Hlavní obsah

Teplomilná kudlanka nábožná: ze středomoří proniká hlouběji do české krajiny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zdeňka z Babic

Odpočívající kudlanka nábožná vyfocená těsně po pozření drobného hmyzu

Kudlanka nábožná získala své jméno díky způsobu, jakým drží své přední nohy – jako by se modlila. Přesto se nejedná o žádného svatouška, pozor si na ni musí dát menší obratlovci i jiné kudlanky.

Článek

Kudlanka nábožná je hmyz patřící do řádu kudlanek (Mantodea) a je snadno rozpoznatelná díky svému dlouhému, štíhlému tělu, trojúhelníkovité hlavě a výrazným, velkým očím. Sameček kudlanky dosahuje délky 3,5 až 5 cm a jeho zadeček je tvořen osmi články, samičky bývají o něco větší 5,5 až 8 cm se zadečkem o 6 článcích.

Rozšíření a vliv klimatických změn

Kvůli změnám klimatu, teplejším létům a mírnějším zimám se kudlance daří i v oblastech, kde by dříve nemohla přežít. V České republice byla kudlanka nábožná dříve považována za vzácného návštěvníka, protože její výskyt byl omezen především na jižní Moravu. Postupně se však začíná objevovat i na dalších místech, včetně středních Čech a severnějších oblastí. Tento trend naznačuje, že kudlanka nábožná se stává stále běžnějším druhem v české krajině.

Způsob lovu

Jídelníček kudlanky tvoří převážně jiný hmyz, jako jsou kobylky, mouchy, cvrčci, ale výjimečně to může být i jiná kudlanka, ještěrka nebo další menší obratlovec. Při lovu trpělivě vyčkává na pohybující se kořist, a pomocí silných předních nohou, které jsou opatřeny ostrými trny, ji sevře. Poté svými kusadly ještě živou kořist sní. Kudlanka nábožná není příliš akčním predátorem, ale jako mnozí další živočichové, využívá maskování a útočí spíše ze zálohy. Důvodem může být i její zrak, kterým na velkou vzdálenost výborně zaznamenává pohybující se kořist, ale téměř není schopna vidět nepohyblivé předměty.

Sexuální kanibalismus

Jedním z nejvíce fascinujících chování kudlanky nábožné, je páření, během kterého občas dochází k jevu známému jako sexuální kanibalismus. Po kopulaci nebo už během ní samička často napadne a sní samečka. Tento jev není pravidlem, ale v přírodě se vyskytuje poměrně často, například i u křižáka pruhovaného, který se k nám rovněž rozšířil ze Středomoří.

Foto: Zdeňka z Babic

I u křižáka pruhovaného končí kopulace obvykle sežráním samce samicí

Jakoby si byl sameček vědom této skutečnosti, nebo zastrašen velikostí samičky, před pářením se k ní přibližuje velmi opatrně a hlavně nenápadně. Aby unikl jejímu zraku, postupuje opravdu pomalu, což může trvat až několik hodin. Někdy dokonce houpavým pohybem napodobuje listy okolních rostlin. Jakmile je dostatečně blízko, skočí samici na záda. Lapavé (loupeživé) nohy s trny mu v tomto případě poslouží k jejímu přidržení. Po kopulaci samičku pustí a snaží se dostat z jejího dosahu.

Foto: Zdeňka z Babic

Kudlanka nábožná na Slovácku

Pokud se mu to však nepodaří, poslouží samičce jako potrava. Vysvětlení tohoto chování není zcela jednoznačné. Někteří odborníci se domnívají, že konzumace samečka poskytuje samičce snadnou a výživnou potravu, která je potřebná pro vývoj vajíček. Kudlanky jsou však schopné páření dokončit i bez této dramatické události, takže role sexuálního kanibalismu zůstává předmětem dalších studií.

Kudlanka nábožná je fascinující tvor, se kterým se setkáváme čím dál častěji. Její vzhled, způsob lovu i chování při páření kudlankám zajistily pozornost vědců i veřejnosti, a je jedním z nejzajímavějších druhů, které lze v naší přírodě pozorovat.

- - -

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz