Hlavní obsah
Umění a zábava

Tanec: Umění svádění aneb co skrýváme mezi kroky?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Tanec je víc než pohyb – je to cesta k našim smyslům, nástroj svádění a příležitost, jak navázat intimní kontakt, aniž bychom řekli jediné slovo. Proč nás tanec tolik přitahuje a co se v něm skutečně skrývá?

Článek

Tanec: Intimní hra smyslů a dotyků

Když se dva lidé setkají na tanečním parketu, děje se něco kouzelného. Tanec je víc než jen choreografie podle předepsaných kroků a pokusy o ladné pohyby. Je to nepsaná hra mezi těly, smysly a emocemi.

Tady nejde jen o to, jak kdo zvládá kroky – jde o to, jakým způsobem tanec oživuje skrytou komunikaci mezi partnery. Stačí jediné plynulé otočení a cítíte to: napětí, vzrušení, náznaky blízkosti. Jak se dotýkáme, vedeme jeden druhého v rytmu hudby, vzniká jakési tiché propojení, které se slovy nedá vyjádřit.

A teď si představte, že na tom parketu stojíte vedle partnera, kterého sotva znáte. Jemné doteky rukou na těle a to i na nepředpokládaných místech, synchronizace pohybů a sdílený rytmus vás najednou staví do situace, kdy se poznáváte daleko víc, než byste čekali. Tanec je v podstatě první krok k intimnímu spojení, kde se testují hranice a ochota být blízko – nejen fyzicky, ale i emocionálně.

Proč nám tanec voní?

Možná vás to překvapí, ale tanec je i hra čichu a od ní je jen krůček k sexualitě. Ano, čich tu hraje prim. Věděli jste, že při tanci se nejenom pohybujete, ale i doslova čicháte toho druhého? Zpocený tanečník na parketu není jen o zápachu po celém večeru – ženy totiž často používají vůni muže jako důležitý faktor při rozhodování, jestli je pro ně atraktivní. I když to možná nepřiznáme, tanec je skvělá příležitost zjistit, jestli vám partner „voní“ nebo ne.

A to všechno díky přirozeným feromonům, které tělo uvolňuje. Podvědomě tak při tanci hodnotíme, jak moc nám partner sedí nejen jako tanečník, ale i jako potenciální partner. Koneckonců, tanec může být začátek něčeho mnohem většího, než se na první pohled zdá. Aspoň v mém osobním případě tomu tak bylo. V prvních tanečních jsem potkal dívku, která mi nejenom že voněla, ale byla skvělá tanečnice i kamarádka.

Tangasmus: Když tanec zvedá adrenalin

A pak je tu něco, co tanečníci nazývají tangasmus. Možná jste o tom nikdy neslyšeli, ale je to fenomén, který se objevuje především při tancích jako je argentinské tango. Tangasmus je stav čisté rozkoše, která se v těle hromadí, aniž by byla výlučně sexuální. Není to orgasmus v pravém slova smyslu, ale pocity jsou stejně silné.

A co je nejlepší? Tangasmus může trvat mnohem déle než běžné erotické vzrušení, a to bez nutnosti fyzické stimulace. Taneční partneři se dostávají do zvláštního stavu „letu“, kdy je tanec nejen zábava, ale také jakési adrenalinové dobrodružství.

Zajímavé je, že tangasmus nezažijete při každém tanci. Proč se tedy tento fenomén neobjevuje u polky nebo waltzu? Možná právě intenzita a blízkost těl při tangu vytváří zvláštní směs vášní, která dokáže aktivovat tělo a mysl až na tak hluboké úrovni, že o nich normálně neuvažujeme.

Proč je tanec atraktivní? Symetrie a sex-appeal

Ženy jsou odjakživa fascinovány muži, kteří umí dobře tančit a opačně. Vědci dokonce přišli na to, že symetrie těla hraje v tanci obrovskou roli. Symetričtí tanečníci působí atraktivně a svým pohybem dokáží více oslnit. Pro ženy je to jasný neverbální signál – muž, který se dobře pohybuje, je nejen pohledný, ale pravděpodobně i zdatný a silný, což ho činí ideálním partnerem.

Naopak, méně symetričtí tanečníci mohou být na parketu stydlivější a nezvládnou předvést všechno, co v nich je. Tanec je tedy nejen fyzický prvek, v němž na sebe strháváme pozornost ostatních, ale také nástroj k předvedení plynulosti a jemnosti našeho pohybu. A kdo by odolal někomu, kdo umí ovládnout parket s lehkostí a grácií, že?

Řeč těla na parketu: Pohled experta

Jako odborník na neverbální komunikaci mohu potvrdit, že tanec je jedním z nejkomplexnějších projevů řeči těla. Při tanci dochází k synchronizaci pohybů, která je známkou vzájemného porozumění a atraktivity. Tento fenomén, nazývaný „mirroring“, se projevuje i v každodenní komunikaci - když si dva lidé rozumí, nevědomky napodobují své postoje a gesta.

Tanec tedy může být jakýmsi zrychleným procesem vzájemného poznávání partnerů. Skrze společné pohyby mohou objevit, kde jim to ‚jde snadno‘ a kde to naopak ‚drhne‘, což odhaluje mnohé o jejich vzájemné kompatibilitě a schopnosti synchronizace.

Tanec jako brána k intimitě vztahu

Tanec nám dává jedinečnou možnost dotýkat se druhých v přijatelných společenských hranicích. Při tanci máme šanci vnímat pohyby a reakce našeho partnera, a to bez jakýchkoliv závazků. Tento intimní kontakt, kdy se těla propojují v rytmu hudby, vytváří to zvláštní pouto. A pozor, pouto na celý život, protože na rozdíl od hlavy si tělo pamatuje všechno.

A i když tedy na začátku tančíme jen proto, abychom se bavili, v průběhu času se často ukáže mnohem víc. A proto má také soutěž StarDance tak mimořádný ohlas. Tanec je vlastně jakýsi namlouvací rituál, který nám umožňuje posoudit, zda mezi námi funguje chemie.

A jestliže ano, může to být začátek něčeho krásného. Ne nadarmo se říká, že ten, kdo „má rytmus v krvi“ – kdo tančí dobře, umí partnera vést nejen na parketu, ale i v životě. Taky se těšíte na těch dalších pár tanečních večerů? Já rozhodně ano.

Zajímá vás, jak tanec formuje vztahy a co všechno se za jeho pohyby skrývá? Při sledování StarDance objevte, jak tanec ovlivňuje nejen naše těla, ale i emoce. A nezmeškejte další článek, který odhalí, proč může být právě tanec klíčem k vášnivé lásce!

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz