Hlavní obsah
Názory a úvahy

Co kdyby vláda vedle slazených nápojů zdanila i nejsladší show České televize? A Maršálka k tomu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Formulatehealth Wikimedia Commons CC-BY-2.0

Cukr se zdaleka nevyskytuje jen ve slazených nápojích.

Ve stejnou dobu, kdy se ve svých publicistických pořadech věnovala Česká televize záměru ministra zdravotnictví zdanit slazené nápoje, spustila kampaň k dalšímu ročníku soutěže Peče celá země.

Článek

V publicistickém pořadu 90´ ČT 24 se nedávno podrobně věnovala návrhu ministra zdravotnictví Vlastimila Válka zavést spotřební daň na slazené nápoje, protože škodí zdraví, avšak fakt, že zdraví ve svém důsledku škodí také propagace pečení sladkých lákadel, což pořad Peče celá země předvádí ve velkém, opominula.

Tvrdá data

Jeden z hostů ve studiu, náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník, přitom argumentoval „tvrdými daty“ z různých vědeckých studií, z nichž vyplývá, že cukr, obsažený zdaleka nejen v nápojích, má skutečně neblahý vliv na zdraví- ať už jde o velký nárůst obezity, kazivosti zubů či dalších onemocnění. Jednou z cest, jak lze spotřebu cukru omezit, je podle něj právě zavedení spotřební daně.

Na fakt, že rozhodně nejde pouze o problém slazených nápojů, upozornila také výkonná ředitelka Svazu výrobců nealkoholických nápojů Veronika Jakubcová. Argumentovala, že cukr se zdaleka nevyskytuje pouze v nich, ale i v mnoha jiných potravinách. Zatímco příjem cukru ze slazených nápojů představuje pouze 14%, tedy téměř tolik jako u mléčných výrobků (11%), v případě cukrovinek jde o 22 % a v kategorii ostatních potravinářských výrobků 25%.

„Slazené nápoje tedy tvoří velice malou částku a příjem cukru primárně nepochází od nich,“ zaskočila moderátora ČT 24. Navíc připomněla, že množství konzumace slazených nápojů se u nás neustále snižuje. Ostatně, každý z nás se může při nákupu přesvědčit, že sortiment nealkoholických nápojů se nyní rozšiřuje o ty, co obsahují méně cukru či dokonce žádný.

Veřejnoprávní celebrita

Rozhodně však nelze množství nebezpečného cukru ve slazených nápojích podceňovat. Česká televize by proto měla spustit osvětovou kampaň, která by pomohla k  co největšímu snížení jeho konzumace. Namísto toho právě rozjíždí upoutávky na další řadu té „nejsladší show“, jak kontroverzní formát soutěže Peče celá země prezentuje. A jako by to nestačilo, novou celebritu, před níž na obrazovkách ČT není úniku, stvořila z cukráře Maršálka a nepokrytě propaguje jeho sladký byznys.

Zuzi Bémová

Zdroj: Česká televize, 90´ČT 24

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz