Hlavní obsah
Věda

Může mít kloktání koloidního stříbra negativní vliv na zdraví?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik, freepik.com

Kloktání koloidního stříbra (dotaz č. 104)

Suchý únor si tím nezpestříme. Zlato tím také nevzniká. Zkrátka kloktání koloidního stříbra je slepou uličkou lidského poznání, jak nám vysvětlí Pavla.

Článek

Nezávislá skupina vědkyň a vědců z českých i zahraničních výzkumných institucí odpovídá na vaše dotazy. Některé odpovědi pak sdílí i na sociálních sítích Facebook, Twitter, Instagram, Threads a zde na Seznam Médium.

Dotaz

Může mít kloktání/užívání koloidního stříbra negativní vliv na zdraví? Nehrozí, že se budou jeho částice ukládat někde v organismu, když je jejich velikost tak malá?

Odpověď

Používání stříbra pro své antimikrobiální účinky sahá až do starověku, kdy se používaly stříbrné nádoby na potraviny pro prodloužení jejich trvanlivosti. V 15. století se na stolech šlechty objevily stříbrné příbory, a dokonce slánky s mletým stříbrem, které se přidávalo do jídla. Počátkem 20. století se stříbro užívalo jako lék na různé druhy infekce a chorob, popřípadě lokálně na popáleniny nebo na plísně.

S objevem antibiotik se od použití stříbra v lékařství ustoupilo a používalo se pouze pro povrchové ošetření ran [1].

Termín koloidní stříbro znamená, že částice jsou ve vodní suspenzi. Určitý podíl je však také ve formě iontového stříbra. Velikost částic stříbra se pohybuje od 2 nm do 100 nm. Za normálních podmínek (20 °C a 1013,25 hPa) použití a skladování je koloidní stříbro stabilní a nevykazuje žádnou aktivitu [2].

Důležitým mechanismem antimikrobiálních účinků koloidního stříbra je silná oxidační aktivita způsobena hojným uvolňováním stříbrných iontů [3]. Při provádění testů toxicity na lidských buňkách byla cytotoxicita koloidního stříbra stanovena LD50 = 30 mg/l, zatímco roztok AgNO3, tedy iontů Ag+, vykazoval cytotoxické účinky už při LD50= 1 mg/l. Léčebné účinky koloidního stříbra při jeho vnitřním užívání nebyly žádnou klinickou studií prokázány [1].

Po požití je systémově vstřebáváno pouze 1–4 % perorálně podané dávky. Stříbro se pak dostává do sleziny, jater a ledvin. Do ostatních orgánů je distribuce menší. Nicméně i při nízké expozici stříbra ho lze najít například i ve varlatech nebo v mozku [4]. I z tak malých dávek stříbra, ať už ve formě nanočástic nebo Ag+, se trvale hromadí v organismu a 2–4 % absorbovaného stříbra se uchovává v tkáních. Nejvíce viditelná dlouhodobá expozice stříbra je tzv. argyrie neboli nevratná namodralá pigmentace kůže způsobená akumulací stříbra [3].

Je třeba zdůraznit, že vnitřní užívání stříbra je v rámci EU zakázáno, a to podle nařízení EU č. 1169/2011 čl. 7 odst. 3 [5]. V České republice bylo zakázáno dokonce o něco dříve [6].

Za Zeptej se vědce vypracovala a zdraví Pavla

Ing. Pavla Hradová, ORLEN UniCre

Foto: Přeloženo do češtiny na základě https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214750020304662?via%3Dihub

Přeloženo do češtiny na základě [3]

Zdroje

[1] https://www.klinickafarmakologie.cz/pdfs/far/2016/03/04.pdf

[2] https://ec.europa.eu/health/system/files/2019-02/sccs_o_219_0.pdf

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214750020304662?via%3Dihub

[4] https://ec.europa.eu/health/scientific_committees/emerging/docs/scenihr_o_039.pdf

[5] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX%3A32011R1169&qid=1644663796030

[6] https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2008-225

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu.

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz