Hlavní obsah
Názory a úvahy

Korespondenční volba: Zrušme mobilní volební urnu. Ať si staříčci k urně taky dojdou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Příliš mnoho úředníků, zadlužený stát, neefektivní zdravotnictví, člověk by řekl, že je toho v politice k řešení dost. Ale opozice při zbytečně dlouhých sněmovních schůzích jak zakousnutý pitbul škube korespondenční volbou. A to už kolikátou schůzi.

Článek

Jasně, mají vcelku oprávněně pocit, že hlasy ze zahraničí by těžko doletěly k „estébákovi“ nebo „náckovi“. Povětšinou jsou to vzdělaní lidé a uvědomují si nebezpečí jedné i druhé ideologie. Jasně, ze stejných důvodů se naopak vládnoucí koalice domnívá, že ty hlasy by přiletěly jim. Jenomže, to vůbec není jisté, co předpokládají jedni nebo druzí. Klidně to taky může být jen pár tisícovek hlasů navíc. Tohle spekulování a handlování je ale nedůstojné všech.

Ale odhlédněme od aktuální politické situace. Protože obě strany si tady české občany v zahraničí berou za rukojmí, opozice samozřejmě víc. Andrej Babiš totiž není zvyklý být pouhý pozorovatel a působení v opozici bere jako ale opravdu nutné zlo, on i ta parta prospěchářů okolo něj, už všichni chtějí být ve vládě.

Je vážně vrchol, že za pětatřicet let nedokázala ani jedna politická generace pohnout s tak obrovskou nespravedlností mezi občany ohledně nezadatelného práva volit. Tady dojde, sorry jako, volební komise až domů i za bábrlinkou, co už o sobě možná prakticky neví a s výběrem jí pomáhá bůhví kdo, zatímco občan v zahraničí musí překonat i stovky kilometrů. To není nic proti té bábrlince, ale slovy opozice „pokud chce člověk volit, tak proto musí taky něco udělat“, tak v téhle logice zrušme mobilní volební urny a ať ti stařečci se do volební místnosti nějak doškrábou. Aby pro tu svou volbu taky něco udělali. Pitomost, že? Ano. A stejná pitomost jako u těch zahraničních voličů.

Přitom digitalizace našich životů nám dává jedinečnou příležitost vyřešit to poměrně jednoduše. Datovou schránkou. Dnes už v ní pár aplikací funguje, implementovat do ní volební apku by bylo slovy mých synů – easy! Zneužití prakticky nulové. Respektive, poměr výkon x výsledek, hackovat datovou schránku pro jeden hlas, že by se na to někdo nevykašlal… A ta dětinská výtka, že volič nejde za plentu. To s mobilní volební urnou taky ne.

Petr Vrabec, publicista

O tom, že by spravedlivější bylo, aby se o ekonomickém bohatství země ve volbách rozhodovalo podle toho, kdo a jak se na něm podílí, se dočtete ZDE.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz