Hlavní obsah
Názory a úvahy

Estébákům stát platí tučné důchody, Wonkovi soud vyměřil směšné odškodnění!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Post Bellum

Fotografie je z projektu Příběhy našich sousedů. Jiří Wonka s autorským týmem studentů.

Disidentovi Jiřímu Wonkovi přiřkl soud nejdříve něco málo přes čtyři tisíce, po intervenci Ústavního soudu dvacet šest tisíc. To je tak polovina měsíčního (!) důchodu estébáka, který ho zbil.

Článek

Výsměch a skandál! Musím říct, že se stydím za tento stát. A je stále více nasnadě, že jsme to udělali blbě bezprostředně po revoluci, když ad a) se kvůli pohodlnosti rozhodlo o právní kontinuitě s totalitním režimem, ad b) se česká justice nikdy nevypořádala s minulostí.

Vinou toho soudkyně Marcela Horváthová, která poslala Pavla Wonku do vazby, v níž záhadně zemřel, si mírnyxtýrnyx soudila až do důchodu. Tatáž soudkyně, která u vyšetřovací komise v roce 1990 arogantně a zpupně označila Pavla Wonku za komedianta. Demonstrace před Okresním soudem v Trutnově za její odstoupení v letech 2008 a 2012 byly marné.

Mimochodem, do vazby, v níž Pavel Wonka, poslední mrtvý politický vězeň totalitního režimu, ho soudkyně Horváthová poslala kvůli nedodržování tzv. ochranného dohledu. To byl naprosto protiprávní institut, kdy se odsouzení po vykonání trestu museli po propuštění ještě x let hlásit policajtům. Institut, který byl zneužíván právě proti politickým odpůrcům a kritikům totalitního režimu.

Mimochodem, na výzkumu na téma institutu ochranného dohledu pracovala v sedmdesátých letech dnes poslankyně ANO Helena Válková. Ve vědeckém ústavu, který spadal podle nomenklatury přímo pod Předsednictvo ÚV KSČ. S nechvalně známým prokurátorem Urválkem, který se podílel na politické vraždě Milady Horákové. A soudružka Válková dnes tvrdí, že nevěděla o tom, že by byl ochranný dohled zneužíván proti politické opozici, proti disidentům. Chachácha! Opravdu směšná a nevěrohodná omluva.

To, že se stala zmocněnkyní pro lidská práva ve vládě Andreje Babiše, to už je jen takový smutný dovětek celého toho postkomunistického cirkusu, který tady rozpoutalo hnutí ANO. Dalším mediálně viditelným „soudcovským“ lapsusem byl pak návrh prezidenta Pavla, který komunistického soudce Roberta Fremra navrhl na ústavního soudce. Ten se za totality vypracoval až na soudce Nejvyššího soudu České socialistické republiky. Zároveň měl vynést rozsudek ve zpolitizované kauze, kterou zinscenovala StB. Najdete ZDE.

Směšné rozsudky o odškodnění pro Jiřího Wonku vynesl Obvodní soud pro Prahu 2, podle Wonkova právníka Lubomíra Müllera se odvolali a čekají na jednání u pražského Městského soudu.

Soudy obecně přiznávají disidentům nízká odškodnění a odvolávají se právě na právní kontinuitu. Zatímco estébákům a vysokým komunistickým funkcionářům, kteří se nejvíce podíleli na zvěrstvech zločinného režimu, stát vyplácí nadprůměrné penze. Nebo i soudkyni Horváthové a dalším komunistickým soudcům, kteří ohýbali právo ve prospěch totalitní ideologie. Je tohle normální?

Petr Vrabec, publicista

Fotografie je použita z projektu Příběhy našich sousedů s laskavým svolením o.p.s. Post Bellum.

Autorský tým: Dan Šimůnek, Veronika Coufalová, Lucie Bílková, Pavlína Stránská a Petra Plecháčová
Pedagogické vedení: Mgr. Dana Andrejsková
Škola: ZŠ Dr. Františka Ladislava Riegra Semily

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz