Hlavní obsah
Lidé a společnost

To se nepovedlo. Za falešný rozhovor se Schumacherem přišel trest

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vygenerováno AI / Ideogram.com

Neskutečnou senzaci loni vyvolala titulní strana německého časopisu Die Aktuelle, která lákala na rozhovor s Michaelem Schumacherem. Teď musí vydavatel zaplatit odškodné ve výši 200 000 EUR.

Článek

V dubnu 2023 vyšel v německém časopise Die Aktuelle rozhovor s Michaelem Schumacherem. Zdálo se to jako obrovská senzace a posun v komunikaci s rodinou slavného jezdce, která po nehodě na lyžích úzkostlivě tajila jeho zdravotní stav. Rozčarování přišlo záhy, rozhovor byl vytvořen pomocí umělé inteligence.

Frustrace médií

Když měl na konci roku 2013 Michael Schumacher nehodu na lyžích, zájem médií o jeho zdravotní stav byl enormní. Fenomenální jezdec měl a dosud má miliony fanoušků po celém světě, kteří hltají každou novou zprávu. A že jich moc není! Rodina bývalého jezdce F1 se totiž rozhodla neposkytovat médiím žádné informace a na této skutečnosti se za jedenáct let nic nezměnilo. Manželka Corinna Schumacherová opakovaně tvrdí, že závodníkovo zdraví není veřejnou záležitostí. Tuto skutečnost se rozhodl německý časopis ignorovat.

Foto: Aécio Neves – Wellington Pedro/Imprensa MG, CC BY 2.0, Wikimedia Commons

Michael Schumacher na archivním snímku z roku 2005

AI v hlavní roli

Redakce časopisu Die Aktuelle si nelámala hlavu s tím, že nemá o sedminásobném mistru světa Formule 1 žádné nové informace, a vyřešila situaci svérázným způsobem. Za pomoci umělé inteligence vytvořila rozhovor s jezdcem. Otázky i odpovědi tak měl na svědomí místo jezdce počítač. Aby se lépe podpořil prodej, hlásala titulní strana: „Světová senzace! Michael Schumacher. První rozhovor!“ Až na konci článku se čtenář dozvěděl, že je rozhovor smyšlený.

Soudní spor

Reakce rodiny jezdce na sebe nenechala dlouho čekat, v zastoupení právníků se ohradila proti článku a pohrozila vydavatelství Funke žalobou.

Tento nevkusný a zavádějící článek se nikdy neměl objevit. V žádném případě nesplňuje standardy žurnalistiky, které my – a naši čtenáři – očekáváme od vydavatele, jako je FUNKE.
Výkonná ředitelka vydavatelství Funke Bianca Pohlmannová.

Vydavatel časopisu Funke se nedlouho od zveřejnění článku omluvil rodině jezdce a vyhodil šéfredaktorku časopisu Anne Hoffmannovou. K soudnímu sporu nakonec nedošlo, obě strany se dohodly na mimosoudním odškodnění, které údajně činí 200 000 EUR.

Mantinely využití AI

Ať už byly motivy redakce jakékoliv, v tomto případě šlápla vedle. Nabízí se nespočet možností, jak využít umělou inteligenci, v případě fiktivních rozhovorů však cesta nevede. Nejen z etických důvodů, ale i z hlediska důvěry médií, a posunu ve vnímání toho, co je reálné a co není.

- - -

Zdroje:

https://www.funkemedien.de/de/presse/funke-trennt-sich-mit-sofortiger-wirkung-von-die-aktuelle-chefredakteurin-anne-hoffmann

https://www.theguardian.com/sport/article/2024/may/23/michael-schumacher-family-win-legal-case-against-publisher-over-fake-ai-interview

https://www.welt.de/sport/formel1/article251649176/Michael-Schumacher-Interview-frei-erfunden-hohes-Schmerzensgeld-fuer-Familie.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz