Hlavní obsah
Věda

Nejsou hliníkové moka konvičky zdraví škodlivé?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Herbert Goetsch, Unsplash

Káva v moka konvičce (dotaz č. 237)

V posledních letech je mezi kávomilci čím dál oblíbenější káva připravená v moka konvičce. Neobsahuje taková káva kromě kofeinu i dávku hliníku uvolněného z konviček při zahřívání? O tom nám více řekne Martin.

Článek

Nezávislá skupina vědkyň a vědců z českých i zahraničních výzkumných institucí odpovídá na vaše dotazy. Některé odpovědi pak sdílí i na sociálních sítích Facebook, Twitter, Instagram, Threads a zde na Médiu.

Dotaz

Zajímalo by mě, zda někdo na světě dělal testy, kolik hliníku se uvolňuje do kávy při používání tradičních italských presovarů (známých hliníkových konviček). Podotýkám, že hliníkové bandasky, hliníkové příbory nebo hliníkové ešusy byly před lety zakázané kvůli neurotoxicitě hliníku, ale u kávových konviček, které zahřívají hliníkové nádobky s kávou na násobně vyšší teplotu, to z neznámého důvodu nevadí. Proč?

Minutová odpověď

  • Hliník se z moka konviček v malém množství uvolňuje, ale při správném používání se nepřiblížíme maximálnímu týdennímu limitu příjmu hliníku.
  • Po zakoupení je vhodné konvičku 1–2× použít nanečisto a není vhodné ji mýt v myčce.

Odpověď

Bohužel se mi nikde nepodařilo dohledat, že by hliníkové nádobí u nás bylo vysloveně zakázané. Jen se od jeho používání upustilo – jednak právě kvůli jeho toxicitě a jednak kvůli ekonomické náročnosti výroby. Zákaz jeho používání platí jen v šesti evropských zemích, nicméně souhlasím, že toto nádobí není zrovna nejbezpečnější. Na druhou stranu asi všichni používáme v kuchyni bez většího přemýšlení alobal.

Hliník se v lidském těle hromadí

V lidském organismu nemá hliník žádnou biochemickou funkci, ale vlivem lidské činnosti se v našem těle hromadí. Nejsnáze se do těla dostává trávicím traktem a díky tomu, že se dokáže vázat na krevní proteiny, které normálně přepravují železo, se dostane i do mozku. Jisté je, že hliník působí neurotoxicky, může poškozovat fungování mitochondrií (elektráren buňky) a může vyvolávat oxidativní stres.

Nejvíce hliník zasahuje tři části organismu – krvetvorbu, nervový systém a kosti. Pokud je vdechován, poškozuje samozřejmě i plíce. Zároveň se spekuluje, že by to mohl být jeden z faktorů zvyšujících pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu a Alzheimerovy choroby [1].

Ovocné džusy, čaj, káva a myčka

Nejvíce se hliník z nádobí uvolňuje do kyselých nápojů nebo potravin, typicky ovocných džusů, čaje a kávy. Podle literatury, ve které se testovalo použití různého hliníkového nádobí, se ale nejvíce hliníku uvolňovalo ani ne tak při vaření kávy v moka konvičkách, ale při přípravě čaje nebo ovocných šťáv do hliníkových lahví.

U moka konviček je největší problém, pokud se po použití umyjí v myčce (což je ostatně i proti doporučení výrobce). Pak dojde až k sedminásobnému nárůstu množství hliníku uvolňovaného do kávy, zřejmě kvůli odstranění přirozeně vzniklé vrstvy oxidů hliníku, které jinak slouží jako ochrana. Naopak k výraznému snížení uvolňovaného množství dojde po prvním použití moka konvičky.

Maximální týdenní dávka hliníku

Maximální dávka hliníku, kterou by člověk neměl za týden překročit, je podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin 1 mg/kg hmotnosti člověka.

Pití kávy připravené v moka konvičkách do tohoto limitu přispívá pouze 4 % (počítáno na 70kg člověka a spotřebu 3,17 litru kávy týdně). U ovocných džusů je to 5 % a u čaje až 8 % za předpokladu, že se jedná o lahve s ošetřením povrchu. Pokud jde o láhve s neošetřeným povrchem, hodnoty jsou až třikrát vyšší [2–5].

Shrnutí

Krátké shrnutí a doporučení na závěr: kávy z moka konviček bych se určitě nebál, byť se z nich hliník v malém množství uvolňuje, ale určitě bych ji po zakoupení jednou/dvakrát použil nanečisto a nemyl bych ji v myčce. Při takovémto používání bychom se neměli ani zdaleka přiblížit maximálnímu týdennímu limitu příjmu hliníku.

Za Zeptej se vědce vypracoval a zdraví Martin

Mgr. Martin Baroch, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy

Zdroje

[1] https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/2020-0001.pdf

[2] https://link.springer.com/article/10.1186/s12302-017-0116-y

[3] https://enveurope.springeropen.com/…/s12302-017-0118-9

[4] https://link.springer.com/article/10.1186/s12302-017-0117-x

[5] https://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/acsomega.0c01410

Anketa

Připravujete si kávu v moka konvičce?
Ano, v hliníkové.
35,1 %
Ano, v nerezové.
12,3 %
Ne.
52,6 %
Celkem hlasovalo 57 čtenářů.

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu. Líbí se vám naše příspěvky? Budeme rádi, když podpoříte naši činnost: darujme.cz/projekt/1209422

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz