Hlavní obsah

Z hlubin morálního močálu se opět vynořila kauza Marka Wollnera. Proč teď?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Reportéra, pošpiněného neprokázaným obviněním ze sexuálního harašení. A opět obnažila obecný problém „čarodějek ze Salemu“. A nejen to.

Článek

Pro připomenutí, ze sexuálního obtěžování a šikany na pracovišti obvinila šéfreportéra Marka Wollnera reportérka pořadu Reportéři ČT Markéta Dobiášová. K ní se přidaly i další redaktorky včetně Nory Fridrichové. Policie vše prošetřila a věc odložila, že se nejedná ani o trestný čin, dokonce ani o přestupek.

Čarodějky ze Salemu je román spisovatele Arthura Millera, v němž skupina mladých dívek upadá do jakéhosi transu a v něm obviňují lidi z městečka z obcování se satanem. Obviněné ženy a obvinění muži, dodejme, že všichni nevinní, byli popraveni. Americký spisovatel se inspiroval čarodějnickými procesy ze 17. století v americkém městečku Salem.

Marka Wollnera samozřejmě nikdo nepopraví. Ale celá ta kauza je v podstatě likvidační, přestože jde o neprokázaná obvinění. Myslím ta sexuální. A takové salemovské je, že při běžícím standardním profesním sporu si najednou dívky vzpomenou, že je vlastně „Marek hovado“. Ale no tak…

Tady by si děvčata, Makuška a Norka ponorka, měla sáhnout do svědomí. Jak nakládaly se svými ženskými přednostmi, když obě chtěly získat sympatie třeba – dramaturga, hm? Volím žoviálnější tón, protože se moc dobře známe a pracoval jsem v redakci aktuální publicistiky ČT, když k nám tato dvě, tehdy ještě novinářská ucha, dorazila. Co koťata? :)

Zároveň se ví, že celý spor mezi Dobiášovou a Wollnerem se táhl delší dobu, kdy měl ryze profesní charakter. Šlo o kauzu údajně podezřelých prodejů pozemků v pražských Lysolajích, která se týkala Petra Hlubučka, dnes známého z kauzy Dozimetr. Marek údajně nechtěl reportáž odvysílat, protože ji Markéta neměla, řečeno novinářským žargonem, dobře „vyfutrovanou“. Jinými slovy, podle svých tehdejších vyjádření by Wollner riskoval žalobu proti pořadu Reportéři ČT. Dobiášová zase tvrdila, že reportáž „zastavily politické tlaky“. Tady musím poznamenat, že s reportážemi Markéty a jejím pracovním nasazením byly potíže prakticky od samého začátku. A ty reportáže hlavně byly dost často zmatené a nesrozumitelné. Což se samozřejmě může stát, protože postavit osm až dvanáct minut poutavě podané reportáže je náročné. Nejde ale nepovedenou práci schovávat za „politické tlaky“.

K tomu je „Makuška“ nevlastní dcera Jaroslava Dobiáše, za totality ředitele brněnské ČST. Podle jeho slov byl od ledna 1988 dokonce připravován komunistickou stranou jako nástupce Jana Zelenky na pozici ústředního ředitele Československé televize. Otčím se po revoluci vrhl na podnikání v oblasti mediálního poradenství a krizové komunikace, kdy byl jedna ruka, jak jinak, hlavně se Zemanovou ČSSD. Níže odkaz, kde ve fotogalerii najdete spoustu zajímavých fotek. Tak proto pořád bylo u ní i určité podezření, jak ty svoje kauzy vlastně objevila.

Do toho se nyní Markéta chytla „party“, Jany Škopkové. A ta je zase proslulá kauzami ohledně Dopravního podniku a úporností při jejich prosazování. Asi nějaká stará láska, co nerezaví. Pamatuju si, jak už tehdy před dvaceti lety náš dramaturg řešil s Janou, že ten scénář je zmatený a nesrozumitelný, ona ho přesvědčovala horem, dolem, že to musí (!) jít ven, my na něj čekali v redakci vedle u stolů snad dvě hodiny, protože byl pátek odpoledne a chtěli jsme jít společně na fotbal. To byl fakt úmor!

A teď koukám, že Jana ty kauzy okolo DP „jede“ pořád. Tuhle komunikaci mezi Dobiášovou a Škopkovou uveřejnily Parlamentní listy, odkaz níže:

„Ahoj Markétko. Všechny doklady a smlouvy bych ti k tomu dodala, pokud se ti to bude zdát dobré, z mého pohledu je to pěkná kauza, ale vzhledem k DP a Witowské* a Snopové**, která prý žije s Dušičkou z DP, to možná bude neprostupné v ČT. No uvidíš. Materiály ti dodám v pondělí, pokud se ti to bude zdát OK. Pa. Jana,“ napsala prý Dobiášové. Konec citace.

A jako dovětek budiž, že se po odchodu Markéta Dobiášová z ČT stala hvězdou dezinformační anticovid scény.

Ale vraťme se ještě ke sporu o neodvysílanou reportáž. Najednou se totiž objevila ta sexuální obvinění. Záměrně píšu sexuální, protože co se týče jednání s redaktory, tak se Marek skutečně uměl občas chovat jak kretén. Ale kdo někdy neměl šéfa kreténa, ale přešel to a hned si kvůli tomu neprobodával srdce kolíkem, že? Navíc, jak dodává jeden náš společný kolega, v takhle politicky natlakovaném papiňáku, jako jsou Reportéři ČT, by ujely občas nervy každému. A kdo tenhle tlak nezvládá, tak ať natáčí pro „dobré ráno“.

Pošpiněného reportéra Marka Wollnera se nikdo nezastane, protože se všichni bojí i jen pohnout. Práce je totiž nejčastější místo začátku partnerského vztahu a v kombinaci s chytrými telefony nejen v ČT budou v mobilech uložené tuny fotek frnd a pinďourů a obscénních chatů. Často i ženatých a vdaných, které ale nedoputovaly k životnímu partnerovi, ehm. Takže, teď jakoby všichni sedí mlčky u velkého kulatého stolu a pozorují se navzájem podezřívavými pohledy hráčů pokeru, kdo první pohne rukou směrem k mobilu.

No, ale já si mohu dovolit se Marka zastat, protože můžu ztratit tak maximálně na váze. Ale hlavně se tedy zastávám toho, aby se profesní spory neřešily salemovsky údajným sexuálním harašením. Protože na pracovišti spolu lidi jaksi přirozeně flirtují, neb to je častokrát jediné místo, kde přijdou do styku s opačným pohlavím. A co si budeme povídat, jsou to všechno mladí lidé na vrcholu sil a v téhle životní etapě chtějí všichni hlavně, že jo?

Petr „taky kdysi brouk“ Vrabec, publicista

Post scriptum: Tak nakonec po Markovi Wollnerovi, který z ČT odešel, přišla o svůj pořad i Nora Fridrichová. „K finálnímu rozhodnutí ukončit výrobu pořadu 168 hodin přispělo i dění z posledních dnů, které se pořadu bohužel také týká, a které nepoškozuje jen pořad samotný, ale nestaví do dobrého světla ani Českou televizi,“ připustil generální ředitel ČT Jan Souček. Napsaly Novinky.

Cui bono? Komu to slouží, či prospívá? Že se vedení ČT v podstatě zbavilo dvou některým politikům nepříjemných novinářů, a kteří se vytloukli takhle sami? Generálnímu řediteli Součkovi a nově postavené Radě ČT, zdá se. Generální Souček přišel z brněnského studia. Odkud pochází i Jaroslav Dobiáš a jeho nevlastní dcera Markéta, která celý tenhle humbuk vlastně spustila. Může to být spekulace. Ale také nemusí…

O konci pořadu 168 čtěte ZDE.

O Jaroslavovi Dobiášovi se píše tady, plus je tam slušná fotogalerie. Najdete ZDE.

Nejen komunikaci Markéty Dobiášové a Jany Škopkové najdete ZDE.

Další, kdo je odejit z ČT, je Jana Škopková. Najdete ZDE.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz