Hlavní obsah
Věda

Když se díváme na hvězdy, díváme se do minulosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Felix Mittermeier, Pexels

Noční obloha – pohled do minulosti (dotaz č. 219)

Chtěli byste se podívat do minulosti? Nic snazšího, stačí se v noci rozhlédnout po obloze. Monika vám vysvětlí, jak je to možné.

Článek

Dotaz

Je pravda, že když se dívám na noční oblohu (hvězdy), tak se dívám prakticky několik let do minulosti? Že než světlo z dané hvězdy doletí k nám, tak tam prakticky nemusí být v závislosti na vzdálenosti? Nevím, kde jsem to četl nebo slyšel, tak bych rád zjistil, jak to tedy je.

Odpověď

Ano, je tomu přesně tak. Světlo se šíří rychlostí 300 000 km/s, takže záleží jen na vzdálenosti dané hvězdy od Země, abychom si spočítali, jak dlouho k nám světlo letí (tj. jak daleko do minulosti vidíme).

Pro představu, Slunce je od Země vzdáleno cca 150 mil. km, takže světlu trvá pouhých 8 minut (500 sekund), než se k nám dostane. Nejbližší hvězda mimo naši Sluneční soustavu je Proxima Centauri, která je od nás vzdálena přibližně 4×1013 km. Od té už to světlu tedy trvá nějakých 1,3×108sekund, což je něco přes 4 roky!

Čím vzdálenější hvězdu tedy pozorujeme, tím dále do minulosti se díváme.

Za Zeptej se vědce odpovídala Monika.

Mgr. Monika Pikhartová, University of Amsterdam / Universiteit van Amsterdam (fyzika a astronomie), nyní v GfK

Zdroje

[1] https://web.archive.org/web/20150821181850/http://math.ucr.edu/home/baez/physics/Relativity/SpeedOfLight/measure_c.html

[2] https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_nearest_stars_and_brown_dwarfs

[3] https://www.mindblowing-facts.org/2013/01/when-looking-at-stars-youre-actually-looking-into-the-past-many-of-the-stars-we-see-at-night-have-already-died/

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu.

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz