Článek
Když se řekne „španělský ptáček“, vybaví se mi nedělní obědy u babičky, kde se stůl prohýbal pod talíři a smích se mísil s vůní hořčice, vývaru a cibule. A i když tenhle recept nemá se Španělskem vůbec nic společného, u nás doma má status krále mezi omáčkami. Tentokrát jsem se rozhodla dát mu nový kabát - troubový.
Co jsem si připravila
- Hovězí roštěná (naklepat, jako když se člověk snaží vymlátit stres z pracovního týdne)
- Plnotučná hořčice - žádné dietní kompromisy
- Vejce natvrdo, okurka, párek, slanina - klasická svatá čtveřice
- Cibule, sádlo, vývar, bobkový list, nové koření
- A na závěr trocha mouky na zahuštění
Závitky, co drží pohromadě
Každý plátek masa jsem potřela hořčicí, naplnila vejcem, okurkou, párkem a slaninou. Zavinula jsem je jako tajemství, které se má pomalu odhalit, a svázala provázkem. Žádná párátka - chtěla jsem, aby držely jako vojáci v řadě. V tu chvíli už voněla kuchyně jako vzpomínka.
Trouba místo hrnce
Závitky jsem nejdřív pěkně zatáhla na sádle - aby se nelekly tepla. Pak jsem je uložila do pekáče, přidala cibuli, vývar, koření a šup s nimi do trouby a při teplotě 180°C jsem je nechala odpočívat asi hodinu a půl.
Mezitím jsem si stihla dát kávu, přečíst pár stránek knížky a těšit se na tu vůni, co se pomalu plazila ven z kuchyně.
Finále, co stojí za to
Omáčku jsem zahustila a rozmixovala. Ptáčky jsem servírovala s rýží, ale klidně bych si je dala i s knedlíkem. Tenhle recept není jen o jídle. Je o trpělivosti, lásce a radosti, kterou člověk cítí, když vidí prázdné talíře a spokojené tváře.