Hlavní obsah
Věda

Mají solné lampy nějaký vliv na psychiku a zdraví?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Simeon Birkenstock, Unsplash

Solná lampa (dotaz č. 303)

Ze zahraniční dovolené si můžeme přivézt solnou lampu, která nám má zlepšit psychiku a zdraví. Zdali tak opravdu fungují, nám dnes objasní Zuzka.

Článek

Dotaz

Jaký skutečný vliv mají tzv. solné lampy na psychiku a zdraví člověka?

Odpověď

Jedním z argumentů, který používají prodejci solných lamp, je údajná ionizace vzduchu po zahřátí solné lampy.

Ze solného kamene, což je chemicky chlorid sodný (NaCl), se mají uvolňovat záporně nabité ionty do vzduchu a tím přispívat k našemu lepšímu psychickému stavu. Podle laboratoře americké univerzity Caltech se ovšem ze solných lamp ionty neuvolňují, a to ani při jejich zahřátí [5].

Vznik iontu z krystalu soli předpokládá, že molekula vody ze vzduchu uvolní chloridový iont ze soli. Tato reakce ale vyžaduje hodně dodané energie, a tak na lampě neprobíhá [5, 6]. V přírodě se ionty v atmosféře tvoří například při bouřce, u vodopádů, nebo u moře tříštěním vln. Ionty jsou nabité částice, které jsou nestabilní a dříve, či později reagují s okolím, čímž náboj ztrácí [1].

Studie zkoumající vliv záporně nabitých iontů na psychiku lidí se ve svých výsledcích bohužel neshodnou [2 – 4]. Výzkumy ukazující pozitivní vliv mají mnohdy metodické nedostatky a často není možné lepší náladu, vyšší výkonnost či větší odpočatost jasně přičíst právě iontům [2].

Ve vnitřních prostorách je přirozeně iontů málo, přichytávají se na vodivé povrchy a případné prachové částice ve vzduchu. Generátory negativních iontů se tedy mohou používat i na vyčištění vzduchu od prachových částic, částečky znečištění je na sebe totiž váží a padají k zemi [1, 7]. Ve vzduchu pak ale iontů zůstává málo, stejně jako v oblastech s příliš znečištěným vzduchem [5].

Dovolím si podotknout, že na mě osobně solné lampy mají psychicky pozitivní vliv, nicméně se nejedná o efekt ionizace vzduchu. Přičítám to pouze měkkému světlu vytvářejícímu příjemnou atmosféru, obzvláště za dlouhých zimních večerů.

Za Zeptej se vědce odpovídala Zuzka

Mgr. Zuzana Hübnerová, PhD. - autorka má doktorát z chronobiologie (Fyziologický ústav AV ČR) a v tuto chvíli je na mateřské dovolené.

Odpověď recenzoval Mgr. Vojta Dolejš, Centrum molekulární biologie (ZMBH), Univerzita v Heidelbergu.

Zdroje

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213340/

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23320516/

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3848581/

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29866122/

[6] https://www.thoughtco.com/formation-of-ionic-compounds-exothermic-4021896

[7] https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/26395940.2020.1728198

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu. Podpořit nás můžete na donio.cz/podpor-zeptej-se-vedce.

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz