Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kris Kristofferson alias Gumovej Duck z Konvoje odešel do truckerského nebe

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Alamy.com / licence zakoupena

Kris Kristofferson jako „Gumový kačer“ za volantem Macku RS-712 LST ve filmu Convoy - 1978

Herec, muzikant, textař, údržbář, spisovatel, pilot vrtulníku a voják. Držitel zlatého glóbu a člen síně slávy country music. Také ale charismatický trucker Kačer ze slavného filmu Konvoj. Jedna z jeho nejikoničtějších životních rolí.

Článek

Arizonská poušť připomíná spíše sněhem zavátou tundru, kdesi daleko na severu. Horký západní vítr přesýpá bílý písek krajinou a na rozpáleném asfaltu kouzlí tančící pramínky. Silnice, stoupající do táhlého kopce, se vlní tetelícím se horkým vzduchem, který je nabitý vzrušujícím okamžikem, jako by se mělo zrovna teď něco stát.

Za několik věčných okamžiků se nad horizontem objeví dva sloupy tmavého dýmu a tichou pustinu rozezní melodie silného motoru, který podřazuje do táhlého kopce. Silueta černého tahače Mack se pomalu zvedá nad horizontem, jako přízrak Jessieho Jamese.

Kamion se pomalu přibližuje a nad horizontem se objeví silueta dalšího aktéra. Jaguar XK-E roadster se rychle blíží, zatímco z druhé strany…

Vaše papíry. Šéfe to máte špatnej auťák, ta holka mě předjela sto třicítkou, pak zpomalila na šedesát a česala se. Nenechala mě předjet.

Píšu vám dvacet kilometrů nad povolenou rychlost. Sakra, tak to máme za sto. Přesně tak. No, stálo to za to. Co stálo za to?

Ta holka v tom jaguáru nemá kalhotky člověče, já kouknu se dolů a hele co vidím. Co vidíte? Vždyť to říkám, prostě nemá kalhotky. Podívejte se, tamhle stojí.

chvilka ticha….

Fakt žádný kalhotky? Nic.

Dobrá, pro tentokrát to máte jen s výstrahou, a dávejte si bacha, jasný?!

Jasný!

Kris po sobě zanechal mnoho stop na filmovém plátně i na hudební scéně. Ve filmu Konvoj se, coby nezávislý řidič kamionu, nechtěně zaplete do hospodské potyčky s policisty, která nakonec vyústí v jakousi malou truckerskou revoluci. Napětí mezi orgány a řidiči je v té době na svém vrcholu. Policajti řidiče šikanují a nenechají si ujít žádnou příležitost je co nejvíce na cestách oškubat. Zejména pro ty nezávislé se problém stává zásadním. Potyčku s policií zosnuje skupina tří truckerů, kteří se zrovna sčuchli na cestě: Duck, pavouk Mike a Bobby alias Lovemachine. Následně se vydají napříč státy na jih, kde se k nim připojují další řidiči, až vznikne dlouhý konvoj. Ten upoutá i pozornost politika, který se bude snažit zajistit konvoji bezpečný průjezd, ovšem ne zcela nezjištně. Po celou dobu pronásleduje konvoj kamionů šerif Lyle Wallace, který má s Kačerem nevyřízené účty z minulosti.

Šerif Wallace: „To máte špatný jméno pane, všichni mu říkaj Gumovej Duck. Slyšíš mě vygumovanej ducku?“

Na Konvoji je krásný určitý životní aspekt, kdy se něco velkého rodí prakticky z ničeho. Kačer se stane slavným proti svému vlastnímu zájmu a je považován za vůdce celého povstání proti bezpráví. Jeho to však nechává chladným a jeho neztotožnění se se vzniklou situací baví po celou dobu děje. Řekl bych, že Kris si zde zahrál prostě sám sebe, charismatického rebela s duší tuláka.

Bobby: „Tyhle dlouhý osamělý dálnice jsou pro naše kovbojský duše mořem.“

Pro mnoho chlapů se stal Kris v roli Gumového Kačera ztělesněním svobodného života, po kterém všichni podvědomě toužíme a který se v nás ženy od věků snaží spoutat a ovládnout. Na jiné zase zapůsobil svými texty a písněmi. Country a trucking byly odjakživa spjaty pevným poutem. Oba směry vyjadřují totiž to stejné - nekonečnou svobodu duše.

Kris je znám také svým působením v kapele The Highwaymen, kde stál po boku dalších tří slavných country zpěváků, včetně Johnnyho Cashe. Napsal také spoustu hitů, kteří přezpívali významní čeští písničkáři, jako Pavel BobekMichal Tučný.

Bobby: „Do prčic Miku, to je Gumovej Duck! Máme mezi sebou největšího frajera z týhle zatracený branže.“

Jako kluk jsem konec filmu nesl poměrně těžce. Krásný truck rozstříleli na kusy a z roadtrip komedie se stal najednou brutální thriller. Film, vnímaný i dnešní optikou, má duši a hloubku. Skvěle definuje znásilněnou americkou svobodu a závěrečné pochopení šerifa Wallace je emoční třešničkou na dortu. Kris si tuto roli zasloužil i díky své službě ve Vietnamu, ze které se mnoho vojáků vrátilo emočně zničených a mnoho z nich si změnilo jméno. Válka doma nebyla populární a těžko se tak mluvilo o hrdinech.

Kris tím vším prošel a dál úspěšně tvořil, ať už na filmovém plátně, tak na hudební scéně country music.

Bobby: „Pamatuj, když jsem krad cukroví, čím rychleji jsem utíkal, tím víc mi zůstalo.“

Poslední slova Kačera: „kvák, kvák, už jsi viděla kačera, co neumí plavat?“

Speciální poděkování Vaškovi za připomenutí Krise Kristoffersona i jako písničkáře.

zdroje citací kurzívou: český dabing filmu Konvoj

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz