Hlavní obsah
Cestování

Vinařská emergency se rozjíždí. Turisté se totiž ptají: kdo nám naleje?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zdeněk Šmýd

Petrovské Plže patří mezi místa, kde v létě někdo naleje i ve všední dny.

Kdo nám naleje, ptají se často cykloturisté při příjezdu do vinařské uličky. Na vínko se těšili minimálně poslední dvě hodiny a jen těžko skousávají, když nenajdou některé dveře do sklepa otevřené.

Článek

Nejdůležitějším oddělením nemocnic je emergency neboli pohotovost. Tam na člověka s bolestmi přijde první uklidnění, protože ví, že teď už je v odborných rukou. A totéž platí o pohotovostech, které pro letní měsíce zavádějí ve vinařských uličkách vinaři na Slovácku. Lapají zbloudilce, kteří si nezajistili dopředu degustaci a teď mlaskajíc suchým jazykem přemýšlejí, kdo jim kde naleje. A tyto služby právě v těchto dnech na mnoha místech začínají.

Je to nabídka, která dokresluje atmosféru nejen Slovácka, ale celé jižní Moravy. Byla by to v dnešní době ostuda, kdyby cykloturista projíždějící vinařským krajem bušil na desítky sklepů a nikdo mu neotevřel. Je to jakýsi nadstandard, který je současně měřítkem. Podle něj se totiž pozná, která vinařská kolonie nebo ulička má už proslulost, a která ne. Kam cykloturisté nejezdí ve větším počtu sami od sebe, tam ani neshánějí ochutnávku na poslední chvíli. Kam naopak jezdí často, tam si svými požadavky podobnou službu vynutí. Na Slovácku je to už více než deset areálů, kde se drží pohotovost, většinou ale jen od pátku do neděle. Ve všední dny se to vyplatí jen v těch nejexponovanějších lokalitách.

Platí například o Šardicích, Uherském Hradišti, Blatnici pod svatým Antonínkem, Čejkovicích, Mutěnicích, Miloticích, Vracově, Dolních Bojanovicích, Mikulčicích, Moravské Nové Vsi nebo Prušánkách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám