Hlavní obsah
Cestování

Houpák: Nejikoničtější místo v Brdech, dokud se sem ještě smí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Za Plzní - Pavel Žižka

Svítání na Houpáku

Šumava má svůj Poledník, Český les zase Čerchov. V Brdech je jedním z nejikoničtějších míst s výhledem vrch Houpák, který si zahrál i v nejednom filmu či seriálu.

Článek

Houpák by byl jen jedním z řady vrcholů ve Středních Brdech. Jeho nadmořská výška 794 metrů nad mořem není tím, co z něj činí jednu z nejzajímavějších lokalit v Brdech. Unikátnost tohoto místa pramení z jeho využití coby odlesněné cílové dopadové plochy Jordán v dobách, kdy Střední Brdy sloužily jako vojenský výcvikový prostor.

On vlastně Houpák není ani kopcem v pravém slova smyslu. Jde jen o jakýsi ostroh, který severním směrem vybíhá z masivu nejvyšší brdské hory – Toku. Geologické podloží tohoto kopce tvoří, jak se v Brdech sluší a patří, slepence. Vykácením lesního porostu byly na některých místech odkryty mrazové trhliny a kamenné polygony. Pokud vám to přijde nudné a fádní, měli byste vědět, že jejich výskyt je v těchto zeměpisných šířkách a nadmořských výškách unikátní. Vojenské využití tohoto místa však stojí i za dalšími zajímavostmi. A jak je to vlastně s názvem Jordán? Jihozápadně od Houpáku leží vrchol Jordán, který dal zdejší dopadové ploše jméno. Vrchol Jordánu leží mimo ni.

Vrchol Houpáku je zároveň jedno z míst s nejkrásnějším výhledem v Brdech. Nebýt masivu Toku a Jordánu na jihu a jihozápadě, poskytoval by téměř panoramatickou podívanou. Takto se z jeho vrcholu můžete kochat pohledem na celou východní a severní část Brd, včetně Hřebenů, na Křivoklátsko a při dobré viditelnosti i na Krušné hory.

Ta největší bomba je však to, přes co se tady do krajiny koukáte. Soustavné odlesňování a vypalování ploch během využívání vojáky změnilo tuto oblast v unikátní ekosystém. Kvetoucí vřesoviště jako někde ve Skotsku zbarví na konci léta celý kopec do fialova, a vytvoří tak úchvatnou scenérii. Kromě vřesu tu rostou také borůvky a brusinky, řada druhů mechů, lišejníků, kapradin a travin. Sem tam nad bylinné patro vystupují solitérní břízy, modříny, smrky nebo borovice. Dnes je udržení tohoto přírodního společenstva jednou z priorit Správy CHKO Brdy.

Houpák je zajímavý také množstvím vojenských objektů. Na vrcholu se nachází někdejší pozorovatelna pro řídícího střeleb. Ta byla vybudována Němci během 2. světové války. Dnes na ni lze jednoduše vystoupit, a užít si tak jeden z  nejucelenějších brdských výhledů. Pod vrcholem stojí zřejmě nejznámější stavba – zkušební pěchotní srub CE „Jordán“ neboli „Benešák“. Ten byl vybudován v roce 1936 za účelem testování různých materiálů a ostřelování různými typy zbraní. Zahrál si například ve filmu Obecná škola, ale i v řadě jiných filmů a seriálů nejen tuzemské provenience. V blízkosti uvidíte také další dva zkušební objekty vzor 36, oba však v ne zrovna nejlepší technické kondici. Při cestě  na sever k letišti pod Hejlákem se na kraji odlesněné plochy nachází ještě jedna velká pozorovatelna.

Tím, že oblast okolo vrcholu Houpáku byla cílovou dopadovou plochou, která není a v nejbližší době nebude (vyjma okolí přístupových cest) pyrotechnicky asanována, je sem omezený vstup. Informační tabule po obvodu tohoto prostoru návštěvníky informují o tom, že vstoupit sem je možné jen po vyznačených cestách. Pokud by vám výskyt munice a zákazové tabule nestačily jako důvod pro zapuzení nápadu vejít do volného terénu, vězte, že zdejší vřesoviště je ideálním biotopem pro mnohé druhy plazů, najmě zmiji obecnou.

A kudy na Houpák? Úplně blízko to není odnikud. Naopak na kole si s mapou trasu přes Houpák najdete snadno a výlet spojíte například s vyjížďkou na nedaleký Tok. Cesty k vrcholu zatím nejsou nijak značené. Na kraj prostoru bývalé cílové plochy vede po Jedlinské lesní cestě žlutá trasa KČT z Malé Vísky kolem Jindřichovy skály a Letiště pod Hejlákem (5 km) a zelená trasa ze Zaječova (také 5 km). Houpák je také na trase hřebenovky značené červenou značkou z Míšova přes Padrtě, Tři Trubky a Tok do Obecnice. Před několika lety tu navíc byla zřízena okružní Naučná stezka Jordán. Nebudou-li vás bolet nohy, určitě si ji projděte. Zatím bez problémů můžete. V posledních dnech a týdnech se však na veřejnost dostávají informace, že armáda hodlá Brdy využívat mnohem intenzivněji než dosud. Zřejmě přijde řada i na využití bývalé dopadové plochy Jordán. Zatím se o jejím uzavření pro veřejnost nehovoří, ale kdoví…

Jen malý kousek východně od bývalé dopadové plochy Jordán pramení u cesty k vrcholu Kalich Červený potok. Pokud půjdete na Houpák, určitě si pramen toku, který odvodňuje velkou část Středních Brd, protéká Hořovicemi a u Zdic ústí zprava do Litavky, nenechte ujít.

Zdroje informací:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz