Hlavní obsah
Rodina a děti

Davídka už škola láká, pasuju ho na školáka! Už jím je! Stálo to 10000?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Slavnost pasování školáků už vzal čas. Dojemné chvíle už jsou ve vzpomínkách. Slzy dojetí oschly. Budou slzet rodiče i při platbě vybavení pro svého prvňáčka? Bu! Bu! Prý to stojí až deset tisíc!

Článek

Bojíte se? Prý se hroutí rodinné rozpočty a i rodiče. Masakr! Strašících článků vypouštějících strašáky, kteří mají za úkol vystresovat rodiče vysokými náklady na školní vybavení pro školáčka, vyšlo o prázdninách hned několik. Vše bude jednorázově stát až deset tisíc!

Jednorázově? A to jako proč? Nejdou tyto výdaje rozložit na delší časové období? Třeba na čtyři měsíce. Právě červencová slavnost pasování nových školáků byla dobrá příležitost pro dárek. První školní tašku!

ČERVEN

Nejdražší položku už máme doma připravenou a školáček už s ní exhibuje před každou návštěvou. Chtěli jsme pro něho to nejlepší a sledujeme poměr cena a kvalita. Kupujeme co nejmenší a nejlehčí školní aktovku. Kvalitní evropský výrobek za 2000 korun. Set obsahuje i penál a sáček. Kdo chtěl mohl koupit i mnohem lacinější.

Co dál? Studuji pokyny od paní učitelky. Je v nich seznam věcí, které mají prvňáčci mít. A i další seznam. Pomůcky, které dostanou od školy. Opravdu zadarmo? Jsou to věci v ceně asi 500 korun. Při porovnání obou seznamů zjišťuji, že na nás zbývá nákup pravítka, lepidla a ořezávátka. Vše asi za 80 korun. Do nákladů přihazuji i plastový svačinový set. Krabičku a lahev. 120 korun.

Zatím jsem na 2200. Začínám být neklidný. To je opravdu vše? Kde jsou ty skoro desetitisíce? Pořád očekávám někde nějakého strašáka, který se s výkřikem: „Tohle jsi zapomněl a stojí to velký prachy!“ vrhá na náš rodinný rozpočet.

ČERVENEC

Co ještě počítat do školního vybavení? Oblečení a obuv bych musel koupit stejně. Speciálně do školy mohu počítat pouze bačkory. Obyčejné ve slevě za 200 (stejně je za chvilku někde ztratí). Započítávám i pro školu zakoupené sportovní boty se speciálně požadovanou bílou podrážkou. Značkové ve slevě za 400 (až tě ani nenapadne je někde ztratit!)

Koupeno. Výdaj za školní obuv 600. Jsme celkově na 2 800. Nakupujeme šetrně a rozumně. Nepotřebujeme přes dítě exhibovat a kupovat první, co nám přijde pod ruku na poslední chvíli.

SRPEN

Dokupujeme kufřík na výtvarku a obaly na sešity. Dalších 400 je pryč a celková suma je na 3200. Co to je? Ve schránce je dopis s nápisem Davídek. Se srdíčkem! První dopis pro malého školáčka. Nedočkavě ho otvírá. Je od paní učitelky!

Táta ho přečte. Srdíčko? To na mě neplatí. Strašák mi hned našeptává. „Už je to tady, určitě budou chtít nějaké peníze!“ V duchu hned strašáka odkopnu. Táhni ty hnusáku!

V srdíčkovém dopise nic takového není. Všichni jsme příjemně překvapeni. Milé a sympatické gesto od paní učitelky. Hezké čtení vyzdobené obrázky. Prvňáček je nadšený.

Poslední víkend a už balíme tašku. Chystáme první školní den. Podle seznamu máme vše. Strašák tu pořád je, dál straší a blábolí. “ Nejvíc zaplatíte přímo ve škole, kdo ví co ještě budou chtít! Váš rodinný rozpočet se přece musí zhroutit! Musí! Bu! Bu!"

ZÁŘÍ

Máme hezkou školu uprostřed malého parku. Tělocvična a nové moderní venkovní hřiště i s atletickou dráhou. A hlavně nadšeného prvňáčka, který se moc těší do školy!

Velkou slávu a přivítání prvňáčků ve školní aule už máme za sebou. Rychle uběhla i první hodina v krásně barevně vyzdobené třídě. Žáčci si od sympatické paní učitelky domů odnášejí první úkol. Budou malovat.

Rodiče si odnášejí poslední informace. Co vše je potřeba ještě zaplatit? Pomůcky byly opravdu zdarma. Už je třeba zaplatit pouze čip na vstup do školy. Další výdaje na školní družinu a obědy jsou už standartní a patří do jiné položky rozpočtu.

Tak kolik to máme?

Celková cena na vybavení prvňáčka vyšla náš rozpočet na celkovou částku 3400. Nikoliv nárazově, ale rozloženo do čtyř měsíců.

Kdo koupil lacinější aktovku, mohl se v klidu dostat i na částku pod 3000. Pokud vše nenakupoval naráz, ale výdaje si rozložil, tak se jistě nikomu rodinný rozpočet nezhroutil.

A co strašák strašící rodiče vysokými výdaji? Až 10 000? Bu! Bu!

Ten zatím zmizel.

Určitě se zase objeví a znovu začne.

Lidi je potřeba pořád něčím strašit. Bu! Bu! Bu…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz