Hlavní obsah
Lidé a společnost

Čtyřnohá dívka Myrtle: lékařská kuriozita i cirkusová hvězda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Charles Eisenmann (1855-1927), Public domain, Wikimedia Commons

Myrtle Corbinová v dětství

I přes svůj vzácný handicap dokázala čtyřnohá žena Myrtle Corbinová žít normálním životem a porodit zdravé děti.

Článek

Josephine Myrtle Corbinová se narodila 12. 5. 1868 jako čtvrté dítě a po porodu velmi dobře prospívala, i přestože se narodila se čtyřma nohama. Za vše mohl nitroděložní vývoj, při kterém došlo k rozdělení osy jejího těla. Od pasu dolů se její orgány vyvíjely zdvojeně. Měla dvě pánve i dvoje pohlavní orgány včetně dvou děloh. Každá pánev měla dvě nohy. Dvě vnější měly běžnou velikost, dvě vnitřní byly výrazně menší.

Podle lékařů, kteří ji studovali po celý život, byla schopna pohybovat menšími vnitřními nohami, i když nebyly dostatečně silné, aby na nich mohla chodit. Což samozřejmě nevadilo, protože nebyly dost dlouhé na to, aby se dotkly země.

Když bylo Myrtle třináct let, uvědomil si její otec, že lidé jsou ochotni zaplatit, aby viděli „čtyřnohou dívku.“ To pak vedlo k účinkování v různých představeních, se kterými navštívila menší i větší města. Dokonce inspirovala několik dalších showmanů, kteří si pro svá vystoupení vyrobili falešné čtyřnohé lidi, když nebyla Myrtle k dispozici.

V osmnácti letech přestala s vystupováním, v devatenácti letech se provdala za Clintona Bicknella a o rok později otěhotněla. Nakonec však v prvním trimestru vážně onemocněla a lékaři doporučili potrat. Přesto se Myrtle později podařilo v pořádku donosit a porodit pět zdravých dětí.

Foto: Neznámý autor, Public domain, Wikimedia Commons

Myrtle Corbinová s manželem a dcerou

Po vystupování vedla normální život. I přestože se její anatomie čas od času řešila v lékařských časopisech, nenarušovalo to klidný rodinný život, který si s dětmi a manželem vybudovala v Texasu. Když v roce 1928 zemřela, projevila řada lékařů i showmanů zájem o její tělo. Rodina se proto rozhodla rakev s tělem zalít betonem, a hlídala ji až do doby, než úplně zatuhl. Jedině tak mohli dopřát Myrtle věčný odpočinek.

- - -

Zdroje a další inspirativní čtení:

https://allthatsinteresting.com/myrtle-corbin

https://en.wikipedia.org/wiki/Myrtle_Corbin

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz