Hlavní obsah
Internet a technologie

Odborníci považuji mobily za drogu, která děti přivádí do neštěstí. Ale rodiče je neberou vážně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kwigomba Wikimedia Commons CC-BY-SA-4.0

Zdravotní riziko představuje také spaní dětí s mobilním telefonem

Jako matka dvou dospívajících dětí dobře vím, jak neblahý dopad na ně má používání mobilních telefonů, a proto podporuji vše, co ho omezuje. Bohužel patřím mezi menšinu.

Článek

O tom, že se staly mobilní telefony další novodobou drogou, je přesvědčen respektovaný neurolog a bývalý pedagog na prestižní americké Yalově univerzitě, profesor Martin Jan Stránský. V rozhovoru pro pořad ČT 24 Události, komentáře upozornil, že řada nadnárodních studií ukazuje, že používání mobilních telefonů u dětí vede k rozkladu jejich osobnosti, sociálních dovedností, hloupnutí či nástupu úzkostí a deprese. „Doporučení jsou taková, že do dvou let dítěte žádný mobil, do pěti let hodinu denně a od pěti do patnácti lety maximálně dvě hodiny denně. A to pouze se supervizí,“ uvedl.

Šťastnější generace

Varoval rovněž, že děti, které mobily nadměrně používají, jsou vystaveny až 700krát většímu riziku, že se dostanou do nějakého neštěstí. Připomněl přitom, že za poslední léta jsme se ocitli v situaci, v níž jsme nebyli tisíce let a staly se úplně závislými na používání technologické věci, kterou generace předtím vůbec neznaly. „A všechny ty generace před námi byly dle průzkumů chytřejší, šťastnější, měly nižší úzkost a depresi a uměly řešit problémy,“ argumentoval. V této souvislosti rovněž upozornil na nárůst počtu sebevražd či šikany u dětské populace.

Je to droga

Jako hlavní příčinu vidí fakt, že dnes děti tráví většinu času na sociálních sítích či u počítačových her, což je velmi návykové. „Já si myslím, že se to musí brát jako droga, poněvadž je to droga a v některých zemích už s mobilními telefony u dětí jako s drogou zacházejí. Tak si myslím, že je nejvyšší čas, abychom to tak vnímali také.“ Tuto drogu jim přitom dávají samotní jejich rodiče, a právě tam leží ten problém: „Neznám jedinou rodinu, která omezila mobilní telefony nebo sociální sítě a pak toho litovala,“ dodal ještě profesor Stránský.

Zlý pán

Bohužel však varování a naléhání odborníků mnozí rodiče neberou příliš vážně a snahu některých škol či letních táborů zakázat či alespoň omezit užívání mobilních telefonů, spíše kritizují. Aniž si uvědomují, že to je ve prospěch jejich dítěte, považují zákaz této novodobé drogy, na níž už je mnoho dětí nebezpečně závislých, za omezování jejich svobod a práv.

Neslyší ani na ujišťování pedagogů a vedoucích táborů, že program dětí je na nich natolik pestrý, že mobilní telefon vůbec nepotřebují a že případnou komunikaci s rodinou lze zabezpečit jiným způsobem. Řada tábořišť je naštěstí mimo signál, a tak jsou jim tak mobilní telefony tak jako tak k ničemu. Na to v Událostech, komentáříchupozornila náčelnice České tábornické unie Irena Švestková. Ta si navíc na základě svých osobních zkušeností pochvaluje, že se děti na táborech dokážou docela dobře bez mobilních telefonů obejít. Nicméně, také ona zastává názor, že hlavní roli při používání mobilních telefonů hrají rodiče a vzkazuje jim, že mobilní telefon je dobrý sluha, ale zlý pán.

Zuzi Bémová

Zdroj: ČT 24

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz