Hlavní obsah
Lidé a společnost

Masaryk se vrátí do Hodonína. S ním i jeho salónní vůz. Po sto letech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zdeněk Šmýd

Hodonín si připomene sto let od návštěvy TGM.

Hodonín si připomene velkolepě prezidentskou návštěvu svého nejslavnějšího rodáka. TGM se vrátí po sto letech.

Článek

Je to trochu ironie, že Tomáš Garrigue Masaryk jako prezident oficiálně navštívil své rodné město-Hodonín jen jednou. Letos je to sto let a město to jaksepatří oslaví. Jelikož Masaryk tehdy přijel vlakem, odehraje se to zřejmě nejzajímavější na nádraží.

V sobotu 22.6.2024 bude jezdit historický parní vlak a v Hodoníně zaparkuje dokonce salónní vůz našeho prvního prezidenta. Před nádražím bude velká výstava prvorepublikových vozů a chybět nebude ani dobová módní přehlídka. Program oslav ale nabídne mnohem více po celou dobu, tedy od 18. června do 22. června. Ve stejné dny totiž město připravilo i oslavy 120 let od postavení reprezentativní radnice. Ta bude v pátek a v sobotu otevřená zdarma pro všechny návštěvníky. Stejně tak bude otevřeno i nedaleké Masarykovo muzeum.

A proč tedy Masaryk navštívil ve své prezidentské funkci Hodonín jen jednou? Dlouho trvalo, než se k tomu odhodlal. Údajně měl obyvatelům města za zlé, jak moc se zapojili do generální stávky v roce 1920. Návštěva ale dopadla nadmíru úspěšně. Vítaly ho davy lidí. I dnes si mohou jeho cestu vyzkoušet všichni, kteří mají zájem. Město instalovalo do chodníků v centru destičky s QR kódy, které vedou přesně v Masarykových stopách a informují o tom, kde se zastavil, proč, kdo ho přivítal nebo kde pronesl projev.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám