Hlavní obsah
Finance

Nechtějí brát karty. No a co?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Obchodníci neberou platební karty,“ jsou překvapení někteří Pražáci, kteří vyjeli v létě na venkov a stěžují si na twitteru. A já se ptám: no a co?

Článek

Hotovost je legální způsob platby.

A tak by to mělo i zůstat.

Mělo by tak být čistě na obchodníkovi, zda chce či nechce přijímat karty.

Stejně jako je věcí každého zákazníka rozhodnout se platit hotově, když po sobě třeba nechce zanechávat digitální stopu. Každý má samozřejmě pak možnost jít jinam, když se mu požadovaný způsob platby nelíbí.

Nemám problém s placením kartou. Ale mám problém s omezováním možnosti platit hotově, s nucením obchodníků akceptovat karty v rámci údajné lepší kontroly ze strany státu.

Dělat z každého sprostého podezřelého je totiž cesta do pekel, touha některých neustále šmírovat druhé ve jménu „dobra“. A to fakt nechci.

A co se týče dopadů na příjmy státu, tak stát má mít samozřejmě možnost efektivně kontrolovat placení daní. Ne šikanovat, ale kontrolovat. Ne však za cenu toho, že všichni jsou bráni jako podezřelí a neustále šmírovaní. A pokud má kdokoliv podezření, že někdo „šmelí“, tak není nic jednoduššího, než u něj nenakupovat. Tak jednoduché to je.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz