Hlavní obsah
Názory a úvahy

PETky a plechovky. Češi zase remcají a vymýšlejí důvody proč to nepůjde.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

To už je taková česká klasika. Všude okolo něco funguje a pro určitou skupinu lidí v Česku je to pouze příležitost vymýšlet důvody, proč zrovna u nás to bude problém. A je celkem jedno, o co jde.

Článek

Je to u nás vůbec potřeba? Češi již nyní úspěšně třídí odpad a pokud jde o plasty, konkrétně PETky, je jejich návratnost do odpadu velmi vysoká. To ovšem nebrání tomu, aby velká část PETek a plechovek zůstala ležet jako odpad všude možně. Plechovky se recyklovat nedaří.

Jako v každém národu, máme i v Česku prasata. Hloupou lůzu, po které zbude jen vyhozený odpad. PETky a především plechovky od piva. Ty stále více nahrazují jiné druhy obalů.

Jak z odpadu udělat cenné zboží? Cenu mu může dát pouze zálohování těchto obalů. Čím vyšší, tím lepší. nejlépe desetikorunová záloha (uvažuje se o pěti korunách) už může být velkou motivací vrátit prázdný obal k recyklaci a materiál k dalšímu použití.

Jak to probíhá? Nemusíme chodit daleko a vydáme se dokonce východním směrem. K našim sousedům na Slovensko.

Prázdné PETky se i s víčkem vrací nesešlápnuté do obchodu. Robot si je od vás vezme, vyplatí vám zálohu a rozdrtí je. Obchod tedy prázdné PETky neskladuje a ani nejsou určeny k dalšímu použití. Ten samý systém se používá i na plechovky.

Pokud i stále má část lidí potřebu všude nechat válet i zálohované lahve a plechovky, už je to něco jiného. Už to není odpad, ale na zemi se povalující peníze. Příležitost pro lidi z okraje společnosti, kteří si takto mohou vydělat. A je uklizeno…

A hledači problémů? Nejvíc komický je argument, že na skladování prázdných PETek nebudou mít lidé doma místo. Na plné lahve a plechovky doma místo mají a když jsou prázdné, tak už na ně místo není? Opravdu zajímavé…

Někdo snad lidi bude nutit doma lahve a plechovky skladovat v nějakém větším množství? Pokud už jsou lahve vypité a jdu koupit do obchodu nové, vezmu s sebou přece hned i ty prázdné zpět. Tak jak se to už dlouho dělá se skleněnými lahvemi. Nic nového.

Každému, kdo si s obsahem plechovek a PETek nevypil i mozek, to musí připadat logické a jednoduché.

Pokud je někdo moc líný a pohodlný a nechce se mu prázdné obaly hned vracet zpět, není to ovšem problém systému, ale pouze jeho osobní problém.

Jsou snad lidé nějak nuceni PETky a plechovky kupovat? V zemi, kde z kohoutků teče pitná voda? Někdo snad rodiče nutí kupovat dětem tekutiny s vysokým obsahem cukru a vytvořit jim už od dětství problém s cukrovkou a obezitou?

Reklama? Pokud chce někdo skákat jako opice podle reklamy, tak jistě může. Povinnost to ovšem není. My volíme svobodnou volbu a pijeme pouze pitnou vodu z kohoutku. Pokud chce někdo něco sladšího, je doma kvalitní sirup. Pro návštěvu raději koupíme něco „lepšího“ v PETce. Náš vodovodní životní styl nikomu nevnucujeme a popravdě řečeno, nechceme vypadat jako chudáci, kteří nemají na to, žít „skvělý“ život s PETkou a jejím obsahem.

Co jiné argumenty? Přijdou obce o příjem z recyklovaného odpadu? Dost lidí si nějak mylně představuje, že žluté kontejnery jsou jenom na PETky. Jsou přece na veškerý plastový odpad a budou jistě dál využívány a naplňovány.

Nyní budu hodně osobní. Zvu vás na návštěvu do naší žluté, velké popelnice. Tak co tu máme?

Pochopitelně ani jednu PETku. Je tu spousta plastových obalů. Máme tu možnost, že je můžeme odhazovat čisté. O to se vylízáním postarají naši psi. Objednáváme hodně zboží přes e-shopy. To znamená další plastové obaly a někdy je jich k vyplnění krabice opravdu hodně. I polystyrénové obaly a výplně patří do plastu. Popelnice je vždy plná.

Píši především o PETkách, ale tu další část určenou k recyklaci, jsem moc nezmínil. Jsou to právě plechovky a jejich vzácný materiál, který končí na skládkách. Jejich recyklace se zatím v Česku nedaří a  připravovaný systém by to měl změnit k lepšímu.

Tak si opět zanadáváme, zaremcáme, a ono to nakonec půjde. Stačí jen chtít a časem přijít na to, že jde o správnou věc. A co argument, že v Africe to nedělají a stejně bude v mořích plno odpadu?

Nechceme tu snad žít v takovém bordelu jako v Africe? Naše civilizace, jejíž jsme součástí, by se měla chovat jinak a hlavně myslet jinak.

Co raději jiný argument?

Na Slovensku (a v mnoha dalších civilizovaných zemích) to jde…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz