Hlavní obsah

Hledáte novou matraci? Zjistěte, jaké materiály vám zajistí pohodlný spánek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zbyněk Ptáček/Prospánek

spánek

Kvalitní spánek začíná u správné matrace, ale vybrat tu pravou může být výzvou. Každý materiál nabízí jedinečné vlastnosti a každý z nás má své preference. Pokud přemýšlíte o nové matraci, podívejte se, které typy jsou nejoblíbenější a čím se liší.

Článek

Co všechno hraje roli? Faktorů, které výběr vhodné matrace ovlivňují, je mnoho, a často se tak její vybírání může zdát jako alchymie. K těm nejzákladnějším patří věk. Říká se sice, že věk je jenom číslo, ve světě matrací a spánku to však neplatí a každý věk přináší pro matraci jiné nároky a potřeby. Důležitým faktorem je také váha, protože matrace na různou váhu reaguje jinak. V neposlední řadě by měla výběr matrace ovlivňovat i vaše nejčastější spánková poloha. A jaké jsou tedy ty nejčastější typy matrací?

Nejoblíbenější jsou pěnovky

Asi nejznámější a zároveň nejoblíbenější jsou pěnové matrace. Pěna mívá rozdílné vlastnosti, které jsou často i v rámci jedné matrace různě kombinovány pro dosažení určitého pocitu. „Pěnové matrace tvoří několik druhů pěny. Základním materiálem je PUR pěna, která je elastická, přizpůsobivá a hlavně levná. Dalším materiálem je HR pěna, ta má oproti PUR pěně větší póry a odvádí tak lépe teplo, což zamezuje výskytu roztočů. Paměťová pěna se dokáže perfektně přizpůsobit tvaru vašeho těla. Tenhle typ matrace je ideální například pro ty, které trápí bolesti zad,“ vysvětluje Jana Machalová z firmy ProSpánek, zaměřené na prodej vybavení pro zdravý a příjemný spánek.

Ani pružinové matrace nezklamou

Pružinové matrace již dávno nejsou to, co bývaly a není nutné dívat se na ně skrz prsty. I ony totiž mohou být kvalitní a zajistit ničím nerušený spánek. Jejich hlavní výhodou je velká vzdušnost. Ideální jsou pro ty, kteří se v noci více potí nebo je v domácnosti trápí vyšší vlhkost.

Materiál pro nejnáročnější

Kromě klasických pěnových a pružinových matrací existuje speciální materiál, který patří k tomu nejlepšímu, co ve světě matrací vůbec existuje. Žádný materiál z výše zmíněných totiž není tak přizpůsobivý jako právě TEMPUR®. „Materiál TEMPUR® je oblíbený mezi těmi, kteří chtějí spát na tom nejlepším. Byl vyvinut pro NASA, což svědčí o jeho vysoké kvalitě. TEMPUR® svou otevřenou buněčnou strukturou kopíruje každou křivku těla, díky čemuž eliminuje otáčení i zbytečné převalování a vy spíte komfortně po celou noc. Pořizovací cena je sice vyšší, ale investice se vyplatí a vrátí v podobě vaší spokojenosti,“ představuje nejlepší dostupný materiál na trhu Jana Machalová.

A jak tedy vybrat tu správnou?

Určitě nejde jednoznačně říct, která ze zmíněných matrací je nejlepší. Každý máme jiné preference, dispozice a každému nakonec vyhovuje něco jiného. Nákup matrace, obzvlášť té dražší, je dlouhodobou investicí a není tedy od věci poradit se s odborníkem. „Vybrat správnou matraci hned napoprvé se může zdát jako nadlidský úkol, právě vzhledem k tomu, že existuje opravdu velké množství různých typů matrací s rozdílnými vlastnostmi. Proto v každé z našich prodejen najdete vyškolené specialisty, kteří vám s celým procesem výběru pomůžou,“ dodává Machalová. Pokud se ale přece jen rozhodnete vybírat sami, dejte přednost návštěvě kamenné prodejny před online nákupem. Nejlepším způsobem, jak najít matraci přímo na míru, stále zůstává vyzkoušení na vlastní záda.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz