Hlavní obsah
Zdraví

Nebezpečí a léčba vosího bodnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Vosí bodnutí jsou běžná, zejména v horkých měsících, jakmile jsou lidé delší dobu venku. Bodnutí jsou nepříjemná, nicméně většina lidí se rychle zotaví a přitom nemají komplikace.

Článek

Vosy, stejně jako včely a sršni, jsou vybaveny žihadlem pro sebeobranu. Žihadlo vosy obsahuje jed (toxickou látku), který se při bodnutí přenáší na člověka. Nicméně i bez uvízlého žihadla může vosí jed způsobit značnou bolest a podráždění. Pokud jste na jed alergičtí, je navíc možné, že budete mít těžkou reakci. V obou případech je pro zmírnění příznaků a komplikací důležitá rychlá léčba.

Příznaky vosího bodnutí

Většina jedinců, kteří nejsou alergičtí na bodnutí vosou, může mít v průběhu vosího bodnutí a po něm pouze mírné příznaky. Počáteční pocity budou zahrnovat ostrou bolest nebo pálení v místě bodnutí. Může se také objevit zarudnutí, otok a svědění. Kolem místa bodnutí se vám nepochybně vytvoří vyvýšená rána. Uprostřed rány, kde žihadlo prorazí kůži, může být také viditelná malá bílá stopa. Bolest a otok obvykle ustupují v intervalech mnoha hodin od uštknutí. Masivní nativní místní reakce může být termín, který se používá k popisu mnoha výrazných příznaků souvisejících s vosím nebo včelím bodnutím. lidé, kteří mají rozsáhlé místní reakce, mohou být také alergičtí na vosí bodnutí, ale nemají kritické příznaky, odpovídající šoku z přecitlivělosti.

Masivní lokální reakce na vosí bodnutí zahrnují extrémní zarudnutí a otok, který se po bodnutí zvětšuje po dobu 2 až 3 dnů. Může se objevit nevolnost a instinktivní reflex. určete, co se děje ve vašem těle během alergické reakce. Většinou velké nativní reakce samy odezní v průběhu zhruba jednoho týdne.

Pokud se u vás po bodnutí vosou objeví nadměrná lokální reakce, informujte o tom svého lékaře. ten vás nasměruje k tomu, abyste si vyžádali volně prodejné léky, které zmírní vaše potíže. Velká lokální reakce po vosím bodnutí jen jednou v podstatě neznamená, že budete reagovat na budoucí bodnutí stejným způsobem. Budete mít jednu silnou reakci a už se u vás nebudou projevovat stálé příznaky. Velká lokální reakce však může být způsobem, jakým vaše tělo obvykle reaguje na vosí bodnutí. Snažte se vyhnout poranění, abyste tyto nepříjemné příznaky zastavili.

Nejzávažnější přecitlivělost na vosí bodnutí se označuje jako anafylaxe.

K reakci přecitlivělosti dochází, jakmile vaše tělo upadne do šoku v reakci na vosí jed. většina lidí, kteří upadnou do šoku po bodnutí vosou, tak učiní strašně rychle. Je nezbytné vyhledat okamžitou pohotovostní péči k léčbě anafylaxe.

Mezi příznaky těžké alergie na vosí bodnutí patří:

  • Silný otok obličeje, rtů nebo hrdla.
  • Kopřivka nebo svědění v oblastech těla, které nebyly zasaženy žihadlem
  • Dýchací potíže odpovídající astmatu nebo dušnosti.
  • Závratě
  • Prudká návštěva životních funkcí
  • Ztráta vědomí
  • Nevolnost nebo instinktivní reflex
  • Uvolnění střev
  • Křeče v břiše
  • Slabý nebo závodní puls

Po bodnutí vosou nemusíte mít všechny tyto příznaky, nicméně je nepochybné, že po bodnutí vosou pocítíte minimálně několik z nich. Pokud se u vás v minulosti vyskytla anafylaxe, mějte s sebou v případě bodnutí vosou lékárničku. Anafylaxe může být naléhavým zdravotním stavem, který vyžaduje okamžitou léčbu. Přečtěte si mnoho informací o tomto nebezpečném stavu a také o tom, co se pokusit udělat, pokud se u někoho z vás vyskytne.

Léčba vosího bodnutí

Budete schopni léčit mírné a středně těžké reakce na vosí bodnutí doma. Zatímco léčení bodnutí doma byste měli:

  • Omyjte místo bodnutí vodou a mýdlem, abyste se zbavili co největšího množství jedu.
  • Přiložte chladivý obklad na místo poranění, abyste zmírnili otok a bolest.
  • Udržujte ránu čistou a suchou, abyste zabránili infekci.
  • V případě potřeby ránu přikryjte obvazem.

Použijte hydrokortonový krém nebo pleťovou vodu, pokud vás začne obtěžovat svědění nebo podráždění kůže. Jsou pro kůži zklidňující a mohou být použity během sprchování nebo prostřednictvím léčivých kožních krémů. Neuvedené léky proti bolesti, odpovídající ibuprofenu, mohou zvládnout bolest související s vosím bodnutím.

Léky, stejně jako antihistaminikum a chlorfeniramin, mohou také zmírnit svědění. Všechny léky užívejte podle pokynů, abyste se vyhnuli možným vedlejším účinkům, jako je podráždění břicha nebo ospalost. Pokud jste se v posledních deseti letech neočkovali proti tetanu, měli byste zvážit možnost očkování proti tetanu v intervalech mnoha dnů po bodnutí.

Dalším možným domácím prostředkem, který se používá na vosí bodnutí, je ocet. spekuluje se, že kyselost octa může pomoci neutralizovat pH vosích bodnutí. Chcete-li použít ocet na vosí bodnutí, použijte bílý ocet a přiložte ji na horní část postiženého místa kůže. Použijte mírný tlak, abyste pomohli s bolestí a zánětem.

Závažné reakce

Těžké přecitlivělé reakce na vosí bodnutí vyžadují okamžitou lékařskou pomoc. Celkově má alergii na bodnutí hmyzem až 0,8 % dětí a tři procenta dospělých. Vosí a včelí bodnutí může způsobit podobné příznaky, avšak léčebná opatření se mírně liší. Zatímco včela může bodnout pouze jednou v důsledku toho, že její žihadlo uvízne v kůži oběti, vosa může bodnout více než jednou během útoku. Žihadla vos zůstávají neporušená. Pokud nejste alergičtí, většina včelích bodnutí se často léčí doma. Včelího bodnutí se zbavíte tak, že si postiženou oblast kůže přejedete nehtem v intervalu třiceti sekund od uštknutí. Bolest a otok zmírníte studenými obklady a neuvedeným lékem podobným ibuprofenu.

Vosí bodnutí v těhotenství

K bodnutí vosou může dojít v kterékoli fázi života, stejně jako v těhotenství. Pokud nemáte známou alergii na jed nebo jste v minulosti neměla masivní reakci na jed, není bodnutí vosou nebezpečné. Připravena dodržovat podobná léčebná opatření jako někdo, kdo není těhotný, vyhněte se však antihistaminikům obsahujícím léčivé složky. Zatímco samotné vosí bodnutí neublíží nenarozenému dítěti, silná alergie může.

Vosí bodnutí u batolat

Zatímco bodnutí hmyzem jsou obvykle považovány za obřad v dětství, neznamená to, že jsou méně nebezpečné a nepříjemné. Batolata jsou značně zranitelná, protože nedokážou zcela verbalizovat, že je vosa poranila. Jakmile se vaše batole účastní pobytu venku, dávejte pozor na příznaky vosího bodnutí a okamžitě prozkoumejte příčinu případných slz a stížností. V útlém věku naučíte své děti ohledně způsobů, které zabrání bodnutí vosou. Například můžete dítěti ukázat, jak vypadají vosy a jejich hnízda a jak se jim vyhnout. další bezpečnostní opatření zahrnují nechodit venku bosý a vyhýbat se pití ze sladkých nápojů, které mohou být ponechány venku, protože mohou přitahovat hmyz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz