Hlavní obsah
Bydlení

Sádrokarton - jak a kde použít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žabža

Sádrokarton v současnosti patří mezi jeden z nejpopulárnějších stavebních materiálů. Používá se zejména při stavbě příček, nosných stěn a podhledů. Ve světě je znám již více než století, u nás zažívá svůj boom v posledních desetiletích.

Článek

Z čeho a jak se vyrábí?

Jak už napovídá samotný název, hlavní surovinou sádrokartonu je sádra získávaná z bílého sedimentárního nerostu sádrovce. Sádrovec se díky snadné zpracovatelnosti ve stavebnictví používá již po staletí. Vyrábí se z něj mimo jiné pálená sádra a přidává se také do cementu. Obrovskou výhodou sádry je tepelná vodivost a hodnota pH rovnocenná s lidskou kůží, proto je jedním z nejvhodnějších stavebních materiálů do interiéru.

Sádrokartonové desky se vyrábějí na výrobním páse, kde se na vrstvu velice pevného a odolného papírového kartonu nalije mokrá sádra a přiklopí se další vrstvou téhož papírového kartonu. Výsledná deska se poté zařízne na daný rozměr (nejčastěji 1250 × 2000 mm), vytvarují se jí hrany a nakonec se vysuší. Celý proces trvá ve výrobní lince jen několik minut.

K čemu se používá?

Sádrokarton se používá zejména v interiérech na stavbu příček, podhledů, na vyrovnávání stěn a stropů, ke zlepšení tepelné či hlukové izolace, zakrytí výklenků, jako podkladový materiál pro lehké plovoucí podlahy atd.

Jaká je jeho historie?

Sádrokarton poprvé spatřil světlo světa v roce 1894 v USA, kdy jej vynalezl americký podnikatel A. Sackett. V USA se masově vyrábí už od roku 1910. V Evropě však nastal jeho boom až od 60. let v souvislosti s nutností výstavby nových bytů. U nás se začal vyrábět a používat teprve v 90. letech. Právě díky rychlosti sádrokartonové výstavby se sádrokarton stal jedním z nejpoužívanějších stavebních materiálů a jeho obliba stále roste.

Jaké má výhody a nevýhody?

Mezi hlavní výhody sádrokartonu patří jeho tvarovatelnost a jednoduché řezání (desku lze uříznout na požadovaný tvar), pevnost, široké využití (některé typy lze použít i do vlhkých exteriérů), rychlá a snadná instalace, dlouhá životnost, dobré izolační vlastnosti, tolerance k nerovnostem, snadná oprava a zdravotní nezávadnost.

Naopak nevýhodou je nutnost tmelení a následného broušení, při kterém vzniká mnoho prachu. Povrch také není tak odolný vůči mechanickému poškození jako zděná zeď, ani nemá tak velkou nosnost (pozor při  zavěšování těžkých předmětů!). Dbejte také toho, že do vlhkých prostor je třeba použít k tomu určené speciální sádrokartonové desky.

Jak vybrat správný typ desky?

Sádrokartonových desek existuje více druhů, které se liší svými vlastnosti a použitím. Zároveň je lze pořídit v různých velikostech (nejč. 1250×2000 mm) a tloušťkách (nejč. 12,5 mm). Zde je jejich stručný přehled:

ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ DESKA / DESKA BEZ ZVLÁŠTNÍCH NÁROKŮ

  • Jak poznám? Má bílou až světle šedou barvu, často označena modrým nápisem na hraně desky.
  • Na co se používá? Do interiérů, kde nehrozí zvýšená vlhkost ani vznik požáru. Používá se zejména na stavbu příček a podhledů.
  • Kolik stojí (deska 12,5×1250×2000 mm)? Od 150 Kč/deska.

DESKA DO VLHKA

  • Jak poznám? Má zelenou barvu.
  • Na co se používá? Do vnitřních prostor se zvýšenou vlhkostí (koupelny, sprchy, prádelny, umývárny).
  • Kolik stojí (deska 12,5×1250×2000 mm)? Od 260 Kč/deska.

PROTIPOŽÁRNÍ DESKA

  • Jak poznám? Má růžovou barvu.
  • Na co se používá? Do vnitřních suchých prostor, kde hrozí riziko požárů.
  • Kolik stojí (deska 12,5×1250×2000 mm)? Od 200 Kč/deska.

AKUSTICKÁ DESKA

  • Jak poznám? Má modrou barvu a na hraně červený potisk.
  • Na co se používá? K odhlučnění prostor, může být s protipožární úpravou.
  • Kolik stojí (deska 12,5×1250×2000 mm)? Okolo 400 Kč/deska.

VYSOKOPEVNOSTNÍ DESKA

  • Jak poznám? Podle popisu na desce.
  • Na co se používá? Do míst, kde je třeba upevnit těžké předměty, zároveň odhluční a je odolná i proti vyšší vlhkosti. Pro kotvení předmětů nejsou ani nutné hmoždinky, vystačíte si s vruty do dřeva.
  • Kolik stojí (deska 12,5×1250×2000 mm)? Od 500 Kč/deska.

OHEBNÁ DESKA

  • Jak poznám? Její barva je bílá a hrany jsou seříznuté kolmo.
  • Na co se používá? Pro opláštění oblouků a klenutých ploch, je odolná vůči vyšší vlhkosti. Vyrábí se pouze o tloušťce 6 a 10 mm.
  • Kolik stojí (deska 6×1250×2000 mm)? Okolo 1000 Kč/deska.

DESKA S OLOVĚNOU FÓLIÍ

  • Jak poznám? Někdy bývá žlutá, jinak podle popisu.
  • Na co se používá? Pro odstínění rentgenového záření - nemocnice, laboratoře atd.
  • Kolik stojí (deska 12,5×1250×2000 mm)? Okolo 2000 Kč/deska.

Jak desky upevnit?

Sádrokartonové desky se upevňují na dřevěné nebo hliníkové rošty, které se pro zajištění lepší hlukové a tepelné izolace vyplňují minerální vatou. Na stropy se rošt ukotvuje pomocí speciálních závěsů. Desky se k roštu přidělávají sádrokartonářskými vruty tak, aby desky k sobě doléhaly. Vruty dostatečně zašroubujte, aby jejich hlavičky nevykukovaly nad povrch desky (vadily by při tmelení a broušení)! Vzniklé spáry se zatmelí k tomu určeným tmelem, do kterého se vkládá skelná páska, aby nedošlo k pozdějšímu prasknutí spáry. Dbejte na to, aby byly všechny spáry a obzvláště ty širší zcela vyplněny tmelem. Nezapomeňte přetáhnout tmelem také hlavičky vrutů! Až zaschne první vrstva tmelu, je nutné místa přetmelit druhou do plochy o něco širší vrstvou. Po dostatečném vyschnutí obou vrstev se vybrousí tmel do hladka. Při broušení sádrokartonářského tmelu vzniká spoustu prachu, proto je dobré si chránit oči vhodnými brýlemi a ústa zakrýt respirátorem. Brousit sádrokarton lze ručně nebo pomocí speciální elektrické brusky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz