Hlavní obsah
Lidé a společnost

Arjen Anthony Lucassen - málo známý hudební génius

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: paranoide0 / Wikimedia commons / CC BY-SA 2.0

Arjen Anthony Lucassen

Být součástí jeho projektů je pro mnoho zpěváků a instrumentalistů poctou, která v rockové a metalové tvorbě nemá konkurenci. Přesto je tento přes dva metry vysoký Holanďan mainstreamu téměř neznámý.

Článek

Kdo je A. A. Lucassen?

Arjen Anthony Lucassen je holandský zpěvák, multiinstrumentalista, skladatel a hudební producent. Narodil se roku 1960 v Hilversumu v Nizozemsku.

Už jako mladému mu učarovala hudba, konkrétně Beatles, ale podle jeho slov byl příliš líný se naučit na nějaký hudební nástroj. Zlom přišel po poslechu skladby od Deep Purple, a vybral si kytaru jako svůj počátek hudební kariéry.

Začátky hudby a nenaplněné tvorby

Na prahu dospělosti prostřídal mnoho kapel, až se naskytla možnost účinkovat v jeho oblíbené kapele Bodine, kde zůstal 4 roky a nahrál s nimi dvě alba. Poté mu byla nabídnuta pozice kytaristy ve skupině Vengeance, kde nasbíral zkušenosti, zkoušel nové styly, ale jeho nápady se ne vždy spoluhráčům pozdávaly a tak začal pochybovat o setrvání. Po změně zpěváka a hledání stylu se s kapelou rozešel a vydal se na sólovou dráhu.

Jeho první album Pools of Sorrow, Waves of Joy nebylo komerčně úspěšné, ale teprve si tříbil svůj styl, kombinující rock, pop, country, folk a prog.

Triumf jménem „Ayreon“

Jeho nejznámějšímu a největšímu projektu předcházela inspirace v rockových operách, konkrétně Jesus Christ Superstar Andrewa Lloyda Webbera. Takto si představoval svou budoucnost, neomezován nikým jiným, naplno tu rozjel vášeň pro příběh, různé vokalisty a provázanost písní i děje.

Roku 1995 spatřilo světlo světa album The Final Experiment. Jeho úspěchu předcházelo mnoho odmítnutí od vydavatelství, protože album bylo složité, s více zpěváky a nezařaditelné do specifického žánru. Nakonec bylo dobře přijato kritiky i posluchači.

Druhé album Actual Fantasy (1996) se odklonilo od příběhové linky a představilo pouze písně inspirované filmy s tematikou sci-fi a fantasy. Album nemělo kladné ohlasy a slibně rozjetý projekt se mohl zastavit. Arjen si dal poslední šanci a stvořil jedno ze svých nejlepších děl Into the Electric Castle (1998).

V něm vystupuje 8 vokalistů v různorodých rolích a podoba rockové opery s kvalitním a originálním příběhem, kombinací hudebních stylů a námětů na pokračování, byla na světě.

Následovala alba:

  • Universal Migrator Part 1: The Dream Sequencer (2000)
  • Universal Migrator Part 2: Flight of the Migrator (2000)
  • The Human Equation (2004)
  • 01011001 (2008)
  • The Theory of Everything (2013)
  • The Source (2017)
  • Transitus (2020)

Další projekty a zvučná jména

Prodlevy mezi jednotlivými alby vyplňoval novými projekty jako Star One - opět mnoho vokalistů a inspirace sci-fi filmy, The Gentle Storm - dvojité album s holandskou zpěvačkou Anneke van Giersbergen v žánru folku a rocku, Guilt Machine, Stream of Passion, Plan Nine, Supersonic Revolution a mnoho dalších kolaborací, hostování a spolupráce. V roce 2012 vydal druhé sólové příběhové album Lost in the New Real, které vytvořil také pro radost z umělecké volnosti a poctu 70. letům 20. století v žánru progresivního rocku řízlého trochou psychadeliky.

Představitele svých rolí v rockových operách i samostatných písních si pečlivě vybírá. Být v projektu A. A. Lucassena je považována v hudebním světě za čest. Na albech se podílely hvězdy jako:

  • Floor Jansen a Marko Hietala (Nightwish)
  • Bruce Dickinson (Iron Maiden)
  • James LaBrie (Dream Theater)
  • Tommy Karevik (Kamelot)
  • Hansi Kürsch (Blind Guardian)
  • Tobias Sammet (Avantasia)
  • Tony Martin (Black Sabbath)
  • Simone Simons (Epica)

a mnoho dalších.

Živá vystoupení a koncerty

Jak sám Lucassen přiznává, koncertování nepatří mezi jeho hobby. Důkazem je i to, že první koncert Ayreonu proběhl po více jak dvaceti letech. Dalším důvodem je spousta hostujících vokalistů a frontmanů známých kapel a dostat je v jeden čas na jedno pódium a secvičit vše, aby vzniklo kvalitní DVD je produkčně a organizátorsky velmi náročné.

Podařilo se mu to čtyřikrát:

  • v roce 2015 živé album The Theater Equation vycházející z alba The Human Equation (2004). Proběhl pouze jeden koncert, který byl natočen na DVD. Úspěch podnítil další nápad na živé vystoupení.
  • 2017 Ayreon Universe – The Best of Ayreon Live. Proběhlo několik koncertů v nizozemském Tillburgu a hostovalo zde 16 zpěváků.
  • 2019 Electric Castle Live and Other Tales. Čtyři živé koncerty v divadelním pojetí jako výročí k albu Into the Electric Castle. Opět zde účinkovalo 16 zpěváků a více jak 10 hudebníků.
  • 01011001 – Live Under the Waves (2023) - nejnovější vystoupení v délce pěti koncertů v Tilburgu jako žívá reprodukce alba 01011001 (2008). Na pódiu se sešlo 19 zpěváků.

Všechny koncerty měly vyprodáno během několika hodin či dní bez jakéhokoliv promování a jedinečné koncerty si nenechali ujít návštěvníci z více jak 60 zemí.

Arjen Anthony Lucassen je bezpochyby génius, ale také skromný a veselý člověk, se kterým spolupracují ti nejlepší z rockové branže. I se spoustou narážek na svůj věk je stále velice aktivní, originální a otevřený.

Zdroje:

https://www.arjenlucassen.com/content/info/bio/

https://en.wikipedia.org/wiki/Ayreon

https://www.metalopolis.net/Articles/6312/ARJEN-ANTHONY-LUCASSEN-Lost-In-The-New-Real/

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Arjen_Lucassen

Anketa

Znáte tvorbu A.A.Lucassena?
Ano, je skvělá
62,2 %
Ano, ale nelíbí se mi
2,2 %
Neznám, ale určitě si něco pustím
26,7 %
Neznám a neláká mě
8,9 %
Celkem hlasovalo 45 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám