Hlavní obsah
Umění a zábava

Výlet z Brna? Za zvyky Hanáckého Slovácka na festival do Dambořic

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: zdeněk šmýd

V Dambořicích soutěží soubory z celého Slovácka.

Hanácké Slovácko je svébytnou a folklorně velmi živou podoblastí Slovácka. Má i svůj vlastní folklorní festival. Nedosahuje samozřejmě věhlasu festivalů, jako je třeba ten ve Strážnici, ale o to lákavější může být pro ty, kteří nehledají davy.

Článek

V nejbližších dnech folkloristé vyhlížejí hlavně vyhlášený Mezinárodní folklorní festival ve Strážnici, který bude už na konci června. Pořadatelé už avizovali více než tři a půl tisíce účinkujících, a kromě jiného exotické soubory z Kolumbie nebo Kurdistánu. Tato nabídka ale přiláká jako vždy desetitisíce návštěvníků. Kdo vyhledává spíše komorní atmosféru, může zkusit Soutěžní folklorní festival souborů v Dambořicích. Lákavé to může být hlavně pro obyvatele Brna, kteří to mají autem do místa konání slabou půlhodinku.

Letos Dambořice překvapí hned několika novinkami. Festival se uskuteční ve dnech 2.-5.7. současně se sjezdem rodáků obce, rozšíří vinařskou nabídku, jarmark a co je nejvíce překvapivé, tento soutěžní festival bude poprvé nesoutěžní. Stejně jako v uplynulých ročnících, které se konají vždy po dvou letech, bude hlavní sobotní program spočívat v tom, že pozvané soubory představí komponované pořady na společné téma. Vzhledem k tomu, že po covidových letech ještě některé soubory nenajely na provoz „na plný plyn“, přehlídka letos zkušebně nebude mít formu soutěže s vyhlašováním vítězů. Téma pořadů pro tento rok je „Všude dobře, u nás nejlíp“.

V programu se jinak mohou návštěvníci těšit samozřejmě na průvod obcí, speciální pořad domácích souborů, prostor dostanou i hosté z dalších podoblastí Slovácka. Doprovodný program zajistí například bohatý jarmark plný zajímavých výrobců z východní části Hanáckého Slovácka, nebo vinařský koutek, který se významně rozšíří oproti dřívějším letem. Už nepůjde jen o několik místních vinařů, ale o velkou prezentaci nově vzniklého spolku vinařů Ždánického lesa. V samostatném stanu nabídnou okoštovat svou produkci a bude spoustu místa i na to, si s výrobci o víně popovídat.

Díky souběžnému sjezdu rodáků bude možné se podívat na místa jinak návštěvníkům obce uzavřená, jako například hasičský areál, myslivna nebo dokonce židovský hřbitov, který je všeobecně velmi málo známý.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám