Hlavní obsah
Víra a náboženství

Svátek svatého Štěpána: Symbol odvahy v moderní době

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Svátek sv. Štěpána není jen připomínkou prvního mučedníka, ale skrývá v sobě i výzvu k odvaze žít obyčejný láskyplný život, plný vzájemnosti a soucitu a je odrazem silných motivů, které mohou změnit naše každodenní rozhodnutí a pohled na svět kolem.

Článek

Svatý Štěpán, známý také jako první křesťanský mučedník, byl křesťanský kazatel a diákon, který žil kolem roku 1 až 36-40 n. letopočtu. Podle Skutků apoštolů v Novém zákoně byl Štěpán ukamenován v Jeruzalémě po procesu před židovskou radou v Jeruzalémě.

Jeho život je znám pouze z Nového zákona, kde je líčen jako velice zdatný kazatel a divotvůrce. Při procesu vedoucím k jeho smrti byl obviněn z rouhání se proti judaismu. Pronesl při něm před sanhedrin (nejvyšší radou), což byla nejen náboženská, ale i soudní rada v čele s veleknězem dosti plamennou řeč, kterou zakončil následujícími slovy.

Podotýkám, že jeho řeč vrcholí nikoli jako obhajoba, jak by snad mnozí očekávali v, tak choulostivé situaci, ale naopak jako obžaloba Štěpánových soudců a potažmo judaismu vůbec: „Jste tvrdošíjní a máte pohanské srdce i duši! Nepřestáváte odporovat Duchu svatému, jako to dělali vaši otcové. Byl kdy nějaký prorok, aby ho vaši otcové nepronásledovali? Zabili ty, kteří předpověděli příchod Spravedlivého, a toho vy jste nyní zradili a zavraždili. Přijali jste Boží zákon z rukou andělů, ale sami jste jej nezachovali!

A poté, co Štěpán ještě dodal „Hle, vidím nebesa otevřená a Syna člověka, stojícího po pravici Boží,“ (Sk 7,56) se na něj přítomní vrhli (zřejmě bez formálního vynesení rozsudku) a vyvlekli ho za město, kde ho ukamenovali.

Štěpán údajně zemřel se slovy: „Pane, odpusť jim tento hřích!“ No a jeho svátek je zřejmě proto slaven 26. prosince jako tzv. 2. svátek vánoční, protože jeho mučednická smrt a poslední slova byla brána jako důkaz spojení s Ježíšem a taktéž byla dobrým PR posílením role nově vznikajícího náboženství – křesťanství.

Štěpán se stal patronem jáhnů, koní a kočí, pacholků u koní, kameníků a zedníků, krejčích, tkalců, tesařů, bednářů, pomocník proti bolestem hlavy, proti kamenům, píchání v boku a také proti posedlosti. Je také přímluvcem za dobrou smrt.

Svatý Štěpán je příkladem odvahy a neochvějné víry v pravdu, a to i ve tváři nejvyššímu nebezpečí. Jeho příběh nám ukazuje sílu jeho oběti a stojí jako připomínka významu stát za svými přesvědčeními, ať už jsou jakkoliv nepopulární nebo nebezpečná.

V dnešním světě, který je stále více rozdělený a plný konfliktů, může být jeho příklad inspirací k postavení se proti nespravedlnosti, hájení lidských práv a ochraně zranitelných.

Jeho příběh nás učí, že občas musíme čelit zlu, aby se prosadila spravedlnost a pravda, a to i za cenu osobních rizik. Jeho oběť může poskytovat inspiraci pro ty, kteří hledají odvahu čelit současným výzvám, jako jsou nesnášenlivost, diskriminace a nespravedlnost.

Odvaha svatého Štěpána ukazuje, že pravdivě žít své hodnoty je nejsilnější činem, který jako lidé můžeme provést. V dnešním světě plném výzev nám jeho příklad připomíná, že největší smysl a sílu nacházíme, když máme odvahu stát za pravdou a bránit to, co je správné.

A neptejte se mne, co je správné. To by měl každý umět poznat ve svém srdci. Stačí si na něj jen položit ruku a naslouchat mu. V pravdě (aramejsky = Amen).

PS: Odvaha se nemusí vždy projevovat jako odhodlání vrhnout se do boje. Někdy to znamená prostě opustit svou komfortní zónu, jako to udělala ta malá dívka, stojící vpravo od hlavního zpěváka. Její odvaha zaznít a její hlas výrazně přispěly k tomu, aby celá píseň zazněla tak nádherně. I když to vlastně na první pohled ani není vidět.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz