Hlavní obsah
Psychologie

Příběh, jak najít cestu k jednomu dětskému pacientovi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zdravotní klaun

Klauniáda na dětském oddělení. Ilustrační foto

Ač sám nehybný, upoután na lůžko, vytváří spoustu impulzů k pohybu kolem. Cvrkot sester, rodiny i nás, potrhlých doktorů s červenými nosy Zdravotních klaunů. On je náš lakmusový papírek, laboratorní senzor opakovanosti.

Článek

Návštěvy u Káji lemují celou mou kariéru u Zdravotního klauna. Klaunovat pro něj by se dalo popsat latinským výrazem specificum unicum. Jsem doktor Herbert Ucík, mně tedy můžete věřit. Rutina? Na tu není prostor, ani čas. Posuďte sami.

První „vizity“ (spíše malé vizitky) nás plnily obavami z nenaplnění, když je tak omezen. Vypadaly jako přelety včely z jednoho květu na druhý, rozpohybované o to víc, o co klidněji nás Kája sledoval jen pohybem očí. A my těkali od květu opojných melodií na další, který byl plný přesládlých barev a balonků, až k rozhoupaným roztodivným fyzickým kreacím. Bylo to nutné. Bylo třeba si Káju takzvaně očuchat.

Ale chyběl kontakt nezbytný pro setkání obou stran, Zdravotního klauna a pacienta. Šlo stále jen o jakési pokoukání, jednostranné předvedení procedur.

Pak to náhle přišlo. Spontánně. Prostě se to propojilo. Dovednost, momentální nápad a zjištění odezvy. Kája umí beatbox! Otevřelo se pole neorané hudební spolupráci, běhu na dlouhou trať, který trvá dodnes. Kolik písní, žánrů, battlů, scratchů a hlášek už jsme si společně vyzkoušeli!

Foto: Zdravotní klaun

Ilustrační foto/ Posláním Zdravotních klaunů je rozdávat radost a smích tam, kde se jich nedostává.

Kolik videí už máme za sebou… Beatbox je tak jako u hip hopu i náš „pátý element“ návštěv u Káji. A to i na nejodbornější úrovni, Káju totiž navštívil i Gipsy.cz a třeba Beatburger band mu dal seznam cvičení a praktik, jak si cvičit a šlechtit pusu.

Známe dobře celou rozvrstvenou Kájovu rodinu: tátu, starostlivého chlapa s čistýma očima, i mámu, věčně rozesmátou, stejně jako babičku Růžu, která by mohla být tou krásnější sestrou mých kolegyň Naprdové či Prkenné. I Kájovu sestru. Všem je blízká hlavně bezprostřednost a smysl pro otevřenost a rodinnou soudržnost.

Stali jsme se tak trochu vzdálenými bratranci a sestřenkami. Sledujeme Kájův vývoj od kluka, přes puberťáka sršícího adolescentními vtípky, až po dospívajícího jedince s vlastním názorem. Vymýšlíme a připravujeme k tomu i adekvátní vstupy na pokoj. Beatbox je nádech a výdech, vstup a odchod našich klauniád u Káji.

Nejsmutnější okamžik přijde, až mu bude osmnáct a přestěhuje se z dětského oddělení jinam, do jiné nemocnice a oddělení pro dospělé. Ale třeba se shůry zase něco spojí a my se budeme setkávat dál… kéž by!

Proto jsme se rozhodli vydat CD! Booklet s koláží fotek nás coby světově slavných rapperů. Ale hlavně hudební materiál! Co klaun, to track, to text, to vlastnoručně nahraná a smíchaná hudba. Dokonce jsme si nahráli Kájův beatbox v pokoji a použili ho. Samozřejmě se uspořádal i křest, kterého se účastnili doktoři, rodina i celebrity…

Série těchto fejetonů ukazuje důležitost smíchu a radosti v léčebném procesu a při hospitalizaci v nemocnicích a jiných léčebných nebo sociálních zařízeních. Přibližuje práci Zdravotních klaunů a nabízí prostor k zamyšlení, co je, anebo není v životě samozřejmé. Fejetony vznikly úpravami reálných příběhů klaunů z publikací Malé Zázraky I a II.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám