Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Muzeum značky Mercedes-Benz: zatočte se ve futuristickém víru dějin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wolfee

Mercedes-Benz 300 SLR - podle informací z internetu se podobný prodal v aukci za 135 milionů Eur.

Co v sobě skrývá obrovská „brutalfuturistická“ spirála - muzeum dějin značky Mercedes-Benz ve Stuttgartu? Atmosféra expozice vás skutečně vtáhne do časové spirály, po které klesáte dolů směrem k současnosti. Výlet, který za to rozhodně stojí!

Článek

Před půl rokem jsem přijal v rámci své práce pozvání partnerů z českého zastoupení Daimleru. Součástí dvoudenní cesty do Německa byla i návštěva muzea značky Mercedes-Benz ve Stuttgartu.

Označení, že je něco brutální a futuristické zároveň, jsem si vymyslel a zřejmě nic takového v architektuře neexistuje. Rád lpím na autenticitě a toto byly prostě první pocity, které mě napadly, když jsme vystoupali výtahem z podzemního parkoviště do uvítací haly muzea.

Foto: Wolfee

Začátek cesty spirálou času

Můj zrak tak zůstal připoutaně viset na vnějším výtahu, který vozí návštěvníky do horního patra spirálovité budovy, kde expozice začíná tzv. od Adama neboli od prvních povozů.

Strach z výšek, který by se mě za normálních okolností zmocnil, jsem nějak vytěsnil, protože scenérie vnitřku budovy mě zcela pohltila. Byla úžasná a depresivní zároveň. Také, lze říct, megalomanská a zároveň neskutečně chytlavá.

Foto: Wolfee

Pro milovníky klasických veteránů

Výtah tvoří jakási kapsle, která jezdí po do stěny namontované kolejnici směrem vzhůru. Naprosto dokonale pasuje do tohoto prostředí „hvězdných válek“. A bavíme se přeci o hvězdě na kapotě.

Foto: Wolfee

Kdopak věděl, že Benz dodával i do Anglie.

Vesmír byl zřejmě stavitelům inspirací, neboť na tomto vrcholu započala naše cesta časovou spirálou. Na podsvíceném otočném podstavci, který připomíná teleport ze Star Treku, se staticky otáčí několik kočárů, které se příliš neliší od dostavníků tažených koňmi. Avšak zde již vzadu mají instalovaný skromný spalovací motor.

Motorizované dostavníky opouštíme a po časoprostorové spirále se pomalu protloukáme začátky motorismu dvacátého století. Z vitrín nás zdraví první nákladní automobily. Ze stropu na nás pohlíží lodní a první letecké motory, které si užily svůj čas slávy v první světové válce. Tematické tabule nás provází fotografiemi hlavních událostí každé doby, kterou procházíme. Opravdu se cítím jako cestovatel časem a trochu se odpoutávám od všední reality.

Foto: Wolfee

V některých asijských zemích stále jezdí. Mercedes-Benz LO 1112 Omnibus, 1969

Historická vyprávění a dobové fotografie zde pomáhají návštěvníka vtáhnout do těchto dob a představovat si vystavované exponáty za jejich reálného provozu. Je to velmi působivé.

Jako v každé době, i zde potkáváme anachroniky, kteří jdou proti proudu času a stoupají po spirále směrem nahoru. Možná odmítli nastoupit do výtahové kapsle. Mám určité pochopení. Výtah je však velmi pohodlný a jistě zcela bezpečný.

Foto: Wolfee

Tohle byl můj idol z dob „auto kartiček“ v devadesátých letech. (Mercedes-Benz 300SL Gullwing)

Za doby druhé světové války míjíme krásný visící motor Messerschmittu a pomalu se v čase probouzíme do doby obnovy rozstřílené Evropy. Auta zvolna začínají připomínat dnešní „LKW“ a „PKW“.

Technologický rozmach západní Evropy právě začíná. Míjíme širokou škálu autobusů a variant nákladních automobilů. Krásná naleštěná cabria a různé speciály pro novodobou šlechtu. Design šedesátých a sedmdesátých let mi bere dech a není náhodou, že i spousta dnešních modelů aut z něj stále vychází.

Foto: Wolfee

Trocha moderny

V čase ale pomalu klesáme do digitální doby a objevujeme první airbagy, ABS systémy a bezpečnostní pásy. Mercedes nijak neupírá slávu objevitelům těchto inovací, kteří často náleželi jiným značkám. Bere nás časem celkem nezaujatě.

Naši cestu časem uzavírá partička aut, která se vymyslela, ale nikdy neuvedla do sériové výroby. I tak si ale našla místo v tomto paláci dějin.

Foto: Wolfee

Mercedes-Benz 0 10000 - 1938

Ocitáme se opět v uvítací hale a celý časoprostor se otevírá nad námi. O vrácení do reality se postará vůně linoucí se z místní restaurace, kde čeká bašta a obchůdek s nejrůznější škálou mercedesích suvenýrů i funkčních dárků pro vaše blízké.

Foto: Wolfee

Závodní dráha a vy na tribuně

Foto: Wolfee

No jo, už něco pamatuji. Takovým jsem ještě jezdil k babičce a dědovi na chalupu.

Foto: Wolfee

Za povšimnutí stojí způsob osazení náprav. Mercedes-Benz LP333

Foto: Wolfee

Klesání časovou spirálou k další expozici. Na stěně jsou tabule s hlavními událostmi doby.

Foto: Wolfee

Papa mobil

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz