Hlavní obsah
Názory a úvahy

Tak kdy se začne šetřit? Aneb Jurečkův mejdan a víc úředníků na Úřadu vlády

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

A v tom je ten problém. Že mezi politiky se rozmohla jistá neomalenost při nakládání s veřejnými penězi.

Málem jsem omdlel. A když jsem se podíval na svou ženu, ta už byla v mrákotách. Sledovali jsme totiž zprávy ČT24, když tu najednou: Jurečka chce přidat státním zaměstnancům!

Článek

A následuje mírně tendenční reportáž o školníkovi, který musí opravovat dětmi rozbité židle, rozuměj pracovat v práci. Počítám, že to je pořád stejné, jako když my jsme byli malí, že tedy k práci školníka je služební byt. A k tomu přes dvacet čistého, to je dost slušná výplata a zároveň větší hodnotu ta práce nemá. To je k uživení i pro samotného člověka. Pokud je ženatý, s přítelkyní nebo s partnerem, tak se ta životní úroveň exponenciálně zvýší.

Zopakujme si, protože opakování je matka moudrosti, že průměrná mzda ve státním sektoru je už několik let vyšší než v soukromém sektoru. Neboli, jak říká Radomil Bábek z Podnikatelských odborů, vznikla tady poměrně nezdravá společenská situace, kdy ten, kdo je živen, bere víc než ten, kdo živí.

Soukromníci a jejich zaměstnanci si musí od „covidu“ utahovat opasky, protože prakticky roční výpadek se nedá splatit hned následující rok, ta ztráta se rozkládá do více následujících let. Musí šetřit, zjednodušeně. A to samé čekají od státu, že mega dluhy, které nasekal Babišův kabinet, bude stát pomalu umořovat. A že se zbaví minimálně patnácti procent úředníků, protože podnikatele kvůli otylému státu dusí vysoké daně. Výborný návrh přednesl Mirek Topolánek v OVM, že první rok by sundal platy úředníkům o deset procent, druhý o osm, no, a pak by se vidělo, kolik by jich zůstalo.

Naopak, teď zveřejnily Novinky, že Úřad vlády místo propouštění nabral další desítky lidí a jeho rozpočet se nezadržitelně blíží k půl miliardě. Jasně, vždyť je to jen pár úředníků.

A v tom je ten problém. Že mezi politiky se rozmohla jistá neomalenost při nakládání s veřejnými penězi. Dva miliony za fotografa Aleny Schillerové, to tady všichni přešli jak krajinu. Připomeňme si vánoční večírek ministra Jurečky. Podíval jsem se do registru smluv a catering na osobu stál tisíc korun! Když ale totéž ministerstvo pořádá třeba seminář o romské problematice, tak celodenní (!) catering je podle registru smluv 220 korun.

Ono to vypadá jako blbost, ovšem zkuste se zeptat, jak moc se musí soukromník otáčet, aby vydělal dva tisíce korun, z nichž pak zaplatí tisíc korun daň. A jak se dívá na to, že tuhle tisícikorunu pak propije státní úředník na velkorysém vánočním večírku?

Petr Vrabec, publicista

Jak podle Novinek nabobtnal o úředníky Úřad vlády, čtěte ZDE.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz