Hlavní obsah
Věda

Zkáza novodobých Pompejí se blíží. Probouzí se supervulkán a ohrožuje celou Evropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: The Dronaut / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Pohled na sopku Vesuv, v pozadí neapolský záliv s téměr milionem obyvatel.

O starověkých Pompejích už něco slyšel asi každý. Když je kdysi zničila sopka Vesuv, byla to ohromná katastrofa. Celé město zmizelo z povrchu zemského. Málokdo však ví, že se to může opakovat. A to v mnohem větším a drastičtějším měřítku.

Článek

Psal se rok 79 po Kristu. Obyvatelé tehdejších Pompejí žili v klidu a pokoji. Domnívali se, že sopka Vesuv je vyhaslá a že jim nehrozí žádné nebezpečí. Varovné signály, jako je například zemětřesení, nebrali na zřetel, protože to v té době a v této oblasti nebylo nic neobvyklého. Nevšímali si ani občasných výparů plynů z Vesuvu a nevarovalo je ani to, že několik týdnů před zničením města vyschly všechny studny v okolí.

Když došlo k erupci, lehce po poledni 24. srpna, vylétl z Vesuvu sopečný prach až do výšky 30 km a kvůli nepříznivému větru se začal rychle snášet na město. Uvádí se rychlostí až 15 cm za každou hodinu. Pod těmito nánosy se začínají bortit některé domy v Pompejích, ale ani to značnou část obyvatel nedonutí město opustit. Jenže kolem půlnoci téhož dne dochází k další a mnohem silnější erupci, která vyvrhne směr hornin, popela a plynů slévající se po svazích Vesuvu s teplotou až k 1000 °C. Tyto smrtící proudy ničí městečko Herculaneum, ale až do Pompejí nedorazí. Vesuv se zdánlivě uklidňuje. Lidé, kteří podlehli panice a město opustili, se ukonejšeni tímto jevem, vrací zpět do svých domovů.

Foto: Mentnafunangann / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Takto dnes vypadají ulice v Pompejích.

Další vlna, která přichází kolem 5. hodiny ranní, se zastavuje těsně před branami Pompejí, ale žhavá mračna unikající z tohoto proudu město pohlcují a většinu obyvatel zabíjejí. A další vlna, kolem 7. hodiny ranní, pohlcuje vše v okruhu 10 až 15 km. Město mizí pod nánosy na více jak jeden a půl tisíciletí, než bude znovu objeveno. Teprve poté se Vesuv začíná uklidňovat.

Foto: Hipocras / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Jeden ze sádrových odlitků zemřelého v Pompejích.

Že je tohle všechno historie a že to znáte? Ano, máte pravdu. Pompeje bereme jako katastrofu, při které dle odhadu zemřelo 1500 až 2000 osob. Ostatním se podařilo uniknout. Lidé se ale samozřejmě nepoučili a na stejném místě znovu a znovu stavěli nová a nová města. Pokud by dnes Vesuv vybuchl stejně jako kdysi, mohl by zničit i celou Neapol a s ní téměr 1 milion obyvatel. Ale Vesuv není tou největší hrozbou, která v okolí dřímá. Kousek vedle Vesuvu totiž najdeme supervulkán Campi Flegrei, který se pomalu probouzí k životu.

Co je to supervulkán? Jednoduše je to sopka obřích rozměrů. Campi Flegrei má průměr 13 km a leží jen 35 km od Vesuvu v Neapolském zálivu. Právě tento supervulkán je označován za nejnebezpečnější sopku na evropském kontinentu a jeho dřívější explozi je připisováno vyhubení neandrtálců.

Foto: Stanley-goodspeed / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Část supervulkánu Campi Flegrei.

V nitru tohoto vulkánu vře jezero žhavého magmatu. Italští vědci po sérii testování na podzim roku 2016 oznámili, že toto jezero pomalu míří k povrchu. Pokud by snad Campi Flegrei explodovala, zničila by většinu Itálie a navždy by změnila světové klima. Vědci ve své práci dokonce tento výbuch a jeho následky přirovnali k dopadu asteroidu na zemský povrch.

Varovali, že k erupci dojde pravděpodobně v průběhu několika následujících desítek let. Například i malé zemětřesení by však mohlo erupci odstartovat okamžitě. Někteří odborníci chtějí do tohoto supervulkánu provést vrt a zkoumat jej, jiní se zase obávají, že právě toto by mohlo spustit supererupci prakticky ze dne na den. Diskuze doposud nebyly uzavřeny.

Doufejme jen, že k takovému výbuchu nikdy nedojde a Campo Flegrei nezničí tak nádhernou Itálii a nezmění životy nás Evropanů jednou pro vždy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz