Hlavní obsah
Názory a úvahy

Šperky pro Mynářovou a komunisty našly obhájce. Nájemnou žurnalistiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Seznam.cz

Manželé Mynářovi

Brož s polodrahokamy pro Mynářovou, zlaté náušnice s diamanty pro Bohdalovou a šperk z bílého zlata pro komunisty Vostrou a Filipa ukazují na byzantské manýry Zemana a vlekaře na úkor daňových poplatníků. Z cizího krev neteče.

Článek

Ostouzení. Urážky. Rivalita mezi novináři nabírá nový směr. Z profesní kolegiality je teď stoka závisti a útoků. Ani tady se podle národní tradice úspěch neodpouští. Hned úvodní reportáž, kterou Seznam odstartoval sérii odhalení o rozdávání darů za veřejné peníze v Zemanově prezidentské kanceláři, se dočkala zuřivých reakcí. Stříbrné manžetové knoflíčky za „čtyřku“ z peněz daňových poplatníků od Mynáře pro šéfa NKÚ, ausgerechnet v čase kontroly Hradu, přišly kdekteré hvězdě prodejné žurnalistiky jako prkotina, co nestojí za zmínku.

„Jak velký musíte být idioti, když napíšete, že šéf NKÚ dostal dárek jak katarský emír a pak se dozvíte, že jsou to manžetové knoflíčky za necelé 4 000 korun?“ zahořel na sítích kritikou Seznamu třeba Michal Půr. Star Primy News, proslulá nekonfliktními rozhovory s mocnými, má pro Hrad proruské a pročínské éry zjevně pochopení. Bodejť: jeho partnerem v přítulných podcastech, kde hosté trpí ponejvíc samomluvou, je totiž pročínský lobbista Tomáš Jirsa. „Už nechci předstírat, že jsem novinář. Pravidla nedodržuju“, hájí proto Půr svůj mediální byznys, kde je objektivita sprosté slovo a okopává kotníky dobré novinařině.

Jak zoufale nechápou, že dary Zemana a Mynáře (sic!) pro jeho zaměstnance a příznivce, jsou především problémem principu a nejen konkrétních nákladů, tu ukazuje na neúctu Půra a dalších kritiků práce kolegů k občanům. Brož s polodrahokamy pro Alexandru Mynářovou za deset, zlaté náušnice s diamanty a akvamaríny za třicet pro Zemanovu podporovatelku Jiřinu Bohdalovou, pero pro Klause za jednačtyřicet tisíc nebo desetitisícové aktovky pro prezidentova mluvčího a bezpečnostního ředitele Hradu a šperk z bílého zlata za dvanáct tisíc korun pro komunisty Vostrou a Filipa ad. ukazují na byzantské manýry exprezidenta a jeho vlekaře na úkor daňových poplatníků. Z vlastních statisícových platů ani vindra. Z cizího krev neteče.

„Novinařina zamrzla a já ji posouvám,“ dělá teď Půr z nouze ctnost nad svými výkony. Vidíme: dvacet tři milionů z našeho na dary, jež zmizely ze skladu prezidentské kanceláře, jsou nejspíš drobné. A šperky pro fanklub Zemana i příbuzné Mynáře jen mediální nuda. Posun nadutců, co mají nadbíhání moci za mediální byznys, vydávaný za novinářskou normu a občana za hlupce, je ale určitě namístě. Čím dál se posunou mimo poctivou žurnalistiku, tím lépe. Pro nás i pro branži.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz