Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Jeden pro mě, jeden pro tebe. Spotřeba antidepresiv roste u psů i koček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vygenerováno AI / Ideogram.com

To, že lidé užívají antidepresiva, už nikoho nepřekvapí. Ale že jsou předepisována i mazlíčkům, to jste možná nevěděli. Níže se můžete dočíst, z jakých důvodů je může brát i čtyřnohý přítel člověka.

Článek

Přestože jsou zvířata označována jako němá tvář, i ona mohou trpět duševními poruchami, které mohou vyžadovat léčbu. Aspoň to tvrdí jejich majitelé, kteří se snaží léčit nestandardní chování svých domácích mazlíčků.

Separační úzkost

V dřívějších dobách pes sloužil jako hlídač s boudou umístěnou venku na dvoře. Doba se ale změnila a pes je nyní nenahraditelným parťákem téměř 3,2 milionů dospělých Čechů. A ti své parťáky milují až tak moc, že si s nimi vytvářejí silné pouto, které může vést až k separační úzkostí. Když je pes sám doma, může být neklidný, nadměrně štěkat nebo ničit nábytek a jiné vybavení bytu či domu.

Špatná socializace

Když štěně špatně vychováte a nedostatečně jej socializujete, může mít problémy ve společnosti jiných lidí nebo zvířat. Vystavení novým situacím mu pak přivodí stres, strach nebo se bude chovat agresivně.

Medikace léky

V roce 2017 proběhl v USA průzkum, který zjistil, že 8 procent majitelů psů a 6 procent majitelů koček během jednoho roku podalo svým mazlíčkům léky na úzkost, uklidnění nebo na zlepšení nálady. Otázkou je, zda za deprivaci svých mazlíčků nejsou zodpovědní sami majitelé. Třeba tím, že je nedostatečně venčí, nedávají jim podněty ke hraní, vůbec se jim nevěnují.

Jeden pro mě, jeden pro tebe

Zajímavostí je, že mazlíček i jeho majitel mohou třeba i nevědomě užívat stejný lék. Fluoxetin se u koček a psů používá jako léčba nevhodného močení a agrese. Pro lidi se prodává pod názvem Prozac k léčbě depresí. Risperidon léčí u lidí schizofrenii a bipolární poruchy, u psa má „zlepšit“ chování. A proto existují oprávněné obavy, kdy majitelé mohou zneužívat svých mazlíčků, aby se dostali k lékům pro sebe.

Nedá se potvrdit ani vyvrátit, jestli majitelé domácích mazlíčků používají léky ke skutečné péči nebo pro své vlastní pohodlí a zda domácí mazlíčci skutečně potřebují léky proti depresím. Jisté však je, že trend medikace antidepresiv zvířatům je na vzestupu.

- - -

Zdroje a další inspirativní čtení:

https://www.washingtonpost.com/national/health-science/does-your-pooch-really-need-prozac/2018/04/27/e6128470-2963-11e8-b79d-f3d931db7f68_story.html

https://todaysveterinarypractice.com/behavior/the-use-of-medications-in-canine-behavior-therapy/

https://www.stoplusjednicka.cz/chlupaci-u-psychiatra-proc-se-psum-predepisuji-antidepresiva

https://www.zdravotnickydenik.cz/2024/04/spotreba-antidepresiv-u-psu-roste-ukazuje-to-na-problem-lidi/

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/fakta-kazdy-treti-obyvatel-ceska-ma-psa-nektera-plemena-vsak-cely-zivot-trpi-230498

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz