Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nájemný novinář, slídění a útoky na blízké. Boj Bárty s Hilšerem o Senát ovládly špinavé praktiky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zdeněk Šarapatka

Egyptolog Miroslav Bárta (vlevo) a  novinář Michal Půr (vpravo). Uprostřed spoluautor Bártových knih a bývalý prorektor Univerzity Karlovy Martin Kovář, který podle etické komise FF UK publikoval opsané texty po dobu zhruba 20 let.

Bitva o židli senátora druhého pražského obvodu má předobraz ve volebních kampaních z Venezuely. Už chybí jen únosy anebo hrdelní výhrůžky.

Článek

Varieté. S kabaretem, kde došlo i na zápasy v blátě v režii pochybných kumpánů. Senátní kampaň se s mravy už vůbec nepáře: čím blíže do voleb, tím hrubší metody, férovka nikde. Příkladem za všechny je marast etiky ve rvačce o Senát v Praze 2. Zatímco židli chce obhájit lékař a odvěký nepřítel agrese ruského režimu, s dalšími útočí na jeho pozici odborník na Egypt v neolitu. Marek Hilšer kontra Miroslav Bárta je na sítích trhákem těchto dní.

Hilšer je bytostný liberál, jenž spolu se senátním kolegou Davidem Smoljakem mučil psychiku poslanců ANO a SPD hostováním na schůzích mediálního výboru sněmovny, kde oba senátoři bránili Českou televizi před normalizačními praktikami výsadku Babiše, Okamury a Miloše Zemana v Radě ČT. Před radními Hanou Lipovskou, Pavlem Matochou nebo ‚Xaverem‘ Veselým či bývalým esenbákem Vladimírem Karmazínem. Bárta je protikladem Hilšera. Ačkoliv jej veřejně politika až dosud míjela, angažoval se popularizátor egyptské historie a civilizačních témat například v petici proti omezování svobody slova na sociálních sítích pod názvem Zastavme nové formy cenzury. Vše z pera tzv. Společnosti pro obranu svobody projevu se jmény, z nichž v Moskvě plesají. Vedle Miroslava Bárty a dalších totiž v petici najdeme podpisy zdejších es dezinfoscény a ruské páté kolony. Ausgerechnet těch, z nichž řada bývá rok co rok k zastižení na proruském srazu „vlastenců“ ve středočeských Příčovech. Proti gustu žádný dišputát.

Zda egyptolog uspěje i poté, co se jeho senátorské kampaně ujal někdejší fámulus zájmů miliardáře Daniela Křetínského a jednatel serveru Info.cz Michal Půr, je leda ve hvězdách. Půrova pověst totiž před časem utrpěla, když jeho kolega Tomáš Jirsa vylepšoval na zakázku skrze privátní agenturu obraz Číny. Sám Půr, jenž navíc moderuje politické debaty na CNN Prima News, se přitom označuje za hybridního novináře, který prý spojuje (sic!) marketing a novinařinu. Kdy je spíš ,markeťák‘ partají a kdy zase novinář odhalil před dvěma měsíci Deník N, když zveřejnil schůzku Půra a  exmluvčí Andreje Babiše Lucie Kubovičové s plzeňskou ODS a TOP09. „Byli nám představeni jako jedni z dalších, kteří pro nás budou dělat. Bral jsem je jako lidi, kteří nám přišli představit kampaň,“ potvrdil deníku plzeňský krajský předseda TOP 09 Petr Suchý. Angažmá hybridního novináře pro Miroslava Bártu tedy ukazuje, že nezůstalo jen u Plzně a dvou z koaličních stran.

Co nemusí být problém technicky, může být malérem eticky. Že Hilšer teď schytává rány za založení pofidérního hnutí „Marek Hilšer do Senátu“ před šesti lety, skrze něž získává k platu a náhradám státní příspěvek za mandát, je namístě. Fígl, jak dosáhnout na příjem z eráru byl od chlápka, jenž jinde tak drží zásady a chtěl být na Hradě, navýsost nemravný. Útěcha kritikům tu přesto je: jak a nač senátor se státními penězi nakládá, lze najít do kačky na jeho veřejném účtu. Platby za práci jeho současného volebního týmu nevyjímaje. Víc se na Bártova rivala zjevně nenašlo. Namísto témat, co oslní veřejnost a soupeře ochromí, proto za egyptologa zaskočil „skandál“ z  Půrovy výrobny. A trapnost přetéká: hybridní novinář zuřivě slídí po identitě spolupracovníků Marka Hilšera a buší aspoň do jejich odměn, které ale senátor zveřejnil. Ty se přitom pohybují okolo desítek tisíc korun.

Že jde o vendetu za dotazy populárního influencera Lukáše Valenty a pirátské asistentky Ivany Miklíkové na síti X, je nasnadě. Oba Hilšerovi spolupracovníci tu totiž poptávají, proč na rozdíl od obdobných institucí inkasoval právě Bártův egyptologický ústav nesystémovou stomilionovou dotaci a proč není veřejně k mání její vyúčtování, ani zdroj financování Bártovy kampaně. „Jde o peníze pro Český egyptologický ústav, možná světově nejuznávanější instituci, kterou máme,“ lakonicky kontruje Půr hodnocením, vycucaným z prstu. „Piráti rádi používají anonymní účty. Celkem dost tu prudí takzvaná Pivana. Trochu mě iritovala, takže pár telefonátů a představuji vám asistentku Ivana Bartoše a Jakuba Michálka Ivanu Miklíkovou“, odvrací pozornost od štiplavé otázky a odpověď nikde.

Zázraky se nedějí. Už zase nejde o vize a souboj titánů, co přesvědčí občany, že zvolí ty nejlepší ochránce Ústavy, ale metá se špínou jak v posledním bulváru. Sešlete hněv na svoje nehodné, bohové egyptští!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz