Hlavní obsah
Názory a úvahy

STOP příspěvku na spoření! Konečně máme vládu, která se nebojí důchodců

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Zase vůbec nic nepochopí a budou řvát, že je vláda okrádá. Nedají nám hlas. I tak mohou politici strachy uvažovat a neudělat tolik potřebné a nepopulární kroky. Stát není bezedná dojná kráva.

Článek

Nemůže nelogicky rozhazovat peníze na všechny strany. Tohle byl jeden z největších nelogických nesmyslů, který měl velmi tuhý kořínek. Nyní konečně skončil.

Vždy jsem nad tím nevěřícně kroutil hlavou. Státní příspěvek k penzijnímu spoření je koncipován jako motivační pro pracující v produktivním věku. Má je motivovat k tomu, aby začali šetřit a neodcházeli do důchodu s holou zadnicí.

Dá se diskutovat o tom, zda je vůbec taková motivace nutná a proč by se vůbec stát měl o ni starat. Kdo chce, může si šetřit a kdo nechce, nemusí. Proč pořád někoho postrkovat a držet za ruku? Pokud chce někdo vše rozházet a skončit bez koruny úspor, je to pouze jeho problém.

Já ovšem diskutovat nebudu. Šetřil bych i bez motivačního státního příspěvku a ten pro mě představuje příjemný bonus. Ten pochopitelně využívám na maximum. Na důchod se chci opravdu zodpovědně připravit a nikdo mě k tomu přistrkovat nemusí.

Vyplácet tento motivační státní příspěvek i pro lidi, kteří už dosáhli důchodového věku? To postrádá jakoukoliv logiku a smysl. Motivovat i důchodce, aby si šetřili na důchod?

Konečně někdo tento nesmysl zrušil.

Ano, zase budou řvát. A to ti nejbohatší důchodci, kteří mají důchod tak vysoký, že si z něho mohou dlouhodobě spořit. S tou bídou to v Česku nebude zase tak horké…

Jistě se dá namítnout, že ne všichni důchodci mají tak vysoké důchody, aby z nich mohli spořit. Těch s menšími důchody, kteří mají opravdu problém vyjít a dlouhodobě si spořit nemohou, se ovšem tento problém netýká. Ti mohou zůstat v klidu.

Bohatší a se státním příspěvkem spořící důchodci a těch je 750 000 jistě už dál stát dojit nepotřebují. Spořit si z vysokých důchodů mohou jinde a jinak. Nikdo jim to nezakazuje, nic jim nebere a ani je neokrádá. Ti soudnější a rozumnější jistě uznají, že motivační příspěvek určený pro pracující a nyní vyplácený i důchodcům je nesmysl a mávnou nad tím rukou. Ti ostatní budou zase řvát, že je vláda okrádá.

Co na tom, že ve skutečnosti se tak neděje. Jen byl konečně zrušen jeden nesmyslný a nelogický státní příspěvek.

Nic víc, nic míň…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz