec snů a realit, kde každý hledá toho „pravého“ – někdo hledá vzrušení, jiný bezpečí. Oba přístupy ale často vedou k rozčarování, protože jsou založeny pouze na touze ovládat druhé pomocí sexu, nikoli na pravé lásce. Klíčem je pochopit, že naše sexualita je cesta k sebepoznání, ne k dominanci nad druhými.

Teprve když se nám podaří vyřešit si své vnitřní konflikty, otevře se cesta k vztahu založeném na oddanosti a vzájemném respektu. A taky na prožitku sexu, který je zcela mimo realitu. Práce na sobě ve vztahu skrze sex může vést k rychlému pokroku, protože ve vztahu jsou vždy dva lidé s odlišnými sny – a pokud tyto sny dokážeme vzájemně respektovat, k čemuž nás sexualita přivádí, můžeme spolu šťastně sdílet život. Nejen postel.

To, co se nám v chování druhých nelíbí označujeme za nepořádek. Naše vnímání „nepořádku“ v životě druhých často brání přijetí skutečnosti jako takové. Jsme vybroušeni názory a představami druhých. Jde s námi jako dědictví našeho rodu. Sexualita je de facto to, co nás těchto představ zbavuje, protože v ní můžeme jednat sami za sebe.

Můžeme, nemusíme. Může nám pomoci vytvořit silnou individualitu postavenou na poznání nebo degradovanou představami druhých, kterým se snažíme vyhovět bez toho, že bychom o nich aspoň přemýšleli.

A přesto, že se nám může zdát chaos vnějšího světa nepřekonatelný, v realitě může být řízen pevnými pravidly, které si neuvědomujeme. Pochopení, že „nepořádek“ je jen domnělý a je otázkou naší vlastní perspektivy, nám může pomoci přijmout rozdíly mezi námi a našimi partnery.

Představte si mísu špaget jako metaforu pro „nepořádek“ ve vztahu. Na první pohled se může zdát, že špagety jsou jen chaoticky zamotané, bez jakéhokoliv řádu. Ale pohled z blízka vám odhalí, že každá nudle sleduje svou samostatnou cestu, přestože se může proplétat a křížit s ostatními.

Stejně jako v našich vztazích, i zdánlivý „chaos“ může mít svůj smysl a strukturu, pokud se pokusíme rozumět pohledu toho druhého. A tak nám mísa špaget připomíná, že rozdíly mezi námi nejsou nikdy na překážku, ale jsou vždy další a další příležitostí k nalezení krásy a harmonie v té obrovské rozmanitosti našich cest.

A tak stejně jako ta miska špaget, tak každá cesta, ať už se zdá být sebevíce zmatená a chaotická, je součástí většího, dokonale uspořádaného plánu. Tato metafora nás zve, abychom se postavili k životu a láskyplným vztahům s otevřeným srdcem a myslí, připraveni objevovat a oceňovat krásu v nečekaných formách a směrech.

Když milujeme, činíme tak bez očekávání odměny a to se stává zdrojem naší radosti a spokojenosti. Učit se odpouštět a překonávat vlastní ego může vést k hlubšímu pochopení sebe samých a umožnit dít se zázrakům ve vztazích. A díky tomu i v sexu.

Láska a odpuštění nabízejí cestu k tomu pravému spojení a štěstí ve vztahu. Když odpustíme, vytvoříme uvnitř prázdný prostor. Zaplnit ho lze čímkoli. Třeba láskyplně připravenou miskou špaget, kterou si vychutnáme společně s partnerem.

A to je i vaše cesta k zlepšení vašeho vztahu, i sexu v něm. Učíme-li se společně vychutnávat přípravu, konzumaci i trávení jídla, které máme rádi, jak to pak asi bude vypadat ve vaší ložnici, když ty samé principy převedete do vašeho sexu?

🍝 Jako v misce špaget?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz