Hlavní obsah
Sport

S nejlepšími to (zatím) nejde. Tanko pohřbil naděje Baníku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0/Tadeáš Bednarz

ilustrační fotografie

Z kraje sezony vyrovnaný zápas s Plzní. V závěru podzimní části nejprve místy dominantní výkon proti Spartě a dnes sympatický vzdor druhému pražskému „S“.

Článek

Ze tří vzájemných měření se špičkou ligy Baník po dobrých výkonech vydoloval celkem nula bodů. Rád bych napsal, že se ostravský tým s top týmy konečně může měřit. Bohužel. Slavia odjíždí do Prahy se třemi body, ale řekněme si, že po zásluze. V klíčových situacích se opět projevily její opory.

Asi to nebude náhoda

Oboustranně kvalitní utkání se na městském stadionu ve Vítkovicích odehrálo přesně podle očekávání, a tak jak se v Ostravě hraje proti silnějším týmům. Ve skvělé atmosféře, s příkladným nasazením, v dobrém tempu a bez jediného bodu po závěrečném hvizdu. Baník opět potvrdil, že proti favoritům nemusí nutně hrát druhé housle, dokonce dokázal využívat i šance. Zúročit velmi dobře odehraný zápas, který s trochou štěstí mohl dospět k remíze, zase nedokázal. Chybělo opravdu trochu štěstíčka nebo je další domácí prohra daná nezkušeností ve srovnání s mančafty, ošlehanými evropskými zápasy? Nebo má pravdu trenér Pavel Hapal, když tvrdí, že zřejmě ještě nenadešel pro mladé mužstvo ten správný čas? Kdo ví. Náhodu bych v tom už ale nehledal.

Za Ewertona tahali jiní

Hlavním předzápasovým tématem byla personální náhrada za Ewertona na levém křídle záložní řady. Hapalovi v týdnu na této pozici vykrystalizoval Eldar Šehić, tedy typologicky jiný hráč než brazilský šikula. Ligu letos moc často neochutnal, a v úvodu to na něm bylo docela vidět, i když se už v první minutě mohl zapsat mezi střelce utkání. S postupem času se se svou úlohou na hřišti pral lépe a možná realizačnímu týmu ukázal to lepší ze své hry, klíčovým hráčem typu Ewertona ale asi nebude. Dnes za to tedy museli vzít jiní, jmenovitě David Buchta a Tomáš Rigo, kteří se probudili z předchozí letargie a odehráli velký zápas.

K tomu přidali každý po gólu. Z výkvětu Baníku se dobře jevil i stoper Karel Pojezný, hlavně tedy směrem do ofenzivy, vzadu to byl spíše průměr. Proti aspirantovi na titul bychom mohli vypíchnout více jmen, která v modrobílém dresu zaujala zajímavým výkonem, což je pozitivní. Odvrácenou stranou je ale fakt, že tyto výkony padají a stoupají právě se soupeřem, proti kterému borci hrají. Pokud Ewerton opravdu zamíří za kopečky, Buchta a spol. budou roli tahounů muset na bedrech nést pravidelně. Ustojí to?

Nejlepší sudí je ten, který nejde vidět

Dnešní duel snesl opravdu nejpřísnější měřítka. Samostatnou kapitolou, o to více důležitou, dnes napsal hlavní rozhodčí Karel Rouček a jeho asistenti Petr Caletka a Jiří Kříž. Nepamatuji si, kdy jsem sudím věnoval celý odstavec, jestli vůbec. Každopádně jejich nominováním delegát rozhodně nešlápl vedle a jejich přičiněním jsme si mohli vychutnat vskutku fotbal na úrovni. Bez zbytečného přerušování, přezkoumávání nebo podezírání z připískávání jedné, nebo druhé straně. I nově nastupující generace sudích má své talenty. Bravo a jen houšť.

S jakou do jara?

Po zápase Hapal mluvil v reakci na nahrazování Ewertona o nutnosti posílit křídla. Toto téma jsme rozebírali v článku o posilách a dnešním výrokem jej Hapal potvrdil. Hlavně levá strana bude Ostravu hodně pálit. Pokud Ewertonovo setrvání nemá být úplnou utopií, bude se muset majitel Václav Brabec plácnout přes kapsu. Současně se tedy řeší i zdvojení postu na druhé straně hřiště čili alternace za Buchtu. Dobrou zprávou je, že dnešním zkratem oceněným redkou, vydal Abdullahi Tanko relativně srozumitelný statement, že se do Slavie, alespoň prozatím, nechystá. Nicméně představa, co by s ním Jindřich Trpišovský v sešívaném dresu provést. Uvidíme, jestli zimní přestupové šachy povedou k získání skalpu týmu z odskočené vrchní trojice.

Vojtěch Ignác

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz