Hlavní obsah

Ze životů zámeckých aneb ani muflonů, ani strašidel se nelekneme

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zdeňka Kalová

Zámel Rájec nad Svitavou

„Jé, to musí být romantika pracovat na zámku!“ Někdy. Internetové vody skýtají báječný prostor nechat nahlédnout pod hladinu zámeckého života. My aspoň doufáme, že si o nás občas někdo, za dlouhých zimních večerů, přečte a nebudeme jej nudit.

Článek

Jsme zaměstnanci jednoho zámku. … Dobře, Státního zámku Rájec nad Svitavou, pokud to nebude bráno jako reklama. Jsme uprostřed Moravy, v dolinkách Moravského krasu, mezi jeskyněmi. Z toho plyne i skutečnost, že jsme se ocitli v turistické oblasti. Turistická oblast logicky znamená zvídavé návštěvníky a zvídaví návštěvníci to jsou situace, které si jen tak nevymyslíte. Například. „Dobrý den, prosím vás, jak dlouho trvá ta hodinová prohlídka?“ Pozor, ale i naši zaměstnanci mají své dny a někdy je jen velmi těžké je na místě neuškrtit.

Předně něco o nás … rájecký zámek je unikátní památka. Víme, v Česku jsou jich tisíce. Ale my milujeme právě tuto. Jsme srdcaři. Klasicistní zámek jako vystřižený z údolí na francouzské Loiře postavili příslušníci šlechtického rodu Salm-Reifferscheidt mezi roky 1763–1769. Abyste poznali jeho výjimečnost, musíte vstoupit dovnitř. Interiéry zámku vynikají mimořádně bohatým vybavením, zejména rozsáhlou kolekcí orientálního porcelánu, grafik, nebo sbírkou křišťálových pohárů z období manýrismu, jejíž velkou část vytvořili proslulí brusiči drahých kamenů na pražském dvoře císaře Rudolfa II. Zámecká knihovna s více než 60 000 svazky patří k největším zámeckým knihovnám v České republice. Zámecké pokoje doplňují obrazy západoevropských, holandských a vlámských mistrů. A aby toho nebylo málo, je rájecký zámek jediný zámek u nás, který má i pravěké sbírky. Nástroje, pazourky, kosti mamutů, lebky jeskynních medvědů. K tomu všemu patří také největší česká sbírka kamélií v zámeckém zahradnictví, která vykvétá každou zimu. 11 řádků chlubení!

Na rájecký zámek, zahradu a zahradnictví je nás 11. Ano, tímto je míněno 11 zaměstnanců. Návštěvníci jsou každoročně v přesile. Jen těch se vstupenkou je okolo 25 tisíc, a v to nepočítáme návštěvníky volně přístupných zahrad a akcí na nádvoří. To jsou další tisíce. A zde přichází většinou základní komunikační blok. Zatímco rodič, nebo pedagog vybouchne, pokud se jej 3krát ratolest zeptá na totéž, návštěvník nechápe, proč se pokladní neusmívá, když se jí 20. návštěvník ten den ptá na toaletu, byť jsou všude směrovky. Argument, že na hlavní vstupní litinové bráně z roku 1873 tyto cedulky nejsou, nebudeme z důvodu zachování duševního zdraví komentovat.

Přesto naše návštěvníky máme rádi. Opravdu! Čeští návštěvníci hradů a zámků mají často kulturní a historický přehled, rádi si popovídají a jsou schopní během svých dovolených a volných dní navštívit desítky, ba co díme, stovky památek. A to je fajn. (Není to ve všech zemích Evropy běžná součást rodinné dovolené!) Tak vám, hradozámečtí nadšenci, vznikl i tento blog.

Zase příště.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz