Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Školství je opět prioritou - v objemu škrtů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To nám ten školní rok pěkně začíná. Žáků bude víc, práce bude víc, peněz bude míň. A to přesto, že školství je již 33 let, bez ohledu na politické složení, jednoznačnou prioritou každé vlády od listopadu ’89.

Článek

Mínus 29 miliard napřesrok, mínus 2,9 miliardy ještě letos. Ještěže jsme tou prioritou, jinak by mohlo být i hůř.

A nejde jen o stokrát omílané mzdy učitelů, jimž tolik lidí závidí prázdniny, pracovní dobu a nyní také oněch 130% průměrné mzdy. Mimochodem 130% průměrné předloňské mzdy, jde o princip. Vzdělání už není důležité. To je obecný trend, byť to nikdo na rovinu neřekne, ba právě naopak. Ale je to tak. Proč? Vzdělaný člověk se hůře ovládá, hůře se s ním manipuluje, méně věří proklamacím, slibům, xenofobním a homofobním předsudkům a hoaxům obecně.

Každá vyspělá civilizace směřuje k pádu, stejně jako vesmír podle zákona entropie směřuje k chaosu. Neúctou ke vzdělání, podhodnocením významu školy jako takové a krátkozrakými škrty v rozpočtech školství pád říše české začíná.

Kdo je dnes nejvíc uctíván a placen? Tenistka, hokejista, fotbalista, herec, zápasník MMA, influencerka, bankéř, burzovní makléř? Kromě posledních dvou profesí, kde se jisté vzdělání vyžaduje, ty ostatní můžete dělat i se čtyřkami ze základky. Kolik znáte herců či sportovců a kolik vědců, lékařů, pedagogů, inženýrů? Díváte se častěji na udělování Oskarů či na Grammy nebo na Zlatého Ámose? Kolik současných básníků sledujete na Instagramu?

České školství je zanedbané, zoufale zaostalé, nemoderní, personálně i materiálně nedostatečně vybavené. To je výsledek oněch 33 let, kdy jsme s ústy plnými vzdělanostní ekonomiky a priority vzdělání lili miliardy a biliony do sanování bank, podpory soukromých firem, předražených dálnic, zlatých padáků a podpory hazardu. Kdo má všech pět pohromadě a má na to, má dítě buď na soukromé škole nebo aspoň na osmiletém gymnáziu. Absurdní a pitoreskní divadlo se středními školami máme všichni ještě v živé paměti. A naše vysoké školy? Tragédie řeckého formátu (viz žebříček univerzit).

Proto vám, kteří máte školou povinné děti, teď chodí nebo začnou chodit požadavky na pomůcky pro děti, které máte sehnat a zaplatit. Sešity, pravítka a pastelky. Sešity, pravítka a pastelky jako před 50 lety. A my učitelé fasujeme křídy a kancelářské sponky. Jako před 33 lety. „Milé děti, vezměte si pero a nadepíšeme si hezky sešit na matematiku.“ Školství pro 21. století. Vzdělání pro lidi druhé poloviny 21. století, kteří jistě v roce 2053 nebo 2065 ocení, jak hezky se ve škole naučili nadepisovat sešity, chodit ve dvojicích do učebny informatiky s historickými kousky PC nebo odříkat průměrné srážky ve venezuelských nížinách. Strategie 2030+ versus realita 2023 +.

A neházejte to na učitelky a učitele. Těm vašim se s úctou a díky hluboce ukloňte. Za ty peníze by to nikdo lepší nedělal. K těm, kteří učí vaše děti, buďte milí. Představte si, že jich (těch dětí) máte doma 30 a c hcete po nich, aby dělali něco, co se jim nechce, a všichni najednou. To vyžaduje nekonečnou trpělivost a lásku. A v březnu se podívejte na Zlatého Ámose. Mimochodem - poslední držitelkou této ceny je Daniela Krátká z České lesnické akademie Trutnov. Howgh. Ten, který tančí s čísly

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz