Hlavní obsah
Seberozvoj

Jaká vlastně jsi? Proč tajíme svoji originalitu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Dan Cristian Pădureț, www.pexels.cz

Jaká vlastně jsi? Jednoduchá otázka, ale odpověď je dost komplikovaná. Jsme originální, ale pro lásku jsme dobrovolně ve formě, která souzní s filosofií našich autorit.

Článek

Jaká vlastně jsi? Jednoduchá otázka, ale odpověď je dost komplikovaná. Málokdo ví, co od života chce. A pokud ano nemá dost odvahy, to žít. Ač jsme každý originál, díky řadě podnětů se měníme v někoho jiného. Známe se jen očima jiných.

V dětství vzniká neuronová soustava a neuronové synapse. Je to období, kdy se programuje naše podvědomí. V dospělosti pak, co jsme si nahráli, žijeme. Od rodičů jsou nám předávány rodinné a generační podvědomé vzorce chování. To probíhá zcela automaticky. Skrze způsob života rodičů.

Často se stává, že naše originalita není přijímána. Představy, jak bychom měli žít, jak se chovat, vystupovat, učit se, zvládat určité úlohy zploditelů se liší od naší spontánnosti, snění, naší citlivosti. Oni jsou zformátováni do podoby, která se „dědí od našich předků a teď čeká nás stejný osud.

Malý človíček touží po lásce. Chce být milován, a proto se nechá zformátovat podle představ ostatních. Brzy totiž zjistí, že být hodný znamená ztratit svou výjimečnost. Aby bylo přijetí, nechá se zavřít do formičky, dle rodinných tradic. Podvolí se vůli autorit.

Chtějí mít doma baletku! A tak anti talent na jakýkoliv pohyb je mačkán do formičky primabaleríny. Přitom jeho sen bývá jiný.

Požadují převzít generační profesi, a tak třeba dívenka, která by si raději obula piškoty. Je tvarována do profese inženýrky ekonomie.

Málokdo se zeptá „A co chceš ty? “

Dnešní svět tomu říká vyhoření, a i to je důsledek toho, že nežijeme své životy. Držíme si tvar od svých stvořitelů a nikoho nezajímá, jak se v něm cítíme. Ani nás! Ke všemu, my si neumíme ani uvědomit, co chceme my. A pokud je tu jiskřička uvědomění se, hned si ji uhasíme. Protože to byla hloupost a raději než to slyšet od jiných, je lepší shodit to ze stolu rovnou.

Budete se divit, ale metoda, jak dosáhnout spokojenosti ve svém životě je právě to, poznat to vaše. Ale i znát pravý opak. A to si nemusíte hradit tisíce a tisíce za terapeuta. Stačí zapojit pět pomocníků. Vaše smysly. Investovat do sebe pár minut denně. Pokud máte obojí může vaše mise do hlubin svého já začít.

Drobnosti, které vás potěší a vyvolají ve vás příjemný pocit je, to, co hledáme. Ve zdravém těle je zdravý duch tak kromě smyslů je důležitá i péče o tělo.

Další kapitolou tohoto procesu je stát se na tolik silnou a sebevědomou osobností a jít své sny a potřeby naplnit. Zbořit tím hranice, které nám byly předurčeny a tvořit si vlastní svět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz