Hlavní obsah

Transparentnost ve středu sporu mezi ANO a prezidentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by Adobe Firefly

V nedávném článku na Novinkách.cz se objevilo téma, které rozvířilo politické vody v České republice. Jde o kontroverzní zveřejnění záznamu z jednání o důchodové reformě mezi zástupci hnutí ANO a prezidentskou kanceláří.

Článek

Toto zveřejnění vyvolalo výraznou reakci ze strany prvního místopředsedy hnutí ANO, Karla Havlíčka, který situaci ostře kritizoval. Havlíčkova reakce a obecné chování hnutí ANO v této kauze však nabízí hlubší vhled do problémů s transparentností, které toto hnutí dlouhodobě provází.

Odvrácení pozornosti jako taktika

Hlavní strategií hnutí ANO v této situaci se zdá být snaha odvrátit pozornost od skutečného problému – nedostatku transparentnosti v jejich politickém jednání.

Havlíčkova reakce na zveřejnění záznamu poukazuje na údajnou neférovost a nečekanost kroku prezidentské kanceláře. Všímá si zejména toho, že záznam nebyl odsouhlasen a že jeho obsah nebyl dle jejich žádosti upraven a tím pádem podle něj vyplývá, že neodpovídá skutečnému průběhu jednání.

Což je však nepravda. Tím se hnutí ANO pouze snaží přesunout diskusi z podstaty – tedy důchodové reformy a zvyšování věkové hranice odchodu do důchodu – na procesní záležitosti a údajnou křivdu, která jim byla způsobena tím, že se zveřejnil interní zápis ze schůzky.

Problémy s transparentností

Dlouhodobější pohled na činnost hnutí ANO ukazuje, že se nejedná o jeden izolovaný incident. Tento jejich přístup – odmítání otevřenosti a zneužívání zástupných problémů k odvrácení pozornosti od závažnějších témat, která se jim zrovna nehodí do PR – je symptomatický pro jejich politickou strategii.

Hnutí má dlouhou historii nejasných postojů a rozhodnutí, které často nejsou prezentovány s potřebnou transparentností. Tato situace je jen dalším příkladem, jak ANO manipuluje informace k udržení svého „andělského“ obrazu, což však podkopává důvěru veřejnosti v politiku.

Původní text ze zápisu prezidentské kanceláře: „Zástupci hnutí ANO nezpochybnili nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu, nicméně nesouhlasí s konkrétním navrženým způsobem jejího provedení (tzv. nekonečný princip). Preferují spíše postupný způsob s vždy stanoveným stropem na dané období.

Když prasklo po tiskovce s čím, že to vlastně p. Havlíček a pí. Schillerová souhlasili, tak chtěli hned druhý den změnit zápis takto: „Zástupci hnutí ANO a MPSV se neshodli ani na způsobu, ani na nezbytnosti zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu,“ měla znít Havlíčkem požadovaná změna odstavce."

Význam transparentnosti

Transparentnost je základním pilířem důvěryhodné politiky. Politické strany, které se vyhýbají otevřenosti a nepřijímají zodpovědnost za svá rozhodnutí, nemohou efektivně sloužit veřejnému zájmu.

A v demokratické společnosti je nezbytné, aby politici a strany byli odpovědní a otevření ve všech aspektech svého působení. Zvláště ti, co aspirují na nejvyšší funkce v zemi.

Transparentnost v praxi: Konkrétní příklady

Transparentnost není jen abstraktním principem, ale má i hmatatelné dopady na fungování politiky a životy občanů. Zde je několik příkladů, jak transparentnost ovlivňuje naše životy:

  • Financování politických stran: Transparentní financování umožňuje občanům sledovat, odkud politické strany získávají peníze a jak je používají. To pomáhá předcházet korupci a zajišťuje, že strany se řídí zájmy občanů, nikoli zájmy sponzorů.
  • Zasedání zastupitelstev: Otevřená zasedání zastupitelstev umožňují občanům sledovat, jak se rozhoduje o jejich záležitostech. To podporuje aktivní občanskou společnost a umožňuje občanům ovlivňovat dění ve svém okolí.
  • Veřejné zakázky: Transparentní zadávání veřejných zakázek zaručuje, že peníze daňových poplatníků jsou vynakládány efektivně a bez korupce.
  • Přístup k informacím: Občané by měli mít snadný přístup k informacím o práci politických stran a státních orgánů. To jim umožňuje informovaně se rozhodovat ve volbách a sledovat práci svých volených zástupců.

Transparentnost je klíčová pro fungování zdravé demokracie. Umožňuje občanům kontrolovat mocné, bojovat proti korupci a chránit své zájmy. Proto je důležité, abychom se všichni aktivně zasazovali o větší transparentnost v politice.

A co z toho vyplývá pro nás, voliče?

Konflikt mezi hnutím ANO a prezidentskou kanceláří odhaluje hlubší problémy s pravdomluvností v české politice a konkrétně v přístupu hnutí ANO k transparentnosti.

Je alarmující, že právě toto hnutí využívá strategie odvrácení pozornosti k maskování svých vlastních nedostatků v otevřenosti a upřímnosti.

Jako voliči bychom měli požadovat vyšší standardy transparentnosti od všech našich politiků, protože jen tak můžeme očekávat spravedlivé a efektivní řízení státu.

A proto jakýkoliv populista, který má chuť takto manipulovat věci vyřčené, není důvěryhodným politikem a nezaslouží si naši podporu v nadcházejících volbách.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz