Hlavní obsah
Názory a úvahy

Piráti na vlně populismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pirátský poslanec Michálek navrhl vypustit z ozdravného balíčku změnu výše renty pro exprezidenty. Honit si politické body na rentách bývalých prezidentů je ale vrcholem populismu.

Článek

Renta bývalým prezidentům totiž nenáleží kvůli jejich názorům, ale proto, že byli nejvyššími představiteli našeho státu. Můžeme s nimi třeba stokrát nesouhlasit, mít spoustu výhrad k jejich způsobu výkonu funkce, ale Václav Klaus i Miloš Zeman zkrátka byli nejvyššími představiteli naší země. To je fakt.

Klidně veďme debatu, zda má stát dávat rentu bývalým prezidentům, v pořádku. Ale dělat něco jen „protože Klaus a Zeman“ nemá nic společného s šetřením. Je to jen falešná hra, která neušetří státu téměř nic. A zajímalo by mě, zda by to stejné piráti navrhli, kdyby ještě žil Václav Havel. Pochybuji.

Nedivme se potom, že jsou naše veřejné finance v takovém stavu, když někteří politici hrají jen líbivé hry namísto reálného šetření.

Protože pokud by piráti chtěli skutečně šetřit, mohou tak učinit hned na svých ministerstvech. Třeba pirátské ministerstvo pro místní rozvoj by mohlo přestat živit dotační peklo a mohlo by škrtnout svůj „plán podpory bydlení“ za 800 milionů, ze kterého se budou dávat dotace developerům.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz