Hlavní obsah
Umění a zábava

Co je „Pulp“ literatura a proč ji číst

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zboril Vojtech/Microsoft Bing creator

ukázky obalů pulpových magazínů

Slovo „Pulp“ má většina lidí spojeno s kultovní klasikou Quentina Tarantina z filmu Pulp Fiction. Existuje ale umělecký směr spojený s literaturou a ilustracemi, který mnozí považují za kult, nebo dokonce i životní styl.

Článek

Co je PULP?

PULP v překladu znamená dužina, dřeň, buničina a tato literatura byla podle toho pojmenována - používal se levný buničinový papír, na který byly tisknuty krátké beletristické romány pochybné kvality. Často pochybnými autory a s pochybnými obálkami.

Levné dobrodružné čtení pro každého

Předchůdcem pulpových sešitků - v Česku se používá spíše pojem rodokaps - byly anglické beletrizované příběhy zločinců, tzv. Newgate romány a Senzační romány, od 40.let 19. století.

V roce 1896 vyšel v USA první pulp časopis The Argosy pro mladé chlapce a muže s dobrodružnou tématikou. Prodávaly se za 10 centů, proto se jim také říkalo desetníkové romány. Často byl děj na pokračování a psalo se v šablonovité struktuře - mužský hrdina často zachraňoval dámu v nesnázích a porážel nepřátele.

Aby se lépe prodávalo, na nekvalitní stránky přišla obálka z kvalitnějšího papíru a s expresivními ilustracemi. Ty byly pro publikum určující, takže se i stávalo, že nejprve vznikla obálka a teprve poté autor vymyslel obsah románu.

Foto: Zbořil Vojtěch

DIME MYSTERY MAGAZINE COVER

Od kovboje až po astronauta

Prostředí románů bylo opravdu obsáhlé. Měnilo se dobou i stoupajícími nároky čtenářů. Každý si mohl vybrat z tématu jemu nejbližšímu, častokrát vydavatelství měla několik řad s různou tématikou:

  • dobrodružné
  • detektivní
  • hororové
  • sci-fi
  • westernové
  • girlie pulps (trošku ostřejší obsah nevhodný pro mladé chlapce)
  • romantické
  • válečné, sportovní a mnoho dalších

Klišé na pohled, klišé k četbě

S rozmachem žánrů a vydavatelství se pojila také potřeba úderných obálek. Většinou byly barevné, provokující, akční, s hlavním charismatickým hrdinou či polonahými slečnami v nebezpečí.

Autoři většinou nepatřili mezi ilustrátorskou elitu, stejně jako autoři textů. Museli produkovat kvanta svých děl v relativně krátkých termínech na úkor kvality. Stávalo se také, že profesionální pulp autoři publikovali pod několika pseudonymy a diktovali stenografům děj, který s malými obměnami posílali do několika vydavatelství pod jiným názvem nebo žánrem. Také museli udržovat čtenáře v napětí a očekávání, aby si opět pořídili další díl. Takto skončilo mnoho řad a vytvořilo tak prostor pro nové.

Časem se vytříbil styl i obsah a některé série se udržely několik desetiletí i díky slavnějším jménům. Mezi nejznámější patří příběhy o Tarzanovi, Zorrovi, Barbaru Conanovi, Doc Savagovi, Solomonu Kaneovi nebo Kullu Dobyvateli.

Největší série všech dob

Ze sci-fi tvorby je nejslavnější sérií bezpochyby Perry Rhodan. Němečtí autoři K.H. Scheer a Walter Ernsting vytvořili první díl v roce 1961, vychází dodnes a čítá už něco málo přes 3 200 dílů.

Děj začíná v roce 1971, kdy američtí astronauté přistanou na Měsíci a objeví ztroskotanou mimozemskou loď. Vedoucí expedice Perry Rhodan pomůže nemocnému humanoidnímu mimozemšťanovi výměnou za znalosti a technologie, které odvrátí na Zemi blížící se 3. světovou válku.

V Česku vydalo několik set dílů z různých řad Peryho Rhodana nakladatelství Ivo Železný od roku 1995 - 2002 a nakladatelství MOBA od roku 2006 - 2022.

Foto: Zbořil Vojtěch

OPERACE STARDUST - PERRY RHODAN

Proč tím ztrácet čas?

Dnes nám většina pulpových příběhů vykouzlí úsměv na tváři, díky jejich chytlavosti, naivitě i závanu starých dob, kdy rok 2024 byl pro autory jen vzdálenou budoucností. Je to něco, jako když si přečtete díla Julese Vernea plná vizionářských snů.

Série Perry Rhodan existuje zpočátku 60.let 20. století, kdy byla studená válka velice reálná a dnešního čtenáře překvapí, jak se historie může opakovat. Je zde detailně popsán vztah mezi USA, Ruskem a Čínou, jejich mocenským a ideologickým bojem, s pocitem, že se nejedná o čistou fikci a domněnky, ale že se popisovaná situace nebezpečně přibližuje realitě dneška.

Béčková literatura už nikoho nepohorší a ani se na ní tak nehledí. Člověk se nemusí bát vytáhnout útlý sešitek na cestě do práce v tramvaji, o přestávce nebo na lavičce v parku, aniž by sklidil posměch. Jedná se o snadné čtení bez přehnané stylizace, které zanechá příjemný pocit, nabudí fantazii a zažene čas. To byl jejich původní účel a slouží tak i v dnešní době internetu, sociálních sítí a streamovacích služeb.

Anketa

Četli jste někdy pulpový román nebo rodokaps?
Ano
80,4 %
Ne
13,8 %
Určitě se ještě po něčem poohlédnu
5,8 %
Celkem hlasovalo 138 čtenářů.

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Pulp_magazine

https://perry-rhodan.net/produkte/perry-rhodan

https://en.wikipedia.org/wiki/Argosy_(magazine)

https://www.illustrationhistory.org/genres/pulp-illustration-pulp-magazines

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám