Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Svatby trochu jinak: honosné, bláznivé, nebo útěkové?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Svateb po pandemii neubylo. Naopak. Jak se změnila svatba vašich snů po roce 2020? Podívejme se na to, jak se svatební průmysl přizpůsobil novým trendům a potřebám nevěst a ženichů.

Článek

Průměrné náklady na svatbu v USA se od roku 2022 do roku 2023 zvýšily z 28 000 na 29 000 USD, v některých státech však až skoro na dvojnásobek této částky. A to přesto, že obecný trend je, že počet sňatků setrvale klesá, jen v USA to bylo za posledních 50 let skoro o 60 %.

Svatby jsou dražší

A protože se zvýšila poptávka a po světě roste inflace, rostou i náklady na svatbu. Vše, od vázání svatebních květin, oznámení, šatů, kadeřnických služeb až po make-up nevěsty. Jen jedna věc jde proti tomuto trendu. Ženich a jeho šaty. Většina mužů totiž v posledních letech volí méně formálnější oblečení než smoking. Tudíž jsou ve svatbě jedna z nejlevnějších nákladových položek.

Co je však podstatným zdrojem rozšířením nákladů na svatby, není ani tak počet svatebních hostů, make-up a šaty, jako spíše sociální média. Ono tohle vše totiž ve videích či fotkách ze svateb na Instagramu vypadá moc dobře. A protože záběr na ty vaše ubrousky s vyšitým monogramem nebo věže šampaňského z broušených skleniček přebíjí všechny ty načančané obrázky, které jste cestou k vlastní svatbě shlédli na internetu. A to nemluvím o svatební koblihové stěně. Ta tam být prostě musí.

Svatba má být okamžikem oslavy lásky, jedním z nejdůležitějších dnů v životě lidí, protože svádějí své přátele a rodiny dohromady. Mají spojovat dříve cizí lidi do jednoho společenství. Namísto toho z posvátného obřadu spojení vzniká něco jako lunapark, což potom rodiče, popřípadě kamarádi či sami svatebčané uvidí na Instagramu nebo Pinterestu a vůbec nepřemýšlí o tom, co všechno taková atrakce obnáší, ale hlavně, jestli to má takto vůbec smysl, zda jestli na to vlastně mají dost peněz.

Foto: Pixabay

Svatba luxusní

Svatba nad poměry nezatěžuje jen rodinu ženicha a nevěsty, ale i naprosto obyčejné hosty. Aby splnili společenskou povinnost a byly skutečně těmi skvělými svatebními hosty, hodně z nich se totiž neváhá i zadlužit. Oslava lásky někoho jiného prostě něco stojí. Téměř polovina (49 %) těch, kteří se v USA zadlužili, aby se zúčastnili svatby, tak učinila, protože se cítili povinni tak učinit. A to jsem ani nezmínil přinést svatebčanům co nejkrásnější (nákladné) svatební dary. Oproti tomu stojí jednoduchá otázka. Jak by se asi vyvíjeli vaše osobní vztahy s ženichem a nevěstou, když byste jako přátelé nebyli mezi svatebními hosty?

Potom, co se v letech 2020 a 2021 prostě svatby odložily kvůli covidu-19 a svatební plánovači přišli na buben, nastává nyní závod o to, dohnat ztracený čas. A proto v loňském roce došlo k největšímu boomu svatebních obřadů za téměř 40 let. Ale nebojte, klidné malé svatby jsou tu s námi pořád. Jen je covid posunul někam, kam to ani svatební plánovači nečekali.

Bláznivé líbánky namísto svateb

Díky nim zažívá svatební průmysl zajímavou věc. Stejně jako se vrátily velké a nákladné svatby, vznikly oproti tomu jako protiváha skromné a malé obřady, z nichž ženich s nevěstou prchají rovnou na líbánky, které jsou však daleko větší a dražší než kdy dříve. Delší i zážitkově zajímavější. Osobnější. Intimnější. Prostě, než investovat do grandiózního obřadu, rozhodnou se novomanželé získat spíše hezké společné zážitky. Chtějí zahájit svou společnou cestu životem jinak, než je konzervativním zvykem. Možná, že tady pandemie paradoxně otevřela aspoň některým lidem oči. A zavedla jejich kroky k společnému prožitku, kterým si oba utvrzují, že to, co je pro ně skutečně důležité, není obřad, ale jejich vlastní vztah.

Foto: Pixabay

Svatba bláznivá

Nejlepší nakonec – útěkovka

A co takhle útěkovou svatbu? To je krátký jednoduchý obřad, po němž jste hned v pohybu. Mnoho nevěst a ženichů si totiž představuje, že se v jejich zvláštní den nechá vyfotografovat na ikonických místech jejich oblíbeného zamilovaného místa, adresy z filmu, prostě čehokoliv, co nejlépe vystihují ducha a charakter toho, co se jim líbí. Určitě jste je už někdy potkali. Nevěsta s ženichem s batohem v teniskách uhánějící městem po svých k dalšímu bodu zastávky, na nichž je doprovázející fotograf vyfotí, chvíle na přezutí ze svatebních bot do tenisek a zase uhánějí pryč, jako o závod. Začalo to už před pandemií, ale pokračuje to vesele dál.

Foto: Pixabay

Svatba útěková

Kam se budou svatební obřady vyvíjet netuším. Čas zrychluje děje skoro ve všech společenských věcech. Svatba je komplexní fenomén a nakonec i osobní volba každého páru, který se rozhodne pro tento krok. Svatba je tedy především to, co si z ní každý udělá.

Jsou jedinečnou příležitostí pro oslavu lásky a sdílení radosti s rodinou a přáteli. Každý pár má svoji představu o tom, jak by měla být jeho svatba ideální. Někteří chtějí velkolepou a honosnou událost plnou detailů a atrakcí. Jiní chtějí skromnou a intimní ceremonii bez zbytečného stresu a tlaku. A někdo chce stát jen s partnerem v objetí a dívat se v tichu na západ slunce.

Ať už je vaše volba jakákoli, důležité je, abyste si pamatovali to, co je podstatou vašeho svatebního slibu: láska a oddanost tomu druhému.

Foto: Pixabay

Láska

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz