Hlavní obsah
Rodina a děti

Politici začali brát vážně nebezpečí mobilů pro děti. Přidávají se i rodiče

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kwigomba Wikimedia Commons CC-BY-SA-4.0

Ačkoliv od předvolebních debat téměř nic neočekávám, přesto mě příjemně překvapilo, že ta první, kterou před krajskými volbami odvysílala ČT, otevřela i palčivé téma, týkající se mobilních telefonů.

Článek

Moderátor Martin Řezníček toto aktuální téma dokonce zařadil na první místo a zeptal se osmi lídrů, kteří se utkají v krajských volbách v Karlovarském kraji, jaký by byl jejich postoj, pokud by byl uzákoněn zákaz používání mobilních telefonů na základních školách. Bohužel přitom nezmínil, o jak vážný problém se jedná.

Někteří politici si ho naštěstí uvědomují, a proto se ve studiu shodli, že by souhlasili s omezením a regulací, nikoliv však plný zákazem. Nejodvážnější přitom byla Karla Maříková kandidující za SPD a Trikolóru, která uvedla: „Určitě ano. Věřím, že by to ocenili jak učitelé, tak jednou děti, které by vzpomínaly na své dětství a školní docházku, že si je prožily bez mobilu.“

Drtivá většina

Ještě více mě ovšem potěšily výsledky ankety, kterou nedávno uspořádal Karlovarský deník. Drtivá většina z více než pěti tisíc čtenářů v ní hlasovala pro zákaz mobilů ve školách, přičemž proti byl jen každý desátý z nich. Je potěšující, že rodiče, kteří dosud neváhali pořizovat mobilní telefony i těm nejmenším potomkům, si začínají uvědomovat, jak fatální dopad mají na jejich chování a jak neblaze ovlivňují život celé rodiny.

Někteří se přiznali, že pokud děti nestihnou kontrolovat, stráví třeba i osm hodin na sociálních sítích. V případě, že čas kontrolují, podstatně se sníží. Jsou proto zklamáni z toho, že omezovací aplikace nefungují dobře a děti je dokážou obejít.

Najdou se dokonce i tací rodiče, co si uvědomují svůj podíl viny. Mnozí jsou na mobilech a sociálních sítích také sami závislí a namísto toho, aby raději drželi své děti za ruce a povídali si s nimi, mají v ruce telefon a zírají do něj.

Rovněž v anketě, kterou zveřejnil web Novinky.cz, více než 80 % rodičů souhlasí se zákazem užívání mobilních telefonů ve školách. Tak snad je konečně naděje, že se naši politici budou vážně zabývat další neblahou, prudce narůstající závislostí, která v současné době ohrožuje děti a mládež více než cokoliv jiného.

Zuzi Bémová

Zdroj: ČT 24, Karlovarský deník, Novinky.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz