Hlavní obsah
Názory a úvahy

České operní hvězdy souhlasí s radnicí: Putinova diva do Prahy nepatří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kremlin.ru / Wikimedia Commons / CC BY 4.0Editor 3

Putin a Anna Netrebko

Zlu se neustupuje. Ruští zbohatlíci v Praze se koncertu Putinovy Netrebko nejspíš nedočkají.

Článek

Šimpanz mluví. Žhavou novinku evoluce potvrzuje čerstvá videonahrávka, jež zaujala sociální sítě. Ta zachycuje dialog dvou vysloužilců sovětského cirkusu, kteří nadávají na zdejší poměry a urážejí české politiky. Bezprizorní exponáty tu zanechal komunistický režim. První z nich, Ivan, v něm obveseloval pracující lid televizními rolemi v normalizačních seriálech. Jeho souputník Pavel zase napodoboval diskžokeje: pohybem mezi umělci si bratr české populární zpěvačky navíc vysloužil ostruhy v komunistické státní bezpečnosti. Stal se jejím důvěrníkem.

Sprosťáckým žvatláním na adresu politiků vládní koalice teď dvojice Vyskočil - Černocký usiluje o comeback a pozornost Putina. I proto si ve videu vzali na paškál pražského náměstka primátora pro kulturu Jiřího Pospíšila, který prosazuje zrušení říjnového vystoupení ruské operní divy Anny Netrebko v pražském Obecním domě. Ten je vlastnictvím hlavního města. Putinovi primáti proto zuří. „Obyčejnej buzerant!“, utrhl se ze řetězu Ivan, zatímco se Pavel potměšile dásnil. Opelichané vulgarity z opičího výběhu tak nabraly nový směr: klesly až na dno trapnosti.

Pospíšil a koaliční vedení radnice přitom mají ke zrušení akce pádné důvody: pěvkyně figuruje na sankčním seznamu, Putinovi pomáhala v prezidentských volbách a pózovala s vlajkou proruských separatistů na Krymu. Jejichž vůdci dokonce darovala (sic!) milion rublů. Ani pozdější, nemastný neslaný distanc od ruské agrese, v němž Anna Netrebko pod tlakem světových operních scén odsoudila válku, ale ne Putina, neubírá na oprávněnosti požadavku vedení pražské radnice. Právě naopak. Že jsou za názorovým saltem ruské sopranistky jen a jen peníze, je sázka na jistotu. A výkřiky ruské propagandy, papouškované českou dezinfoscénou, že na rozdíl od Prahy hostí zarytou podporovatelku Putina západní operní svět, jsou tu jen vějičkou pro tupce. Newyorská Metropolitní opera koncerty Netrebko zrušila. Američané jí sice vyplatili za neuskutečněné smlouvy, ale uzavřené ještě před ruskou agresí na Ukrajině. Nové s ní nepodepsali.

Praha je navíc v jiné situaci: ač ji Ruska s rakouským pasem může navštívit, koncert v Obecním domě lze Putinově podporovatelce zrušit lusknutím prstu i bez finanční kompenzace radnice. S informacemi o potížích okolo vystupování pěvkyně na západních scénách a s vědomím, že figuruje na ukrajinském sankčním seznamu, totiž uzavřela s Annou Netrebko smlouvu privátní agentura Nachtigall Artists, která prodala už stovky vstupenek. Kdo riskuje, nese důsledky a agentura riskovala. Stejně jako představenstvo Obecního domu, které s ní pro koncert Netrebko uzavřelo smlouvu na podnájem Smetanovy síně, aniž vzalo v potaz možnost jeho zrušení politickou reprezentací hlavního města.

Sama radnice je přitom z obliga. Zato představenstvo akciovky ručí za svá rozhodnutí do výše osobních majetků. A jsme doma. „Nikoho nenapadlo, že s koncertem Anny Netrebko bude nějaký problém. Ale veřejná debata je super, součást demokracie, tak pojďme o tom diskutovat. Ale jestli to nakonec bude postavené tak, že buď uděláte A, nebo nastane B, není to diskuze,“ kroutí se teď předseda představenstva a také místopředseda Rady České televize Vlastimil Ježek, jenž má k rozhodnutí radnice zrušit vystoupení provařené divy výhrady a straší hmotnými následky. „Já bych si přál, když už jsme to takhle nakousli, aby proběhla nějaká veřejná diskuze, která poctivě zhodnotí fakta. A pak se teda bavme o tom, jestli je blíže nějaké univerzální pravdě názor první, nebo názor druhý. To mě na tom zajímá nejvíc. A člověk je pochopitelně poněkud citlivý na to, zakázat někomu vystupovat. K tomu je podle mého soudu třeba opravdu silný, racionální argument. Ne emoce,“ prohlásil bez uzardění ve zprávách Seznamu.

Proč chce nad rozhodnutím pražské koalice ve světle dřívějších proputinovských aktivit a polovičaté, účelové „pozdní lítosti“ ruské pěvkyně další „argumenty“ a rozpoutání veřejné diskuze je zřejmé. Miliony kompenzace za mizerné rozhodnutí, navíc z vlastní kapsy, jsou pro správní radu Obecního domu zajisté noční můrou. „Pokud jde o paní Netrebko samotnou, já mám trošku jiný názor. Nepochybně před invazí na Ukrajinu asi patřila k oblíbenkyním Vladimira Putina. To je možné. Ale i to, co se stalo po vpádu na Ukrajinu, jsou pro mě fakta, která se také nedají popřít. Mám na mysli její jednoznačné odsouzení ruské invaze,“ mlží Ježek ostudně s tím, že zrušení koncertu chce od politiků „černé na bílém“. O tom, že se Anna Netrebko vyhýbá kritice Putina jako čert kříži, ani slovo.

Jak vidí pražské vystoupení Putinovy divy špičky z branže zjišťoval autor těchto řádek přímo u operních hvězd. Že je pro ně solidarita víc než zisk, je skvělá zpráva pro každého slušného člověka a rudý hadr pro zdejší kolaboranty. „Pořádat koncert Anny Netrebko právě v době války na Ukrajině mi připadá jako obrovská neúcta k napadenému státu. Netrebko je sice občankou Rakouska, ale zároveň je na sankčním seznamu Ukrajiny. To jsou holá fakta. A vedle naší vojenské i humanitární pomoci by měla být i tahle symbolická podpora samozřejmostí,“ říká sólistka opery Národního divadla, populární sopranistka Alžběta Poláčková.

„Vidím to jako totální necitlivost v situaci, kdy na Ukrajinu posíláme zdravotní, zbrojní i finanční pomoc… Umírají lidé, páchají se genocidy. A tady si lidé kupují vstupenky na koncert umělce, spojeného s agresorským ruským režimem. A všichni se tváříme, že tu jde jen o umění, které se do politiky přece tahat nemá. Vůbec nemám nic proti ruským umělcům, působí jich tu celá řada a určitě to neznamená, že by měli skončit. Právě naopak. Ti ale nejsou symbolem ruské agrese jako Netrebko. S jejím vystoupením se určitě mohlo počkat na příhodnější dobu,“ dodává světově proslulá mezzosopranistka Dagmar Pecková. Bohudíky.

Zda se ruští zbohatlíci v Praze dočkají na podzim koncertu Putinovy Netrebko navzdory radnici nebo právem ostrouhají uvidíme. Mravní zákon a solidarita musí zvítězit nad byznysem. Na zteč, pražští konšelé!

Foto: Zdeněk Šarapatka

Dagmar Pecková a Alžběta Poláčková

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz